Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Opusťme konečně mantru o tom, že potřebujeme víc učilišť a míň gymnázií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maria Turkmani, Pexels.com

Nikdo nemá tolik studentů v odborném školství jako my. Přesto se velká část společnosti zarytě drží teze o nutném posilování odborného vzdělávání a odmítá přizpůsobit nabídku poptávce po tom obecném.

Článek

Jak dopadly přijímačky na střední školy teprve uvidíme, ale už teď víme, že ačkoliv celkový počet přihlášek vzhledem k silnému ročníku stoupnul, počet přihlášek na gymnázia se snížil. Ne ale proto, že by o ně nebyl zájem, ale kvůli taktizování - vzhledem k mediálně propíraným nedostatečným kapacitám totiž zájemci o gymnaziální vzdělání (resp. jejich rodiče) taktizovali a druhé přihlášky podávali nikoliv na jiné gymnázium, ale raději na střední odborné školy. [1] Zastánci výše uvedené (průmyslem nechtějícím platit vyšší mzdy prolobbované) mantry můžou jásat, přitom je to ale nesmysl.

66 % sedmnáctiletých studentů v ČR je na odborných školách a učilištích. To je nejvíc v EU i v OECD - evropský průměr je 37 %, průměr OECD je 31 %, v G20 je to pak jen 16 % [2]. Radši to napíšu ještě jednou. Nikde není tak vysoký počet středoškoláků v odborném školství jako u nás. Přesto se velká část české společnosti jako klíště drží teze o nutnosti posilovat odborné vzdělávání a zarytě odmítá přizpůsobit nabídku zvyšující se poptávce po obecném vzdělání.

Humornou anekdotou uprostřed debat o nedostatečných kapacitách středních škol je případ Jihomoravského kraje, jehož minulé vedení si (přes moje námitky) prohlasovalo strategický dokument na léta 2020-2024, ve kterém si explicitně zakázalo otevírat nové střední školy i zvyšovat kapacity těch stávajících (protože kapacity jsou papírově v rámci kraje dostatečné - co na tom, že studenti musí na střední dojíždět třeba z Adamova do Znojma) a přikázalo si držet podíl studentů na gymnáziích a lyceích pod 30 % [3].

Pojďme se už prosím konečně smířit s tím, že svět se mění. Nebraňme lidem dosáhnout takového vzdělání, o jaké stojí, nenuťme děti učit se zbytečnosti, které nevyužijí jindy než v případě účasti ve vědomostní soutěži a které si během tří sekund vygooglí. Poskytněme jim nástroje k poznání světa, naučme je vyhledávat zdroje a pracovat s nimi, pracovat s nástroji využívajícími umělou inteligenci, které jsou už teď na úrovni, o jaké se předchozím generacím ani nesnilo a než dnešní deváťáci dokončí střední školu, budou ještě o tisíc procent jinde. Pojďme poskytovat co největšímu množství lidí co nejkvalitnější obecné vzdělání a k tomu jim nabídněme možnost specializace. To je cesta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz