Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komu bylo ublíženo aneb poslední ohlédnutí za seriálem Sedm schodů k moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Kačaba

Lepší je prožít obyčejný život než se sápat po schodech až na samotný vrchol moci. Kdo míří vysoko, padá hluboko a někdy i do bahna a špíny.

Kdo jsi bez viny, hoď kamenem!

Článek

Divácky úspěšný seriál televize Prima již odezněl, avšak zajisté se dočká celé řady opakování. O bezplatnou reklamu se tomuto seriálu postarali Petr a Jana Nečasovi, když svoji nevoli vyjádřili pomoci svých právníků. Jinak platí, že nejlepší či nejzajímavější příběhy píše sám život. Prakticky se nemusí nic vymýšlet, stačí pouze klást slova na papír. V tomto případě se autoři fiktivního seriálu nechali volně inspirovat aférou tehdejšího premiéra Petra Nečase a jeho milenky Jany Nagyové, dnes jeho současné ženy. Asi nejvýstižněji se na adresu seriálu Sedm schodů k moci vyjádřil jeden divák se slovy: „Povedené, trefné, zábavné, a bohužel také smutné, že to byla pravda.“

Jestliže ve fiktivním seriálu Sedm schodů k moci se hlavní postava Anna Malá postupně mění z naivní dívky v bezohlednou mrchu využívající ke svému postupu na vrchol moci včetně získání vysokoškolského titulu nejen nekalé praktiky a podrazy, ale i různé výtahy k moci poháněné jejím sexem, není divu, že jeho natočení a vysílání se nelíbilo zejména Janě Nečasové, dříve Nagyové. Ta se na adresu autora scénáře rozčilovala, že je vláčí bahnem a hází na ně špínu. Avšak platí, že kdo s čím pracuje, tím se i umaže. Není tedy vinou nikoho jiného než samotných manželů Nečasových, že v souvislosti se svým pádem zabředli do bahna a špíny. V patrnost je však nutno vzít i zásadní skutečnost, že se jedná o pravomocně odsouzené osoby. Odsouzené delikventy.

Jana Nečasová si dále stěžovala, že jim seriál Sedm schodů k moci ubližuje. Zajisté se jim oběma tento seriál nikterak nelíbí. Ale to je prakticky vše, co s tím můžou udělat. Sice platí, že potrefená husa kejhá, ale připusťme, že se Jana Nečasová, dříve Nagyová může cítit jako ublížená. Nikdo z nás totiž neví, zda není jejich vztah ryze platonický. To by potom by všechny ty postelové scény Anny Malé včetně premiéra Tomáše Vichra či jejich náznaky v případě rektora vysoké školy dostaly jinou dimenzi. Jiný nádech.

Komu tedy bylo ublíženo?

Ublíženým se může cítit bývalý premiér Petr Nečas, že mu Policie ČR překazila jeho politickou kariéru. V souvislosti s tím nelze ani pominout, že Petr Nečas označuje stranu bývalého policisty Roberta Šlachty s názvem Přísaha za fízlpartaj. Ale je pozdě brečet nad rozlitým mlékem a co si, kdo nadrobil, to by si měl sníst. Nehledě na skutečnost, že nikdo z nás spolehlivě neví, kdo skutečně inicioval jeho milenecký vztah s Janou Nagyovou. Kromě scénáře použitého v seriálu Sedm schodů k moci, to mohla být oboustranná láska na první pohled. A nelze ani vyloučit, že prvotní impuls mohl vzniknout ze strany Petra Nečase. I takové věci se i katolíků stávají.

Nesmíme zapomenout, že jejich profesní vztah se datoval již od roku 2005, kdy Jana Nagyová jako vedoucí provozního oddělení Hlavní kanceláře ODS začala úzce spolupracovat s tehdejším prvním místopředsedou této strany Petrem Nečasem. Poté, co byl Petr Nečas ministrem práce a sociálních věcí, Jana Nagyová povýšila na ředitelku odboru kanceláře ministra. No a svého společného pádu se dočkali, když z ní premiér Petr Nečas udělal vrchní ředitelku Sekce kabinetu předsedy vlády ČR.

Ublíženými se můžou cítit bývalí náčelníci vojenského zpravodajství, kteří se nechali v době, kdy premiér Nečas řídil i ministerstvo obrany, z nějakých důvodů zneužít, aby vojenské zpravodajství sledovalo bývalou Nečasovu ženu Radku. Obhájce Jany Nagyové krátce po jejím zatčení prohlásil, že ji nechala sledovat kvůli obavám, že ji ovlivňuji Svědci Jehovovi.

V roli ublížených se mohli cítit všichni dárci, od kterých Jana Nagyová coby vrchní ředitelka přijala od začátku roku 2012 do poloviny roku 2013 luxusní dary v hodnotě přesahující 10,1 milionů Kč. Nejvyšší zadokumentované dary jí poskytl lobbista Jan Johanes, a to ve výši 2,5 mil. Kč. Následovala módní návrhářka Beata Rajská s dary ve výši téměř 1,3 mil. Kč. Mezi dosud známými osobami např. figurovali: podnikatel Daniel Křetínsky s dary v hodnotě 508 tis. Kč, generální ředitel ČEZu Daniel Beneš s dary za 343 tis. Kč a podnikatel Tomáš Chrenek, který jí poskytl dary ve výši 450 tis. Kč. Nejen ti, ale i všichni ostatní dárci Jany Nagyové se mohli cítit ukřivděnými, že prostě vsadili na špatného koně.

Komu tedy bylo skutečně ublíženo?

Odpověď lze nalézt v písni Jana Nedvěda s názvem Podvod, ve které se ve třetí sloce zpívá: „… pro jednu pitomou holku, pro pár nocí touhy, podved jsme všechno, o čem doma si sníš.“ Takže skutečně bylo v kauze Nagyová ublíženo bývalé Nečasově ženě Radce a jejich dětem. Nelze pominout, že to byla Jana Nagyová, která ji nechala sledovat složkami vojenského zpravodajství. Zejména pak je nutno vzít v potaz, že manželství katolíka Petra Nečase a jeho bývalé ženy Radky bylo rozvedeno v roce 2013 po dlouhých 27 letech manželství a že spolu mají čtyři děti.

Z tohoto pohledu a z pohledu sebereflexe zachycené v Nedvědově písni nikterak ani nezávidím Petru Nečasovi. Osobně jsem rozvedený 27 let a s bývalou ženou máme tři děti. Dnes už jsou dospělé a mám s nimi dobrý vztah. Dodnes jsem se však nezbavil pocitu viny a traumatu, že jsem je ošidil o kus jejich dětství. S tím budu muset žít ve věku sedmdesáti let až do konce svého života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz