Hlavní obsah
Krása a fitness

Postupně nacházíme jednotlivé příčiny obezity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositphotos

Nejprve dobrá zpráva: celá řada biologických příčin nadváhy a obezity už známá je, ať jde o genetiku, různá onemocnění, hormonální vlivy atd. Dobře zmapované jsou i vlivy, kterým v obecné rovině říkáme obezitogenní prostředí.

Článek

Jsem psycholog a psychoterapeut. Ve svém vědeckém výzkumu zkoumám mimo jiné psychologické příčiny obezity. Co lidi vede k tomu, že jsou obézní a neumějí se z toho dostat, ačkoliv dobře vědí, že si tím dokonce zkracují život? Proč jim nejde hubnutí, i když jsou motivovaní, mají podporu okolí a nemají zjevná omezení?

V rámci vlastní dlouholeté praxe používám psychologické vyšetření, kterým se snažím zmapovat faktory, které právě u daného klienta ovlivňují chování ve vztahu k jídlu. Jakmile je společně zjistíme, cíleně se je snažíme změnit.

Klasickými příklady jsou emoční přejídání, obtížná kontrola chutí a nebo neschopnost dodržovat režimová opatření.

Někdy to spolkne dost času, ale funguje to. Nestává se, že by klient nezhubnul. Mění své stravovací návyky, netrestá se v případě jednotlivých selhání, umí se postavit situacím, kdy je selhání více než pravděpodobné (např. Vánoce). Zkrátka a dobře, pod dohledem terapeuta dokáže udržet svou psychiku, aby mu hubnutí nezkazila.

Naneštěstí ovšem neplatí teze, že terapeut rovná se záruka úspěchu.

Ti odpovědnější z nás dělají to, co je vědecky ověřené a prošlo dlouhým procesem validace v praxi, a doufají, že to bude fungovat. Jsou tady ale i „odborníci“, kteří prostě jednou zhubli sami, a protože jim něco fungovalo, kážou to jako jedinou pravdu a spásu pro všechny ostatní. Celé se to děje pod heslem: To přece musí fungovat. A klient si pak říká s terapeutem, že když někdo tímhle způsobem zhubnul, on určitě zhubne taky. Akorát, že vůbec…

Zvlášť to lze vidět u lidí s těžkou obezitou a opakovanými neúspěchy. Jejich frustrace z vlastní neschopnosti, kterou ještě živí opakované diety, se výrazně prohlubuje a vede k posílení něčeho, čemu říkáme vyhýbavé chování. Prostě do toho už příště nepůjdu, stejně to nedopadne, nezvládnu to, jsem neschopný…

Na začátku jsem zmínil vědecký výzkum, v němž zkoumáme psychologické prediktory (neboli příčiny) obezity. Na to, abychom dokázali zmapovat většinu důležitých faktorů ovlivňující individuální příčiny obezity, budeme bohužel potřebovat ještě mnoho let. Do té doby si musíme udržet nadhled a vysoce individuální přístup ke každému klientovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz