Hlavní obsah
Názory a úvahy

Půl promile alkoholu za volant patří. Nepatří tam lidé bez soudnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: energepic.com: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/288476/

Ke striktnímu zákazu byť jen kapky alkoholu před jízdou není žádný racionální důvod

Alkohol nepatří za volant, je jen stále dokola omílaná mantra konzervativních stydlínů, kteří se bojí překročit vlastní stín. Nejde o alkohol, ale o přístup. Za volant nepatří lidé, kteří postrádají soudnost, a ne ti, co zapili vepřové jedním pivem.

Článek

Neustále ze všech stran slýcháme o tom, jaký je alkohol démon. Ano, je to tak, pokud si jej nechá člověk přerůst přes hlavu. Ale na jedné skleničce po večeři neshledávám nic špatného. A to ani v případě, že plánuji domů odjet autem. Lze namítnout, že když povolíme jednu skleničku, tak někteří jich vypijí šest a stejně autem pojedou. Je to tak, ale s povoleným množstvím to nemá nic společného. Takoví lidé sednou za volant úplně namol kdykoliv a pojedou kamkoliv. A je jim úplně jedno, kolik promile je zákonem povoleno.

Nehodovost a alkohol

Alkohol samozřejmě prudce zhoršuje reakční dobu řidiče. Jenomže jedna sklenička, nebo jedno pivo, toho opravdu ovlivní pramálo. Dle vyjádření Miloše Vystrčila je vliv jedné skleničky na nehodovost naprosto marginální. ODS také v roce 2019 tolerovanou hranici 0,5 promile navrhovala. Bohužel ale jejich návrh v parlamentu nedosáhl dostatečné podpory. Je to škoda, protože toto nařízení omezuje především slušné a soudné lidi. V drtivé většině Evropských zemí existuje tolerance od 0,2 až po 0,8 promile. Nulová tolerance je kromě České republiky už jen na Slovensku, v Maďarsku, v Estonsku, v Rumunsku, v Rusku a na Ukrajině. Nikde jinde v Evropě již tato šikana provozována není.

Vysoké tresty za překročení

Povolit 0,5 promile je jen první krok. Dalším a neméně důležitým krokem by muselo být dramatické navýšení pokut v případě překročení této hranice. To by zamezilo úvahám některých lidí, že přeci oni mají rychlé spalování a určitě zvládnou i dvě nebo tři pivka. Ale když se přepočítají, mělo by je to vyjít extrémně draho. Tato tolerance nemá sloužit k tomu, aby se vychytralí experimentátoři pokoušeli dostat těsně pod ni a zkoušet, jestli to vyjde se dvěma velkými a jedním malým pivem. Slouží k tomu, aby si člověk jednoduše mohl dát jedno pivo nebo jednu sklenku vína v restauraci nebo na návštěvě. Tím by se v žádném případě nad 0,5 promile neměl zdravý člověk dostat, tedy alespoň do té doby, dokud by se řídil pravidlem „jedna sklenka a dost“. Překročení hranice 0,5 promile bych se vůbec nebál označit za trestný čin s těmi nejtvrdšími dopady.

Zákon omezuje slušné, domnělí nadlidé stejně zákon nerespektují

Ať už budeme mít uzákoněno cokoliv, veškeré zákony jsou aplikovány na člověka. Vždy tedy bude záležet především na konkrétním jedinci. Ve finále zákony omezují především slušné lidi, kteří si dokáží spočítat co už je přes čáru a co není. Naproti tomu sebevědomý alfasamec, který má pocit, že stojí vysoko nad jakýmkoliv zákonem, se žádným nařízením stejně nikdy řídit nebude. Z žádných postihů strach nemá, neboť devátá exekuce v řadě už pro něj žádnou další hrozbu nepředstavuje. Nevidím tedy důvod, proč by si běžný slušný člověk nemohl dát sklenku vína, nebo zapít guláš jedním pivem, aniž by byl odsouzen k cestě domů městskou hromadnou dopravou.

Foto: Autor/ka fotografie: Kampus Production: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/dvojice-auto-vozidlo-rizeni-8631554/

Po jednom pivu se domů bezpečně dostane snad každý. Jde jen o to, to striktně dodržet

Absolutně neschvaluji, aby se po českých silnicích proháněli namol opilí šoféři, ale tvrdím, že bychom náhledu na alkohol za volantem mohli dát sofistikovanější podobu. Jedno pivo nijak výrazně naše schopnosti zvládat vůz neovlivní. Naopak drastické navýšení postihů za více jak 0,5 promile by docela jistě mělo za následek výrazné snížení skutečně opilých řidičů na našich silnicích. Jsou to právě tito, opravu opilí řidiči, kteří způsobují ve velké míře fatální nehody. Nemyslím, že by ve většině Evropy bylo citelně nebezpečnější chodit po ulicích, než u nás. A to i přesto, že třeba Francouzi, Italové nebo Němci, si klidně mohou u jedné skleničky posedět a pak odjet domů autem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz