Hlavní obsah
Rodina a děti

Telefon a matka, tak se nedivte, že jsou děti vaším zrcadlem, závisláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Proč dnes je mobil všude, kam se podívám? Výchova dětí podle mobilu? Dost věcí uniká a radosti taky, v telefonu radost a zážitky nenajdu.

Článek

Jasně, dnes je telefon součástí života. Jenže telefon, počítač a vůbec sociální sítě jsou zlem dnešní doby. Děti, co nemají telefon, jsou ve třídách odsunuti. Kamarádství dětí je podle hry, co hrají na telefonech nebo na pc. Tak to je i s maminkami.

Dřív maminka klábosila s jinou maminkou, měli společné zážitky a společně strávený čas s dětmi. Vazba matky a dítěte byla velmi pevná více než v dnešní době.

Matka je na mobilu a často vidím maminky sedět spolu u kafe a každá čučí do té krabičky se škodlivým světlem. Děti si hrají v dětském koutku a maminka dítě vyfotí. Hodí to na sociální síť, jak tráví čas s dítětem v dětském koutku. Samozřejmě přijde spousta laiků, jak skvěle se věnuje svému dítěti. Nejenom, že nikdo nevidí, že je to jen dobře mířená fotografie. Pořízená v jedné sekundě, a zbytek času maminka kouká na internet nebo počítá laiky k fotce. I tak může vypadat smutný den dítěte. Dítě na maminku volá, ať se podívá, co postavilo z kostek. Mamka se mrkne, řekne super a dál se věnuje mobilu.

Pro mě to je absolutně strašná doba. Mobil mám samozřejmě taky, avšak mnoho lidí mi vyčítá, že nezvedám mobil, že neodepisuju, že nejsem online, že mám vyplé vyzvánění. A to je prostě ono, můj volný čas je ráno a večer, když spí děti. Přes den se vážně věnuji dětem a proč? Protože nechci, aby z dětí byli mobilní závisláci.

Dnes to je všude, jak malé děti mají tablet, mobil. A proč? Vždyť se těm dětem jenom ubližuje. Neumíte číst pohádky? To musí na ně koukat skrz krabičku? A co učení počítání, není potřeba mobil a nebo tablet, zábava je i počítadlo. Tolik stolních her a tolik radosti. Jenže dnes dáte mobil mamince, a tak i dcerušce nebo synáčkovi. Co si přejí k Vánocům? Přeci mobil nového typu, klidně za dvacet tisíc.

Moje děti (mám čtyři 12, 7, 4, 2) mobil nemají a nebudou mít, dokud to udržím, můj syn (12) ten mobil má, ale má omezený čas. Což mu způsobuje více času s kamarády fyzicky, a nejen online a rozhodně není tak vzteklý a nevyrovnaný, jako jeho online kámoši, co na tom tráví šest-sedm hodin denně.

Závěrem bych řekla: maminky mobil je fakt závislost a není potřeba ho mít pořád u sebe. Před padesáti lety se posílala pošta a všude se komunikovalo, dnes byste mohli možná poslat SMS prodavačce a ona by vám nákup podle zprávy připravila. Není to však škoda. Mobil si mějte, jak chcete, ale až vám děti vyrostou nekřičte na ně, jak jsou závislí. Viděli to u vás a děti jsou jen vaším zrcadlem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz