Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční nebeské řezy: rozšiřte sortiment vánočního cukroví o další druh

Foto: Matěj Kačaba

Vánoční nebeské řezy - vpředu bez polevy a vzadu s polevou

Doplňte nedostižné cukroví Nebe v hubě o Vánoční nebeské řezy a vyzkoušejte, které dříve zmizí z vánočního stolu.

Článek

Proč nebeské řezy? Tato inovativní verze vánočního cukroví totiž vychází z klasického vánočního cukroví Nebe v hubě. A proč tedy vánoční? Jak již bylo konstatováno výchozí cukroví Nebe v hubě je nedostižným vánočním cukrovím. Navíc Vánoční nebeské řezy měly celosvětovou premiéru při loňských Vánocích.

Vánoce se kvapem blíží. Je záhodno začít s pečením vánočního cukroví, což nemusí být doména pouze hospodyněk. Není od věci v zájmu rodinné vánoční pohody, když přiloží ruce k dílu i muži. Minimálně by měli vylouskat ořechy. V souvislosti s tím příprava cukroví používajícího vlašské ořechy může letos narazit na jejich nedostatek. Na velkém území České republiky ořechy v době květu pomrzly a neurodily se. Někdo má zásobu z loňského roku. Jinak žijeme v globálním světě a příslušné velkoobchody si zajistily dodávky z jiných zemí. Osobně jsem doplnil loňské zásoby tak, že jsem po přechodu pohoří Pirin nakoupil tři kilogramy letošních vyloupaných ořechů na trhu ve městě Sandanski a přivezl jsem je v baťohu.

Základem pro Vánoční nebeské řezy je těsto z vlašských ořechů – stejné jako pro Nebe v hubě

Těsto pro přípravu Vánočních nebeských řezů je tedy stejné jako pro Nebe v hubě. Avšak, aby jeho příprava byla smysluplná je záhodno použít dvojnásobnou dávku. Tzn. 600 g mletých vlašských ořechů, 300 g moučkového cukru a dvě celá vejce.

Nejprve jemně pomeleme 600 g vyloupaných vlašských ořechů do většího hlubokého kastrolu, který zároveň slouží i ke konečné přípravě těsta. K namletým ořechům přidáme 300 g moučkového cukru. Kdo má rád vysloveně sladké cukroví, může se vrátit k původnímu receptu a na 600 g mletých ořechů přidat až 600 g moučkového cukru. Obě sypké komponenty dokonale pomícháme, přičemž zároveň rozmělníme případné hrudky moučkového cukru. Do takto připravené sypké směsi přidáme dvě celá vajíčka a zamícháme do kompaktního těsta

Zpočátku lze zapracovat vajíčka do sypké směsi nahrubo pomoci vidličky. Potom do tohoto prvotního základu těsta zapracujeme ručním hnětením zbytek sypké směsi mletých ořechů a moučkového cukru. Nejprve může mít člověk dojem, že není možné, aby se veškerá sypká směs zapracovala do těsta. Pořád jí jaksi přebývá. Ale nakonec nezůstane ani drobeček a vše je zapracováno do těsta.

Těsto necháme přes noc odležet. Takto připravené a odleželé těsto z dvojnásobné dávky ořechů rozdělíme před přípravou ořechových placek (korpusů) na čtyři díly. Následně se již postup přípravy Vánočních nebeských řezů liší. Titěrně pracné tvarování rohlíčků tvořících po upečení základ pro Nebe v hubě je v případě Vánočních nebeských řezů nahrazeno vyválením čtyř obdélníkových placek.

Proto při přípravě těsta pro inovativní Vánoční nebeské řezy používám dvojnásobnou dávku, jelikož z toho množství vytvořím právě čtyři placky o rozměru 19 × 29 cm. Pokud se tato plocha zdá někomu jako malá, je nutno vzít v patrnost, že inovativní cukroví Vánoční nebeské řezy je koncipováno jako jednohubkové či maximálně na dvě kousnutí. V souvislosti s tím, jak vyplývá i z úvodního snímku, krájím hotové řezy na kostičky o rozměru cca 1 × 3 cm. Tzn., že z plochy 19 × 29 cm lze připravit zhruba 150 kousků Vánočních nebeských řezů. A to už je zajímavý počet pro vánoční stůl.

Vyválení těsta pro Vánoční nebeské řezy vyžaduje určité grify

Úspěch při zpracování poněkud lepkavého těsta na tenké placky o tloušťce zhruba 2 mm zaručuje použití pečícího papíru a silikonového válečku. Na vál si položíme pečící papír o rozměru plechu. Hroudu tvořenou čtvrtinou těsta ručně zpracujeme do obdélníkového tvaru. Potom těsto opatrně rozválíme tak, aby bylo možno pomocí plastového prkénka (např. s rozměrem 19 × 29 cm) vyříznout požadovaný rozměr placky (korpusu). Tj. v našem případě 19 × 29 cm. Jelikož musíme vyválet o něco větší plochu, než je plocha prkénka používaného na ořez, je vhodné pro první placku použít o něco více těsta, než je prostá čtvrtina.

Dále po přiložení plastového prkénka se může někde nedostávat těsta. Plocha je menší než prkénko. To řeším tak, že na toto místo přidám ořezy těsta a výhodou je, že používané ořechové těsto se válením spojí do jednolité placky. Někdy můžeme při válení placky více přitlačit, a to se nalepí na váleček. Oprava probíhá obdobně. Vytržené místo zacelíme přidáním těsta, které spojíme se základní plackou pomoci rozválení. Prostě příprava jednotlivých korpusů již vyžaduje určité grify a zkušenosti, jakož i trpělivost.

Je vhodné péci korpusy pro Vánoční nebeské řezy společně s rohlíčky pro Nebe v hubě

Máme tedy vyválenou placku rozměrově přesahující platové prkénko (matrici). Prkénko přiložíme na vyválené těsto a příborovým nožem ořízneme přesahující těsto, přičemž oříznuté těsto přidáme k další čtvrtině za účelem přípravy dalšího korpusu. Vytvořené obdélníkové placky (korpusy) mající stejné rozměry opatrně přetáhneme i s pečícím papírem na jednotlivé plechy. Z ořezů posledního korpusu můžeme klasickým způsobem připravit rohlíčky pro Nebe v hubě. Jelikož při rozměru korpusů 19 × 29 cm, tyto zaujímají zhruba polovinu plechu, je vhodné péci korpusy pro Vánoční nebeské řezy společně s ořechovými rohlíčky pro Nebe v hubě. Tím zefektivníme proces pečení, jelikož plně využijeme plochu plechu a energii na pečení.

Při použití pečícího papíru pečeme při teplotě zhruba 150 až 160 °C. Pokud máte troubu s horkovzduchem, lze péci několik plechů najednou. Tzn. vše si nejprve připravíme a pak vše naráz pečeme. Po upečení rohlíčky odejmeme, upečené korpusy naskládáme na jeden plech a uložíme do chladna.

Krém na promazání Vánočních nebeských řezů

Korpusy promažeme krémem zhruba 4 až 5 dní před konzumací, aby řezy zvláčněly. Krém může být jakýkoliv. Osobně používám jednoduchý, ale lahodný krém z karamelového Salka a jedny kostky chutného másla, kdy za sebe nechám pracovat robot, abych získal jemný homogenní krém. Do takto připraveného krému lze přidat namleté ořechy nebo jak vyplývá z úvodního snímku i kakao (prostřední vrstva krému).

Těsně před konzumací lze řezy ozdobit polevou. Opět každý podle své chuti. Pro Vánoční nebeské řezy na snímku jsem pro přípravu polevy použil zbytek karamelového krému, ve kterém jsem na vodní lázni rozpustil čokoládu 85 %. Při degustační konzumaci jsme se shodli, že lepší jsou řezy bez polevy, jelikož více vynikne ořechová chuť cukroví.

Tímto jako tvůrce Vánočních nebeských řezů zařazuji toto vánoční cukroví do gesce fun klubu nedostižného cukroví Nebe v hubě a z pozice jeho samozvaného předsedy přeji všem hospodyňkám, které se nechají nalákat na toto inovativní cukroví, ať se jim dílo podaří. Následný výsledek lze předjímat z našich zkušeností. I když statisticky nedořešenou otázkou prozatím je, zda dříve zmizí Nebe v hubě či Vánoční nebeské řezy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz