Hlavní obsah
Cestování

Švýcarská vesnice Albinen bojuje s vylidněním, nabízí finanční bonus za přistěhování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Onepau, zdroj: Wikimedia Commons, licence: CC BY-SA 4.0

Švýcarská vesnice Albinen.

Vesnička Albinen ve Švýcarsku nabízí každé čtyřčlenné rodině finanční bonus za to, že se tam přestěhuje. Chce tak zastavit odliv obyvatel do okolních měst. Zájemci o bydlení v Alpách musí splnit několik podmínek.

Článek

Ve švýcarských Alpách se nachází malebná vesnička Albinen. Je proslulá svou nádhernou přírodou, čistým vzduchem a množstvím slunečního svitu. I přesto se potýká s úbytkem obyvatelstva. Lidé totiž odcházejí do větších měst, kde je více pracovních příležitostí. Podle webu Daily Mail má vesnička v současné době pouze 243 obyvatel.

Finanční bonus má háček

Vesnice Albinen se snaží přilákat nové obyvatele, proto před pěti lety založila program, který nabízí finanční podporu rodinám s dětmi, které se přistěhují. Čtyřčlenná rodina může získat až 1,7 milionu korun, a to 642 tisíc korun na dospělého a 256 tisíc korun na každé dítě.

Aby ale zájemci o bydlení v Albinenu mohli finanční bonus získat, musí splnit několik požadavků.

Švýcarská obec Albinen nabízí finanční podporu na přistěhování mladším lidem, kteří jsou připraveni se usadit natrvalo. Zájemci musí být mladší 45 let a mít švýcarské občanství nebo povolení k pobytu.

Občané EU, USA a Kanady mohou získat povolení k pobytu až po pěti letech života ve Švýcarsku. Občané ostatních zemí musí v zemi žít nepřetržitě po dobu deseti let.

Noví obyvatelé musí žít v domě v hodnotě nejméně 200 tisíc švýcarských franků (v přepočtu více jak 5 mil. korun) a žít v něm alespoň deset let. Pokud vesnici opustí před uplynutím této doby, budou muset peníze vrátit, uvedl k podmínkám starosta obce Beat Jostin.

O horské vesnici Albinen

V malebné vesnici Albinen, která se nachází v nadmořské výšce 1 300 metrů nad údolím Rhôny, žije stále méně lidí. Za posledních 80 let se počet obyvatel snížil o více než 100 a většinu z nich dnes tvoří starší lidé.

V roce 2018 byla ve vesnici pouze jedna škola, která však byla uzavřena, protože do ní chodilo jen pět dětí.

Vesnička je obklopena krásnou alpskou krajinou a je oblíbeným turistickým cílem.

Tamní ekonomika je do značné míry závislá na cestovním ruchu a řada domů, které bývalí obyvatelé opustili, se proměnila v turistické ubytování. V okolí vesnice je několik turistických stezek, včetně Albinenleitern.

V zimě je v provozu lyžařské středisko Rinderhütte, které nabízí 50 kilometrů sjezdovek s nádherným výhledem na Alpy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz