Hlavní obsah
Názory a úvahy

Školní psychology či speciální pedagogy vláda hodí přes palubu. Teď je přitom potřebujeme nejvíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-kancelar-vztah-sezeni-4100650/

Vláda ruší svůj slib navýšit platy asistentů pedagoga, školních psychologů či speciálních pedagogů. Potýkáme se přitom s rekordním nárůstem psychických problémů u dětí a tyto profese nutně potřebujeme do školství přilákat.

Článek

Vládní slib zakotvit od příštího roku platy pedagogických pracovníků na 130 % průměrné mzdy bere za své – poslanci vládní koalice navrhují skupinu, pro které má navýšení platit, výrazně seškrtat. Nechtějí tak přidávat např. asistentům pedagoga, školním psychologům či speciálním pedagogům. Těch je přitom dlouhodobě nedostatek a školy je nyní potřebují víc než kdy dřív.

V posledních letech výrazně narostl počet psychických problémů u dětí a mladistvých, mj. kvůli pandemii či (kyber)šikaně, a naprosto alarmující je nárůst sebevražd dětí, kterých bylo v roce 2021 o téměř 120 % víc než v roce 2018. Právě školní psychologové, speciální pedagogové a další podpůrné profese jsou proto nyní naprosto zásadní a vláda se musí snažit je přilákat, motivovat a podporovat, ne je házet přes palubu.

Autor článku Matouš Vencálek je expertem Strany zelených na vzdělávání a spolupředsedou jihomoravské krajské organizace Zelených. Sledovat jej můžete na Twitteru @matousvencalek nebo na Facebooku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz