Hlavní obsah
Finance

Všichni mají stejná práva i na peníze za dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Někdo si vydělá hodně peněz na rodičovské dovolené a někdo jen závidí a má vztek. A kdo za to může? Nebojím se říct, že to vše brzy skončí.

Článek

To je otázka stejná jako když má někdo peníze od státu za péči o osobu blízkou. Dostanou ty peníze všichni, kterým to přiznají. A nikdo se neptá, jestli to dostali, protože to vážně potřebují, nebo jen papírově na to dosáhnou. Tak to je mimochodem i s dávkami. Někdo je dostane a moc je potřebuje a někdo je nepotřebuje, ale proč by si je nevzal, když na ně má nárok.

Je to těžké a složité.

To samé s rodičovským příspěvkem. Většina maminek nemají možnost mít práci z domu a nemůže si přivydělat peníze. Můžou být rádi za to, co dostávají od státu. Pro autorku super „kapesné“, pro normální maminku bez možností jen situace k závisti.

Já s dítětem taky nedostala mateřskou a měla jsem jen rodičovský příspěvek. Nedostala jsem ani porodné. Nakonec jsem si našla uklízení v jedné firmě. Sice ty peníze za to jsou směšné, ale potřebuji je. A jaké mám možnosti? Moc jich nemám. Buď si děti vezmu sebou, anebo musím shánět hlídání pro čtyři děti.

Takže každý podle svých možností a pokud má někdo takové štěstí jako autorka, je to super. Bohužel pro ostatní jen závistivá situace.

Na rodičovský příspěvek má nárok každý a každý má nárok na přivýdělek. A pokud je na černo a nebo legální si musí každý rozhodnout sám.

Co se týče státu a jejich příspěvků, rozhazují, kde můžou „viz pomoc jiným“. A našim lidem se snaží jen ubrat (školkovné, vyšší daň nemovitosti, placení zaměstnanců na nemocenské pojištění - přitom si zdravotní platí, zrušena daň na manželku aj.).

Ještě by mohli vzít daně na děti, daně na poplatníka. Možná nejlepší by bylo, kdyby člověk jen platil a platil a platil, nemarodil a neměl manželku ani děti.

Co se týká přivýdělku pro maminku na MD, tak teď do 1. 7. jsou podmínky stejné jako minulý rok. Takže si může k rodičovskému příspěvku přivydělat kolik chce. Od 1. 7. se dohody bohužel začnou sčítat a bude to opět omezené, aby náhodou maminka neměla moc peněz, a když to přesáhne, ba jen o pár korun, bude opět platit daň.

Takže ať si maminka, která to má skvělé jako autorka, užije do 30. června ten blahobyt. Po tomto datu to vše opět končí a všichni budou sledovaní jako před několika lety.

Závěrem bych řekla, že závist je špatná vlastnost, ale vztek je ještě horší. A já mám pocit, že stát chce, aby lidé měli vztek a závist mezi sebou. Pak se nedivím, že pracují na černo a bez odvádění daní. Budiž jim to přáno a nebo jim dát za léta odvádění daní letenku do zemí, kde se tolik daní neplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz