Hlavní obsah
Aktuální dění

Hořká realita. Rusko ochutnává vlastní medicínu války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Jak se mění ruská perspektiva, když válka přichází k nim domů? Útoky dronů v Moskvě ukazují, jaké je ochutnat vlastní medicínu války.

Článek

Nad ránem se nad Moskvou ozývají nové, nezvyklé tóny. Křídla dronů rozsekávají vzduch, zasahují výškový dům v klidné předměstské čtvrti Novomoskovskij. Ne, to není sen. Ne, to není normální. Na nebi je něco, co tam nemá být. Něco, co se těžko smiřuje s myšlenkou bezpečí a pohody domova.

Je to zvláštní, jak si člověk zvykne na určité skutečnosti světa, jak si tvoří své bubliny bezpečí a všechno, co do nich nezapadá, je jen záležitostí televizních zpráv. Útoky drony? Věc vzdálených končin, možná Ukrajiny, kde válka už přes rok hraje svou tragickou symfonii. Ale ne v Moskvě, v srdci matky Rusi. Ale jak hlásí RIA Novosti, bublina praskla a svět je najednou mnohem menší a mnohem méně předvídatelný.

Máme tendenci vidět svět jako něco statického, jako něco, co se nehýbe a co nám nabízí svou neproměnlivost jako útočiště. Ale svět není statický. Války se nerozhoří jen tak náhodou. Jsou to kumulativní procesy, kdy jedna chyba vede k další, jedna agrese k další, až se celý svět ocitne v ohni. A ti, co si mysleli, že jsou v bezpečí, najednou poznávají hořkost světa, jaký ve skutečnosti je.

Tak jako to Japonci zažili před více než 80 lety při bombardování Tokia, tak nyní i obyvatelé Moskvy pocítí tu hořkou chuť nejistoty. Je to něco, co si nikdo z nich nepřeje, ale je to něco, čemu musí čelit. Stává se to součástí jejich života, součást jejich světa. Je to cena, kterou platí za svou agresi, za své chyby, za uměle vyvolané konflikty.

Ale musí to tak být? Musí skutečně ochutnat tuto hořkou medicínu, aby pochopili, co znamená žít v míru? Musí skutečně pocítit strach a nejistotu, aby pochopili, co znamená žít ve válce? Možná ano, možná ne. Ale jedno je jisté, bez pochopení a bez změny perspektivy se konflikt nikam nepohne.

Válka není jen otázkou vojenských strategií a taktik. Je to otázka lidských srdcí a mysli. Je to otázka hodnot a našich snů.

Je třeba pochopit, že žádný člověk, žádný národ, se nemůže cítit bezpečně, když jiní trpí. Že žádná hranice, žádná obrana, není dostatečně silná, pokud v srdci světa vládne nenávist a strach. A že jediným skutečným řešením je pochopení a soucit, láska a mír.

To je lekce, kterou Rusům dává realita, kdy drony přerušily klidný ranní svit slunce nad Moskvou. Je to hořká medicína, ale možná je to právě ta medicína, kterou potřebují, aby se konečně probudili a pochopili, v jakém světě vlastně žijí, a jestli takový svět chtějí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz