Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevítězství názvu Czechia na anglické Wikipedii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0

Již nějakou dobu se na anglické Wikipedii diskutuje o tom, zdali by se neměl článek o Česku přesunout na název Czechia. Nedávná diskuse skončila a to s takovým výsledkem, že se titulek měnit nebude, jelikož nebyl nalezen konsensus.

Článek

Czechia – krátké jméno naší země

Krátké jméno naší země je v angličtině Czechia, jak jsem již vysvětloval ve svých dvou předešlých článcích. Doufám tedy, že bude pro čtenáře dostatečně vyčerpávající na ně v úvodu odkázat a dále se zabývat čistě samotnou diskusí, a nikoliv informacemi o krátkém názvu jako takovém.

Czechia – historie názvu a proč ho používat

Často šířené nepravdy a mýty o názvu Czechia

Nekonečné debaty na Wikipedii a Common Name

Tato debata jistě není první, jak o tom svědčí bohatá historie různých žádostí o přesun (viz obrázek). Doposavad však žádná z nich nebyla úspěšná. Hlavní věc, o které se diskutující na Wikipedii stále přou, je pravidlo Wikipedie, které říká, že titulek článku na Wikipedii by měl být tzv. Common Name.

Foto: Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Seznam žádostí o změnu titulku článku Czech Republic na Czechia

Jako Common Name se označuje takové jméno, které je běžně v jazyce užíváno, což se má dokazovat většinou v důvěryhodných a nezávislých zdrojích. Problémem je, že není už přesně stanoveno, jak má taková většina vypadat a jakým způsobem se má zjišťovat. Další otázkou také je, jakým způsobem posuzovat jednotlivé zdroje. Jak poznamenal jeden z diskutujících – je přeci rozdíl mezi lokálními novinami, které si přečte omezený počet lidí, a Googlem, který denně otevře spousty lidí po celém světě. Oponenti však stéle argumentují tím, kolik článků na BBC či NY Times používá Czech Republic a kolik Czechia.

Wikipedia does not necessarily use the subject's „official“ name as an article title; it generally prefers the name that is most commonly used (as determined by its prevalence in a significant majority of independent, reliable English-language sources)
Wikipedia – Article titles

Jaký další vývoj očekávám?

Domnívám se, že se výraz Czechia bude používat stále častěji. Za důležitou nastávající událost považuji LOH 2024 v Paříži, kde by Česko mělo vystupovat pod krátkým jménem. Domnívám se, že to rozproudí diskusi na Wikipedii. Osobně si myslím, že by tato diskuse měla započít až po ukončení této akce, jelikož může posunout to, jakým jméno naší země užíváno v médiích, což by mohlo být rozhodným jazýčkem na vahách. Dle závěru diskuse by bylo možné pojmenovat článek oběma jmény, ale chybí konsensus. Pro příští diskusi tedy bude nutné hledat další silné argumenty.

Dopředu je nutné počítat s tím, že oponenti budou argumentovat tím, že je daná změna jen dočasná. Zde je nutné zmínit, že jsou to právě oni, kteří by měli takovou věc věrohodně doložit, protože právě oni s tímto argumentem přicházejí. Navíc z principu věci nelze dokázat to, že se něco nestane. (Nemohu třeba dokázat, že zítra nenajdu na ulici milion korun.) Mohou sice tvrdit, že se jedná pouze o články sportovní, jenže sport je jistě důležitou částí prezentace země, nelze je zanedbávat.

Samozřejmě se zde jistě najdou i jedinci, kteří budou vytahovat nějaké lokální noviny, kde si někdo napíše článek o tom, jak byl někdo velmi zmaten tím, že se naše země prezentuje krátkým jménem. Zde je nutné se zabývat tím, jaké zdroje daný článek prezentuje. Třeba nedávný článek z Wales Online neuvádí k takovému tvrzení žádné zdroje.

Co můžeme udělat teď?

Prostě to jméno používejme. Pokud jste novináři, je to jednoduché, použijte jej v titulcích i textech článků. Obyčejní lidé také jistě používají sociální sítě – Twitter, Facebook, Instagram… Zde všude můžete používat krátké jméno ve svých příspěvcích. A vůbec nic vás to stát nebude. Pokud editujete na Wikipedii, tak se můžete dívat na seznam navrhovaných přesunů, zdali se tam téma názvu Czechia neřeší. (Třeba jako nyní v případě Eurovize.) Je však nutné si uvědomit, že se nejedná o hlasování, ale diskusi a je nutné přijít s argumenty, které přesvědčí odpůrce změny názvu.

Závěrem děkuji za vaši pozornost. Do komentářů mi můžete psát různé další argumenty pro název Czechia na Wikipedii.

Anketa

Domníváte se, že by se článek o Česku měl na anglické Wikipedii jmenovat Czechia?
Určitě ano
54,5 %
Spíše ano
0 %
Spíše ne
0 %
Určitě ne
45,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz