Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Učitelka si zasedla na vaše dítě ve škole? Možná je na čase si ověřit pár věcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: National Cancer Institute, zdroj: Unsplash (ilustrační foto).

Je vaše školou povinné dítě v nepohodlné situaci? Jste pevně přesvědčeni, že učitelka ve škole si na dítě zasedla. Pravděpodobně chodí do školy s křečemi v žaludku, což by neměla být norma. Než začnete jednat, ověřte si nejprve pár základních věcí.

Článek

Učitelka se zdá být k vašemu dítěti nepřátelská a často ho zesměšňuje, pokud nedostane správnou odpověď? Když ho vyvolá k tabuli, odpovídá s pohrdáním a při zkoušení je na něj tvrdší než na ostatní žáky?

Předtím, než usoudíte, že si učitelka na vaše dítě „zasedla“, zvažte také jeho chování ve škole. Chování ostatních žáků může být reakcí na provokace dítěte vůči učitelce. Začněte tím, že se jako rodič zamyslíte a upřímně si odpovíte na následující otázky.

Chodí mé dítě pozdě do školy?

Toto chování naznačuje, že dítě nerespektuje školní řád a třeba i učitelku ve vyučovací hodině. Neustálé pozdní příchody žáka jsou pro učitelku frustrující. Každé zpoždění ruší ostatní žáky, když se snaží soustředit na výuku.

Nedává pozor během vyučovací hodiny?

Neustále kontroluje svůj mobil, píše si s ostatními na sociálních sítích nebo dokonce občas usne během jejích hodin? Všimla si toho a možná teď vaše dítě neustále napomíná. Ale není to proto, že by si na dítě „zasedla“, ale proto, že se snaží udržet jeho pozornost na učivo. Možná se snaží jen povzbudit jeho potenciál a vy to vidíte jako šikanu.

Ruší ostatní spolužáky ve třídě?

Možná by ostatní žáci ve třídě opravdu poslouchali, co jim učitelka vysvětluje, ale vaše dítě se nudí a je pak něco jako hlavní bavič třídy. Nedává pozor a stále ruší spolužáky kolem sebe. Učitelům samozřejmě vadí, že je žáci nevnímají při vyučování.

Podvádí při písemných testech?

To prostě není fér vůči ostatním a dlouhodobě si tím škodí. Možná má špatné známky, chce si jen zlepšit známkový průměr. Učitelé nemají rádi, když žáci opisují nebo mají taháky. Když to učitel zjistí, může být k žákovi přísnější a více si ověřovat jeho znalosti z látky.

Dělá si srandu z učitelky?

Zesměšnilo vaše dítě veřejně učitelku před ostatními? Byly vtipy nevhodné? Možná udělalo něco jiného, například ji vaše dítě vzdorovalo.

Pokud jste si jisti, že žádnou z těchto věcí ze seznamu vaše dítě neudělalo, pak není pochyb o tom, že dítě učitelka nemá ráda, a že si na něj „zasedla“.

Co dělat, když si učitelka „zasedne“ na dítě?

Zkuste si promluvit přímo s učitelkou

Je velká velmi pravděpodobné, že učitelka popře, že má k vašemu dítěti negativní postoj, ale více si pak uvědomí dopad svého chování, které se pak změní. Možná si ani sama neuvědomuje, že dělá něco, co vás rozčiluje. Nebuďte agresivní, zeptejte se na její názor a zeptejte se jí, co jí na chování dítěte vadí, ať na tom můžete společně zapracovat. Pokud si ale myslíte, že by přímá konverzace s učitelkou situaci jen zhoršila, nedělejte takový krok, protože máme jiné řešení.

Hledejte pomoc u vedení školy

Pokud máte pocit, že na řešení problémů s učitelkou osobně nestačíte, nevadí. Můžete se s problém svěřit vedení školy, kteří se ve škole pokusí problém vyřešit, sami můžete požádat o diskusi např. s třídní učitelkou nebo vedením školy. Nechte svá tvrzení opřít o svědky, ať jsou to spolužáci, kteří potvrdí pravdivost vašich slov, nebo dokonce můžete požádat o kontrolu některých zkoušek, kde si myslíte, že bylo dítě ohodnoceno nespravedlivě. Neříkám, že vám chování učitelky nebude vedení školy věřit, jen je někdy dobré mít něco nebo někoho, kdo pravdu podloží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz