Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tvé děti nepracují? Nemáš nárok na důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Zní vám to absurdně? Mně taky. Jenže stejně absurdně zní návrh, aby lidé bezdětní platili na sociálním pojištění více než lidé, kteří děti mají.

Článek

Asi nikoho nepřekvapí, že onen návrh ohledně změn plateb za sociální pojištění pochází z pera KDU-ČSL. Samotný návrh zdůvodňují tím, že chtějí větší podporu rodin s dětmi a že náklady na výchovu dětí neustále stoupají. Jenže si nemyslím, že zrovna tento návrh lze považovat zrovna za ten nejšťastnější.

Bohužel žijeme v době, kdy čím dál tím více párů má problémy s početím dítěte. Neplodnost roste jak u žen, tak i u mužů. Sice je tu možnost asistované reprodukce, ale ani ta není vhodná pro každého. Má snad stát trestat své občany za to, že neměli to pověstné štěstí nebo jim zdravotní důvody nedovolily mít dítě?

Nebo snad chtějí lidovci přijít s nějakou formou dotazníku, kdy nejdříve zjistí, jaké důvody někoho vedly k tomu, že nemá dítě? Jestli to byly důvody skutečně zdravotní, tak na takové lidi by byla uplatněna nějaká výjimka a naopak, pokud se k tomu rozhodl zcela dobrovolně, tak ať hezky platí.

Ministr Jurečka tvrdí, že naše společnost je ohrožená klesající porodností a mnohé argumenty zaznívají v tom duchu, že mladí lidé dávají raději přednost své kariéře před založením rodiny. Ale přemýšlel někdo nad skutečnými důvody, proč tomu tak je? Není hlavní příčinou spíše to, že signály, které vysílá politické představenstvo mladým občanům v nich vyvolávají oprávněný pocit, že pokud se o sebe nepostarají nyní a nezabezpečí se do stáří oni sami, tak je klidně možné, že ve stáří budou živořit?

A je úplně jedno, jestli je u vládního kormidla zrovna tato politická strana nebo jiné politické hnutí. Mladí dnes nemůžou jednoduše žít s pocitem, že se o ně stát později, až to budou potřebovat, postará. Ty jistoty jim chybí. A to je ten hlavní důvod, proč raději odkládají založení rodiny nebo se rozhodnou, že rodinu ani mít nechtějí. Rozhodně to není v tom, že si jen chtějí užívat života a děti by je v tom brzdily.

Na opačnou stranu je tu vzrůstající počet párů, kteří by děti rády, ale život jim klade nejrůznější překážky například v podobě neplodnosti jednoho z partnerů. Chce snad ministr Jurečka těmto rodinám ještě přisypávat více soli do této životní rány? Vím, jak je psychicky složité, hlavně tedy pro ženy, se smířit s tím, že nemůže mít děti. Nejsmutnější na tom všem je, že je mnohdy nemůžou mít ty ženy, které by si to tak strašně přály a na druhou strany matky, které dětem nedokážou zajistit dětství plné lásky, jich mají třeba pět. Ale to už bych utíkal od tématu.

Nevím, jak by tohle mohlo vlastně fungovat. Zřejmě by skutečně musel vzniknout jakýsi paskvil, jak už to tak u některých zákonů bývá, že by se udělala výjimka. Zjistilo by se, že ona jedna výjimka je nedostatečná. Takže by se udělala výjimka na výjimku. Pak další, až by se nakonec zjistilo, že to je celé jednoduše nesmysl.

Stejný nesmysl jako to, že by pobírání důchodu stát podmínil tím, že děti rodičů musí být pracovně aktivní. Pokud by náhodou nechodili do práce, zanikl by oněm důchodcům také nárok na pobírání důchodu. I v tomto případě bychom tu totiž měli několik skupin, které do práce nechodí z odlišného důvodu.

Samozřejmě, spousta lidí bude argumentovat tím, že u někoho, kdo se celý život vyhýbá práci a tím do systému vlastně nepřispívá, by takové určení bylo vcelku jednoduché. To jistě ano. Ale proč tím trestat jeho rodiče? Neměl by za to, že je líný, být potrestán on sám, než abychom trestali rodiče, kteří mu jistě dali tu nejlepší možnou péči?

Takže by vznikl opět prostor pro výjimky a muselo by se rozlišit to, zda dotyčný nechodí do práce z důvodu, že buď nechce nebo o zaměstnání přišel a nemůže najít pro sebe vhodné místo. Takže bychom například odebrali rodičům důchod na určitou dobu, abychom motivovali mladé lidi si najít práci co nejdříve.

Že vám to celé zní absurdně? Jistě, ale stejně absurdně zní i návrh lidovců.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz