Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stop dodávkám zbraní rovná se mír. Sebrat hladovějícím jídlo rovná se konec hladomoru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Právě v kontextu oslav konce druhé světové války se můžeme zamyslet nad tím, jak by se konflikt vyvíjel, kdybychom přemýšleli v podobném duchu, jako se to děje nyní.

Článek

Když totiž slýchávám názory nejen domácích politiků, říkám si, že je jen dobře, že stejní politici nebyli ve vedení nejen naší země v tehdejší době. Jak by se totiž vyvíjela situace před druhou světovou válkou, pokud bychom se drželi narativů, které se z nepochopitelných důvodů tak uchytily v naší společnosti.

Přestaňte dodávat zbraně. Pouze tím prodlužujete konflikt

To je asi ten z nejčastějších, se kterým se můžete setkat. Dodávky zbraní prohlubují a prodlužují konflikt a k ukončení války stejně nevedou. V názvu článku jsem právě tento narativ ve srovnáním s řešením hladomoru použil zcela záměrně.

Obojí by totiž zcela jistě vedlo k vyřešení vzniklého problému, ale pouze za cenu vysokých ztrát. Nebo si snad někdo myslí, že když hladovému zamezíte zcela přístup k jídlu, tak se jeho hlavní problém vyřeší? Tak maximálně uspíšíte nevyhnutelné.

Právě během druhé světové války byl na opačném pólu Sovětský svaz, který byl z velké části závislý na dodávkách zbraní a technologií dodávaných právě ze Spojených států. Měl snad americký prezident Roosevelt zbrojní dodávky zcela zastavit a pouze vzkázat Stalinovi, ať se vzdá postupujícím německým jednotkám a neprodlužuje zbytečně konflikt?

Kdyby to totiž udělal, Sovětský svaz by zcela jistě za nedlouho padl a byly to právě Spojené stát, které si velmi dobře uvědomovaly, že případné osvobození Evropy by v takovém případě bylo značně ztížené, ne-li nemožné.

Jednejte o míru

Ono se to lehce řekne, ale těžko se jedná o míru s někým, kdo o míru jednat nechce. Nebo minimálně za cenu vlastních podmínek. To by podle Putina znamenalo, aby se Ukrajina ideálně vzdala poloviny svého území a druhá polovina území byla zcela demilitarizována. Je to logické, takové území se později obsazuje mnohem snáz.

V podobném duchu jednal také Hitler, když si dělal nároky na naše území v podobě Sudet. Nebo měl snad Chamberlain se Stalinem nabídnout k Sudetům i oblast Moravy, aby byl zaručen skutečný mír v Evropě? Žádný mír by nebyl zaručen ani ve chvíli, kdyby Hitlerovi dali k dispozici celé tehdejší Československo.

Právě na vlastní kůži jsme poznali, že podstoupení Sudet k míru nevedlo. Jen oddálil rozsáhlý konflikt o nějaký ten měsíc. Ona slabost a nerozhodnost, kterou v jisté míře můžeme vidět i v dnešních vyjádřeních politiků, nakonec vedla k rostoucím nárokům říšského kancléře. A všimli jste si, že jak Hitler, tak Putin používají velmi podobnou rétoriku, kterou se snaží obhájit své kroky? Že pouze chrání národní zájmy a své obyvatele?

Uprchlická krize

V poslední době se mluví také o migračním paktu. Mnoho lidí se obává přílivu dalších uprchlíků, ačkoli v tomto případě jde o migranty z blízkého východu a Afriky, a zároveň cítí také jistou míru nenávisti k těm příchozím právě z Ukrajiny. Jenže mi přijde, že si zřejmě neuvědomují, že pokud se konflikt rozšíří nebo Ukrajina padne, do naší země začne proudit mnohem více uprchlíků, než se dělo doposud.

A proč? Jednoduše proto, že mnoho z nich by nechtělo žít pod nadvládou Ruska. Zcela oprávněně se bojí toho, co by pro ně taková situace znamenala.

Proto je třeba si uvědomit, že naše pomoc napadené zemi neznamená prohlubování konfliktu. Moc dobře nerozumím tomu, proč proti tomu vystupují právě politici. Naopak, měla by to být povinnost, která nám plyne z našich dějin. Z dějin, ze kterých bychom se měli poučit, a ne opakovat stejné chyby.

Osobně si totiž myslím, že Putina na uzdě drží pouze reálná hrozba jaderné války. Pokud by totiž žil ve čtyřicátých letech minulého století, je velmi pravděpodobné, že ruské tanky by již postupovaly dále do Evropy.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz