Hlavní obsah
Prezidentské volby

Proč asi budu volit prof. Danuši Nerudovou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karkanoid1991, staženo z Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Danuše Nerudová

Již zanedlouho budeme v prvním kole vybírat dvojici kandidátů, která postoupí do finálového zápasu o post prezidenta republiky. Rozhodl jsem se sepsat svůj pohled na volbu v prvním kole.

Článek

Osobně nejsem žádný velký podporovatel prof. Danuše Nerudové, v petici jsem podpořil Josefa Středulu. Ovšem přichází volby a v nich budu muset uvažovat i o taktice svého hlasování. Z následujících důvodů jsem se proto rozhodl pro Danuši Nerudovou.

Kteří kandidáti přichází ze strategického hlediska v úvahu?

Vzhledem k tomu, že největší šanci do postup druhého kola mají 3 kandidáti – Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš – je vhodné se soustředit na tyto tři. Dobrým důvodem je fakt, že někoho z této trojice budete pravděpodobně volit ve druhém kole. Hlas pro jiného kandidáta by Vám poté Vaše hlasování ve druhém kole neusnadnil, sloužil by pouze jako signál o podpoře nějakého druhu politiky. Budu tedy brát v úvahu právě zmíněné tři kandidáty.

Proč nevolit Andreje Babiše?

O Andreji Babišovi jsem již jeden článek psal. Osobně mu nemohu zapomenout zmatečné a mnohdy nekompetentní jednání během pandemie covidu-19. Navíc si myslím, že Česko má na víc než na trestně stíhaného podnikatele, jehož morálka není úplným výplodem ctnosti. Opravdu v zemi, která má 10,5 milionu obyvatel, nenajdeme někoho lepšího, než je Babiš? Opravdu chceme, aby Česko reprezentoval někdo takový?

Generál Petr Pavel

Generál Petr Pavel je jistě dobrým vojákem a rozumí armádě, o tom asi nemám žádné pochybnosti. Jenže prezident není jenom vrchním velitelem ozbrojených sil. Má být také pojistkou demokracie a demokratického zřízení v Česku. Zvládne to představitel z prostředí, které je ze svého principu nedemokratické? Pro mnohé lidi je také problematické jeho členství v KSČ.

Danuše Nerudová – nejlepší ze tří

V rámci zmíněné trojice mi tu zbývá prof. Danuše Nerudová. V jejím případě je mi jako studentovi univerzity blízké to, že pochází z akademického prostředí. Pro některé lidi může být bonusem i to, že nebyla členkou KSČ.

Na profesorku míří hnojomety

Prof. Nerudová se stala cílem různých dezinformačních kampaní. Zde považuji za nejlepší uvést odkaz na její článek, který o dané problematice pojednává. Také je důležité zmínit její článek, který pojednává o poměrech na Mendelově univerzitě.

Proč bych při alternativním způsobu hlasování nedal D. Nerudové první hlas?

Pokud bychom měli v Česku při volbě prezidenta systém alternativního hlasování (podobně jako to mají třeba v Irsku), dal bych svůj první hlas Josefu Středulovi. Danuši Nerudovou nepovažuji za dostatečně levicovou. Domnívám se, že současná pravicová vláda potřebuje konstruktivní levicovou opozici. Pokud ji nemá v poslanecké sněmovně, byl by levicový prezident vhodnou (nikoliv však nutně adekvátní) alternativou. Současný systém však nutí voliče k taktizování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz