Hlavní obsah
Názory a úvahy

Má tahle země budoucnost, pokud volby vyhraje ANO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Když sleduji předvolební průzkumy, vážně se nestačím divit, jak s každým novým průzkumem rostou preference hnutí kolem Andreje Babiše.

Článek

Ten nejnovější ukázal, že podpora tomuto hnutí narostla na 39 %. A já se pokaždé ptám: Jak je to vlastně možné? Je to aktuálním kabinetem, který tvrdí, že pracuje, ale své kroky nedokáže srozumitelně vysvětlovat? Je to osobou Andreje Babiše, Aleny Schillerové nebo Karla Havlíčka?

Ať nad tím přemýšlím sebevíc hlouběji, nedokážu to pochopit. Nebo spíše se mi nechce věřit, že tolik lidí je ochotných uvěřit populistickým slibům, které nám zde hnutí ANO předkládá. Nechci říkat, že je to hloupostí těch, kteří na tento narativ naletěli. Nepovažuji lidi z principu za hlupáky, ale na druhou stranu si říkám - přemýšlí jejich sympatizanti někdy nad tím, co jim jmenovaní politici vlastně sdělují a zda to, co slibují, je vůbec možné splnit?

To, že se někomu nad tím přemýšlet nechce, tomu také rozumím. Jsou tací, kteří politiku vůbec nesledují, a tak svůj hlas odevzdají tomu, kdo jim představí program, který je jim blízký. Jenže to vypadá, že takových tu mezi námi žije hodně. Těm pak stačí si zapnout jednou za čas zprávy, kde se na ně chrlí informace, z kterých mohou mít dojem, že se vlastně máme hrozně špatně.

Nemají chuť si dohledávat informace, jak to třeba ve skutečnosti je s tou inflací, jak se rodí a kdo má na ní největší podíl. Vnímají pouze to, že v obchodech je vše dražší, a za jednoznačného viníka považují zcela logicky vládu. A vlastně je jim jedno, jestli je ve vedení země Petr, nebo Pavel.

Jen nevím, zda je dobře, pokud platí tato varianta. Za mnohem horší považuji to, že je někdo ochotný politickému hnutí okolo Andreje Babiše hodit svůj hlas proto, že to považuje za jedinou možnou variantu pro naši zemi, a třeba i kvůli osobním sympatiím k jeho předsedovi.

A nezastaví je ani to, že se jedná o politika, který je ochoten pro svou moc udělat vlastně cokoli. Posledním důkazem je shánění kompromitujícího materiálu na ministra zahraničí Jana Lipavského a členy jeho rodiny.

To považuji za něco, co patří do politiky možná tak latinskoamerických států, ale určitě to není něco, co bych chtěl vidět jako nový standard české politické scény. Měl jsem za to, že období, kdy se sháněl kompromitující materiál na kohokoli jen kvůli tomu, že se nám znelíbil, máme dávno za sebou.

Nechci volit silná slova, ale musím říct, že jsem chováním Andreje Babiše skutečně znechucen. A může to omlouvat, čím chce, ale pro tohle jednoduše rozumné vysvětlení neexistuje. Já jen pevně věřím, že jestli se voličům ANO neotevřely oči do dnešního dne, tak tato událost by je alespoň mohla donutit se zamyslet nad tím, zda Andrej Babiš je tou správnou osobou ve vedení země.

Já se však obávám, že k tomu nedojde. Pak však tuto zemi nečeká moc hezká budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz