Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jednou budu stará, ale budu se snažit být fit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Budu stará a budu chtít řídit auto, ale budu také chodit k lékaři. Nechci ohrozit sebe a nikoho jiného. Nebo umřít, kvůli mé nezodpovědnosti.

Článek

Reaguji na článek, protože mě štve, jak se myšlenka a názor stává hned automatickým zákazem pro seniory. Nemyslím si, že by vláda tady pročítala články a z toho vzniknul zákaz, zákon nebo něco obdobného.

Senioři opravdu nejsou oblíbení, ale dělají si to sami. Spoustu lidí nikdo nedonutí k návštěvě praktického lékaře na pravidelnou prohlídku. O to víc senior, který chce řídit automobil, nepřijde k lékaři, že mu něco je, jen aby o řidičské oprávnění nepřišel. A kolo je dopravní prostředek, který ještě stále na silnicích se objevuje jako hub po dešti. Nejsou všude cyklostezky, tak se pak nehody stávají bohužel na silnicích. Tak proto by bylo fajn, kdyby měli všichni potvrzení, že mohou řídit kolo. Jsou kola i elektrická a někdy frčí docela rychle. Na traktor taky musí být řidičské oprávnění a jede taky třeba max 30 km za hodinu. Tak proč i elektrokola nemají nějaké oprávnění.

Dále si myslím, že řidiči z povolání mají povinnost se nechat přezkoušet. Ten, kdo vozí, lidé například v domově důchodců musí mít referenční zkoušky. Znát nové zákony a značky. A to je jediné, co by potřebovali všichni. Děti ve školách mají dopravní výchovu a jezdí na kole. Skládají zkoušky a dostanou cyklistický průkaz. Nemá sice žádnou váhu, ale motivace být zodpovědný, znát značky a pravidla silničního provozu je dost důležité.

Závěrem bych řekla, že moje názory jsou jen subjektivní a já jako stará se budu snažit chodit na preventivní prohlídky. Budu zodpovědná, abych nehrozila nikoho a rozhodně ne sebe. A vím, že by mě mrzelo, kdybych přišla o řidičské oprávnění. Samozřejmě, nebyla bych asi šťastná, ale člověk si zvykne. A ještě dnes je mnoho lidí, co jsou zodpovědný a řidičské dovednosti pověsí na hřebík. Jako moje sousedka, která vlastní řidičské oprávnění, ale necítí se na řízení automobilu. Chodí pěšky a nevadí ji to.

Takže všem přeji pevné zdraví a žádná omezení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz