Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejznámější mýty o názvu Czechia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Tauchman & Pixabay

Velká většina mýtů o krátkém názvu naší země jsou způsobeny nevědomostí, ať už se jedná o neznalost v oblasti historie nebo širšího kontextu. V tomto článku se pokusím vyvrátit ty nejčastější.

Článek

S názvem Czechia se pojí nejrůznější mýty, které jsou většinou produktem nevědomosti nebo nepochopení. Rozhodl jsem se rozebrat nejznámější z nich.

Nebudou si nás více plést s Čečenskem

Někteří lidé argumentují tím, že se slovo Czechia snadno splete s názvem Chechnya. Tento argument však není správný z toho důvodu, že název Czech Republic může být zaměněn s Chechen Republic. Jako příklad mohu uvést masakr na bostonském maratonu. Jako ukázku si dovolím přiložit krátké video.

Navíc je nutné poznamenat, že Čečensko není samostatnou zemí a neúčastní se mezinárodních akcí jako jsou olympijské hry. Zde je tedy možná záměna opravdu minimální.

Rád bych také podotknul, že podobně znějící jména nejsou ve světě ničím neobvyklým. Uveďme třeba Slovensko a Slovinsko, Irák a Írán nebo Austrálii a Rakousko (anglicky Australia a Austria).

Republika nemusí být suverénní země

Další z častých argumentů bývá, že slovo Republic zdůrazňuje suverenitu naší země. To však není pravda. I republiky mohou být součástí federativního státu. Vezměme si za příklad Republiku a kanton Jura ve Švýcarsku, Republiku srbskou v Bosně a Hercegovině nebo více než dvě desítky republik v Rusku.

Ne každá republika je demokratická

Tento mýtus je obdobný předešlému. Tento ovšem tvrdí, že užitím republiky v názvu zdůrazňujeme to, že jsme demokratickou zemí. Tento argument lze vyvrátit opravdu snadno. Máme tu totiž spoustu republik, ve kterých demokracie opravdu není na výši. Jako příklad mohu uvést Islámskou republiku Írán. Demokracie to nemá snadné ani ve Středoafrické republice. Mnoho zastánců demokracie by také nechtělo žit v Korejské lidově demokratické republice.

Jméno Czechia nevymysleli Babiš ani Zeman

Občas se setkávám s tím, že někteří tvrdí, že název Czechia vymyslel Babiš nebo Zeman. Ten je však mnohem starší než oba zmínění pánové. Více se o historii můžete dozvědět v mém předchozím článku.

Další lidé argumentují s tím, že tento název nějak vysoce prosazují. Ovšem ani to tak úplně neodpovídá skutečnosti. V případě Miloše Zemana můžeme uvést fakt, že na svém webu má uvedeno „President of the CR“, přičemž CR je dvoupísmenný kód Kostariky podle organizace ISO. Česko má kód CZ.

Andrej Babiš se zase v ne tak dávném rozhovoru tvářil, že tento výraz snad ani nezná. To nevypadá jako podpora.

Czechia není zlovolným nástrojem Evropské unie

Ano. Občas se setkám i s názorem, že slovo Czechia z nějakého důvodu prosazuje Evropská unie. Většinou autoři podobných výroků operují s mýty předchozími. Co se používání názvu samotnou EU týče, tak za má pro uvádění názvů zemí svůj vlastní návod, podle kterého se užití krátkého názvu řídí.

K tomuto bodu se sluší připomenout, že krátký název byl kodifikován ČÚZK již roku 1993.

Czechia pochází z latiny

Občas mi někdo napíše, že Czechia je ruský název. Je vhodné uvést na pravou míru, že název pochází z latiny a následně přešel do dalších jazyků – angličtiny, italštiny, ruštiny, …

Výraz Czechia zahrnuje Čechy, Moravu i České Slezsko

Čas od času člověk slýchává, že slovo Czechia popisuje pouze Čechy a opomíjí další části naší země. Ovšem ani tento argument nelze brát jako úplně správný. Slovo Czechia totiž v současné angličtině opravdu popisuje celé území našeho státu. Navíc jako argument pro užívání výrazu Czech Republic při všech příležitost neobstojí již vůbec. Slovo Republic totiž neoznačuje žádnou federaci. Republiky mohou být jak státy unitární (třeba San Marino) tak i federativní (jako příklad uvedu Rakousko).

Bohemia není vhodným označením pro náš stát

Často se také setkávám s tím, že někteří lidé oponují názvu Czechia tím, že je lepší použít název Bohemia, který má dle nich větší tradici. Ponechme argument tradicí stranou a zaměřme se na význam slova Bohemia. To totiž označuje pouze jednu z historických zemí – Čechy. Czechia označuje území celé naší země.

Nezvyk není neestetičnost

Řada lidí se ke slovu Czechia podotýkají, že se jim prostě nelíbí a že esteticky nezní moc dobře. V tomto případě jde spíše o nezvyk. Rád bych připomenul, že podobný případ se slovem Československo, který se nelíbil ani bratřím Čapkům. S jménem své vlasti se však smířili.

Výslovnost je jasná

Občas se setkávám s tím, že v případě slova Czechia je problém s výslovností, jelikož se zde „ch“ nečte jako č. Takových slov je však spoustu. Například catechism, technology nebo chemistry. Občas se sice stane, že někdo nemá úplně ideální výslovnost, ale dejme si ruku na srdce, kdo napoprvé vyslovil správně jméno Croatia…

Několik slov závěrem

Závěrem bych rád dodal, že zde opravdu nemohu postihnout všechny mýty, které se o názvu Czechia mohou na internetu vyskytnout. K přečtění bych také doporučil web go-czechia.cz, který provozuje občanská iniciativa Česko/Czechia. Za zmínku stojí taktéž brožura Jak se jmenuje naše vlast od doktorky Libuše Čizmárové.

Anketa

Domníváte se, že jsem uvedené mýty o jménu Czechia vyvrátil dostatečně?
Určitě ano.
62,3 %
Spíše ano.
9,4 %
Spíše ne.
5 %
Určitě ne.
23,3 %
Celkem hlasovalo 424 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz