Hlavní obsah
Rodina a děti

Mateřská je luxus pro ženu a peklo pro muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina jarolimkova

Může žena změnit svůj status v domácnosti? Žena se bere jako automatická robožena, ale tak to přeci není

Článek

Jak sama říká autorka, má velmi skvělého muže, co ji nechá odjet s její sestrou za zábavou a sám se doma stará o malé miminko. Super, to mě řekněte prosím, kde se tento typ muže hledá? Já tam půjdu a počkám tam na jednoho také.

Je to trošku přehnaně napsané, že žena je otrok, anebo dokonce robot.

Podle mojí kamarádky si žena nemá na co stěžovat. Podle mě to je asi následovně:

1. Přijede do porodnice, porodí dítě a tam se o ni postarají. Dostane najíst, nemusí uklízet a má jen to své miminko u sebe a pro sebe. Jasně nespinká celou noc, maminka se musí budit a musí své dítě obstarat. Přebalit, nakojit, pohoupat a pomazlit. Občas to bolí, maže vše, co může.

2. Přijede domů, tam už teda nejsou sestřičky a musí žena sama. Spoustě věcí nerozumí, ale učí se. Na druhou stranu má spoustu vymožeností, co šetří čas (sušička, pračka, myčka, sterilizátory, odsávačky, jednorázové pleny, různé bílé šumy, elektronika pro miminka a jiné vymoženosti). Před padesáti-sedmdesáti lety žádné takové věci nikdo neměl a žena se musela ohánět. V ruce prát, žehlit, vyvářet.

3. Každá matka (pokud není na mateřské muž) dostává peníze od státu na tři roky (jako není to moc, ale nula by byla horší)

4. Má zaplacené sociální a zdravotní pojištění. Nemusí na pracovní úřad a nebo se někde hlásit.

5. Po celou dobu co je doma si může jít kam chce a s kým chce, jasně má sebou kočár nebo později dítě na odrážecím kole, ale to přece ničemu nevadí. Trávit čas se svým dítětem v dopoledních tříhodinkách v kavárně s dětským koutkem není přeci hřích.

6. Nemusí doma vařit, je spoustu firem, co uvaří za ně. Dnes moderní pizerie, anebo kebab, hamburgery. Někdo vaří, někdo ne.

7. Pokud ji to vše dobře půjde, může pracovat na DPP, anebo mít jiný přivýdělek, brigádu. Stát ji neomezuje. Až od 1.7. to bude nějakým stylem omezené.

8. Mnoho institucí jako jsou mateřská centra, herničky, kavárny pro děti a jiné jsou pro tyto maminky velmi atraktivní. Nesedí doma, konverzují, seznamují se a jsou vlastně mezi lidmi celkově. Vyměňují si zkušenosti a předávají info o dětech. Takže taková malá psycho poradna, když se mi něco na dítěti nezdá, tak maminky vždy rádi poradí.

9. A nakonec tu máme mobil, kde byl v roce 1917? Nebo 1949? Dnes maminky mají mobil, cokoliv se stane mohou si zavolat pomoc do pěti minut, mohou zavolat manželovi, učitelce, do školy, do školky, na inzerát apod.

10. Z nudy mohou prodávat věci na internetu, to docela zabaví. A pak navštěvovat různá fóra, sociální sítě.

11. Dítě roste a s ním i jeho rozum. Pomáhá v domácnosti a má své povinnosti. Nakonec se pak narodí sestřička a nebo bratříček. Takže vše je pak o důslednosti a výchově rodičů. Dítě je vizitkou svých rodičů.

Ženy si to dělají sami, že mají doma (svoji drahou polovičku) lajdáka a povaleče. Pokud vím, dítě mají oba rodiče. Ani jeden děti nehlídá, ale o dítě se stará. Je to jeho zákonná povinnost. A tak pokud je žena naštvaná, že doma vše dělá a je tím robotem, měla by to svému línému muži říct. Pokud to nepochopí, zřejmě nebude nikdy dobrým mužem, partnerem a otcem. To si pak musí sama žena rozmyslet, co je pro ni důležité.

A chlap ten podle svých slov zažívá peklo. Matka podle muže nic nestíhá, jak by se mu líbilo. Dokonce je i unavená. Nakonec není uvařeno ani uklizeno. Jen děti obstarává a jen je rozvíjí. Večer nic není a jen se vše točí okolo dětí. Myšlení muže je občas paranoidní. Žena by podle muže měla být supermankou a sexuální mašinou.

Jenže se těžko přiznává, že matka je také jen člověk a má právo mít chvilku pro sebe. Kouknout se na FB. Jít do kavárny s jinou maminkou, se kterou se zrovna seznámila. I matka může být někdy nepoužitelná. A také se konečně vyspat čtyři hodiny v kuse.

Není jen chlap tím, co vše rozhodne. Dnes je rovnoprávnost. Pokud muž jde s klukama na pivo nebo na fotbal, může jít žena s holkama přeci na skleničku nebo do tanečních. O dítě se POSTARÁ ten druhý z rodičů. Pokud půjdou někam spolu tak pak POHLÍDAJÍ ostatní členy rodiny a nebo přátele.


Nakonec, proč se pořád děje ten staromódní trend, že vše je automaticky na matce? A doma rozhoduje muž? To dítě nemá otce, aby se o něj postaral? A matka nesmí nic rozhodnout? Matka nemusí být jen robotem a službou nonstop. Každá žena si to dokáže vytvořit k obrazu svému, jako autorka. Jen chtít a nebát se mluvit. Ve vztahu nebo v manželství by měl hlavně vládnout kompromis.

Takže se, dámy, nelitujme a buďme rádi, že s těmi svými dětmi můžeme trávit tolik času, protože při nástupu na plný úvazek do práce, už tolik času (na ponocovaní, sociální sítě, vyspávání do desíti ) nebude.

Často si kladu otázku: když to je takové peklo na té mateřské s dítětem a matka je jen uklízečka, kuchařka, pradlena, robot a služka, proč si dělají takové ženy další děti? Nakonec třeba čtyři?

Dnešní ženy nic nevydrží a neumějí si dupnout. Ne nadarmo se říká, že žena zvládne vše.Vždyť zvládla porod a zvládá menstruaci - každý měsíc krvácet, ale nevykrvácet.

Pokud je někdo samoživitelka, tak chápu, že se z toho žena může pomalu zbláznit. Není to jednoduché.

I já sama mám čtyři děti. Je to občas náročné, hlavně když jsou nemocné nebo nemají své dny. Nebo když jsem doma na ně opravdu sama. Za nic na světě bych je ale nevyměnila. Miluji je všechny. A mám mnoho přátel z okolí, protože i já jsem jenom člověk a potřebuji volno. Nenechám se sedřít z kůže.

Takže více dětí větší sranda a víc nepořádku. Ale chlap pomáhá. V rodině jsem šťastná a letos si uvědomuji, že děti tak moc rychle rostou, že to není vůbec možné zastavit. A já se letos musím vrátit do práce a už to bude až do důchodu. Můj čas na mateřské vypršel čtyřikrát a teď bude na děti míň času, což mě štve asi nejvíc. To nejlepší jsem jim dala, a to dobrý základ.

Závěrem: užívejte si maminky a užívejte si tatínkové své děti a oba se o ně pěkně starejte. Děti vyrostou, a to, co si budou od vás pamatovat, bude ten čas s vámi strávený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz