Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejen ve vládní koalici začíná Hra o trůny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Kačaba

Začátkem letošního roku odstartoval nesmiřitelný boj o Strakovu akademii, která je pro vrcholné české politiky velmi žádanou adresou.

Letos budou troje volby. Hlavně se pak blíží další parlamentní volby. Není divu, že reformní úsilí současné vlády mizí do ztracena. A tak nejen ve vládní koalici začal boj o trůny či spíše o koryta.

Článek

Jestliže vláda Petra Fialy byla jmenována 17. 11. 2021, potom Česká republika již doklopýtala do druhého poločasu jejího vládnutí. Současná vláda je prozatím poměrně stabilní. Přesto však nelze opomenout, že za určitých okolností může být i druhý poločas Fialovy vlády odpískán předčasně. I když koalici tvoří pět stran, pravdou však je, že tyto strany nedisponují dostatkem kvalitních kandidátů na ministerské posty.

Byť má ODS v současné vládě pouze šest křesel, tj. třetinu z ministerských postů, navenek působí Fialova vláda jako vláda ODS. Tento pohled aktuálně dotvrzuje přístup k zavedení eura, kdy o tom, že se současná vláda otázkou zavedení eura nebude zabývat, rozhodla koaliční menšina šesti ministrů ODS.

Pro premiéra Fialu v rámci prvního poločasu vládnutí bylo již prubířským kamenem sestavení společné, avšak velmi nesourodé kandidátky koalice Spolu do Evropského parlamentu. Přitom je vysoce pravděpodobné, že koalice Spolu při těchto volbách neobhájí svých osm mandátů. Navíc ti, co budou za kandidátku Spolu případně zvoleni, se po volbách rozprchnou do různých frakcí Evropského parlamentu a spolu tedy nebudou ani náhodou.

Nelze ani pominout, že již v souvislosti s vytvářením této kandidátky vystrčili své růžky staromilci a jestřábi z ODS, kteří však jaksi opomněli, že doba, kdy ODS měla více jak 30 % hlasů, již dávno a pravděpodobně nenávratně skončila. Aktuálně volební model společnosti Median přisuzuje pro hnutí ANO 35 %, 13 % pro ODS, 10,5 % pro Piráty, 9 % pro SPD, 6,5 % pro STAN, 6 pro TOP 09 a pod pětiprocentní hranicí zůstávají SOCDEM a KSČM se 4,5 % a KDÚ-ČSL, hnutí PRO a Přísaha s 2,5 %. Jestliže hnutí ANO by bylo podle tohoto výsledku schopno sestavit vládu s kteroukoliv stranou s výsledkem nad 5 %, potom současná vládní koalice by s 90 mandáty nebyla schopna vládu vytvořit.

Jako hlas osamoceného na pouští pak zůstala spíše bez potřebné odezvy značná dávka sebereflexe, kterou učinil dne 18. prosince ve svém adventním apelu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten mj. sdělil, že koaliční a opoziční politici ztrácejí schopnost spolu mluvit. Zároveň Miloš Vystrčil výstižně upozornil na škodlivost eskalace nesmiřitelnosti mezi vládnoucí koalicí a opozicí, která se značnou měrou podílí na vyhroceném rozdělení společnosti a zejména pak vytváří živnou půdu pro posilování populismu, extrémismu a dalších antisystémových sil, čímž dochází k významnému rozkolísání demokratického systému.

V souvislosti s odstartovanou Hrou o trůny neboli, jak říká prostý lid v podhradí, Boj o koryta či alespoň o nějakou tu trafiku, nesmíme zapomenout, že současné preference v rámci těchto předvolebních hrátek hovoří pro hnutí ANO. A s ohledem na zkušenost mj. i z posledních prezidentských voleb to bude právě agent Bureš se svými projevy hulvátství a vulgárním chováním, který si v příštích volebních kampaních nebude brát žádné servítky. Naopak se zajisté poučí z vítězství destabilizační a vyhrocené kampaně Roberta Fica na sousedním Slovensku.

První emancipační kroky vůči vládě pod značkou ODS učinili ostatní členové koalice začátkem roku právě ve vztahu k zavedení eura. Ačkoliv případné zavedení eura je několikaletý proces, pro ODS euro představuje červený hadr.

Novoroční vyjádření ministra Zbyňka Stanjury, že současná vláda již žádné reformy ani zásadní změny nechystá, a to s odkazem na přání voličů, lze s ohledem na trojí letošní volby, které budou generálkou na příští parlamentní volby, interpretovat tak, že si ODS uvědomila, že již odstartovala Hra o trůny a skomírající volební preference tak dostanou přednost před pokračováním reforem. Navíc se Hrou o trůny je spojena mezi politiky značně neoblíbená Hra na černého Petra. Jde tedy nejen o koryta, ale i to, kdo zůstane mimo rozdělování veřejných financí a bez dohledu nad penězovody.

Další emancipační předvolební tendence vůči značce ODS bylo možno registrovat na volebním jednání České pirátské strany, na kterém sice Ivan Bartoš obhájil předsednický post a strana zůstala navenek svorná, avšak zároveň bylo zřetelně slyšet názory křídla této strany, kterému vadí některé postoje ODS a KDÚ-ČSL a které je zastáncem razantnějšího vymezení se proti ODS. Přitom Piráti jako jediná koaliční strana neztrácí své volební preference a jelikož lze očekávat, že do příštích voleb půjde samostatně, může i posílit.

Skutečným emancipačním hitem v rámci již rozehrané Hry o trůny se stalo video Víta Rakušana, který se slovy: „Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme,“ nastavil zrcadlo celé koalici doposud uzavřené do vládní bubliny plné prázdných gest jako potřásání rukou a plácání po ramenou. Jednoznačně toto video zahájilo kampaň hnutí STAN před letošními volbami, ale i před příštími parlamentními volbami, kdy STAN s preferencemi těsně nad pětiprocentní hranicí již nebude moci spoléhat na to, že v rámci koalice s Piráty vykroužkuje pirátské kandidáty. Prostě si to budou muset rozdat na férovku i s Piráty, ale i se stranami koalice Spolu a při dalších parlamentních volbách i s novou konzervativní stranou Miroslava Kalouska, jakož i s dominujícím hnutím ANO a fašizující SPD.

Co vše se skrývá za tímto razantním krokem doplněným slovy: „Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi,“ ukáže budoucí vývoj. Jednak je prvotně ve hře obhajoba funkce předsedy STAN, ale nezapomeňme, že minulý projekt Miroslava Kalouska TOP 09 byl zpočátku velmi úspěšný díky spolupráci se STAN. Nelze tedy vyloučit, že poslední citovaná věta z videa Víta Rakušana již nese rukopis politického matadora Miroslava Kalouska.

Rakušanovo video rozzuřilo řadu politiků ODS. Jedině Marek Benda kromě Petra Fialy prokázal určité dekorum, když výstižně popsal současnou vládu slovy: „Jsme prostě v příliš široké koalici na to, aby se šlo jednoduše domluvit na změnách. Řekněme si na rovinu, že spojovacím tmelem této koalice bylo odsunutí Andreje Babiše a Miloše Zemana z vedoucích funkcí ve státě. To ale neznamená, že to byl náš jediný cíl.“ Ostře pak okomentovala Rakušanovo video politička ODS Alexandra Udženija, která neopomněla připomenout seznam kauz hnutí STAN, které dle jejího názoru zatěžují vládu. Raději však přitom pomlčela o kauze Michala Záchy či o své úloze při zbourání historického zimního stadionu Štvanice, jakož i o tom, že počet afér ODS včetně odsouzeného bývalého premiéra převyšuje kauzy hnutí STAN. Kdo jsi bez viny, hoď kamenem.

Ke všemu ve Hře o trůny začal po určité odmlce míchat s kartami občan Miroslav Kalousek se svou tvrdou a nekompromisní kritikou postupů současné vlády a v poslední době i ohledně rezignace této vlády na reformní kroky. Není tedy otázkou, zda Miroslav Kalousek založí novou konzervativní stranu či nikoliv, ale otázkou je, kdy tak oficiálně učiní. Otázkou zároveň je s ohledem na skutečnost, že dvanáct krajských organizací strany TOP 09 podporovalo jeho kandidaturu do Evropského parlamentu, jak se nakonec zachová členská základna TOP 09, zda nebude následovat svého původního zakladatele do nového politického projektu. Již výše nakousnutou otázkou je, zda nebude obnovena spolupráce Miroslava Kalouska v rámci jeho nového politického projektu s hnutím STAN.

Podzimní průzkum CVVM ukázal, že současné vládě důvěřuje jen 17 % lidí. Podle analytiků se na tomto velmi nepříznivém výsledku podílí i zklamání jejich voličů z toho, že změny, které kabinet Petra Fialy sliboval při nástupu do úřadu, jaksi nepřišly. Jeví se tedy jako pravděpodobné, že připravovaná strana Miroslava Kalouska významně osloví zklamané voliče koaličních stran. Zásadní otázkou pak je, zda se Miroslavu Kalouskovi podaří v příštích parlamentních volbách oslovit dostatek voličů, aby mohl jako potencionální adept na příštího českého premiéra společně se současnou koalicí sestavovat příští vládu a tím zabránit návratu agenta Bureše do Strakovy akademie

Kostky jsou vrženy a Hra o trůny je rozehrána. V neposlední řadě je rovněž otázkou, komu po příštích parlamentních volbách zůstane v rukou černý Petr. Určité indicie ukazují na KDÚ-ČSL, ale podle mého názoru to nakonec bude TOP 09.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz