Hlavní obsah
Rodina a děti

Pěstounka se ohrazuje: Nejsme vyžírky na dávkách, výpočty pěstounských dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: create.vista.com

Pěstounka se ohrazuje: neházejte nás do jednoho pytle s vyžírkami a neberte tím dětem šanci na lepší život, než by měly v ústavu. Výpis přesných výpočtů dávek pro pěstouny.

Článek

Velmi populárním tématem poslední doby se stalo zneužívání sociálních dávek. Pojďme se nad tématem zamyslet trochu hlouběji. Na můj článek o pěstounech jsem dostala spoustu reakcí o tom, jak by lidé dávky pěstounů zrušili, protože je jen využívají.

Ze svého pohledu, který se opírá o praxi, se jasně vyjádřím ke skutečným číslům, nikoli teoretickým číslům vyvěšeným na úřadu práce, ve kterých se nikdo nevyzná. Zde je několik faktů a mýtů:

1. Pokud pečujete o dítě dobu kratší než jeden rok, dostáváte 30.000

Ne, není to tak, jedná se o samostatnou kategorii pěstounů, tzv. přechodných pěstounů, vyškolených sociálních pracovníků. Na to nemůžete být ani příbuzní, ani známí rodičů.

2. Děti se přepisují, jak se kdo rozhodne.

Ne, to také nelze. Dítě musí nejprve OSPOD a následně soud rodičům důvodně odejmout. Nesmí bydlet s rodiči. Příběhy o tom, jak někde berou dávky, a děti zůstávají u rodičů, se dějí pravděpodobně v komunitách, kde sociálka raději zavírá oči. To je ale v určitých krajích, kde se sociální pracovnice bojí jednat, nebo selhávají.

3. Peníze pěstounů se násobí s každým dítětem.

Opět neplatí. viz. tabulka níže. MM v tomto případě znamená minimální mzda

Foto: MPSV

Dávky pěstounské péče a zaopatřovací příspěvky pro mladé dospělé

Výpočet za 3 děti je (2× minimální mzda 17500 × 2 )= 34.600 

O hmotnou pomoc jako automobil atd. lze žádat od počtu 3 svěřených dětí. Tady upřímně i já vidím už jen malý rozdíl mezi tím, jestli je dítě v ústavu, nebo u pěstounů. Každopádně se jedná o instituci vychovávající děti. Ale skutečně se se čtyřmi dětmi dá „válet“ doma?

4. Prarodiče berou dávky a na děti kašlou

Příbuzní neberou odměnu pěstouna, ale příspěvek při pěstounské péči. Navíc prarodiče mají ze zákona vůči vnoučatům vyživovací povinnost. Viz. tabulka níže. ŽM v tomto případě znamená životní minimum

Foto: MPSV

Zde si představce babičku v důchodu, jak si jezdí na Maledivy, protože dostane (1,8 x životní minimum 4860 ) = 8748 Kč měsíčně. V normální rodině se nestává, že by někdo rodil děti a předával babičce vícekrát. OSPOD sám může v takovém případě (viděla jsem na vlastní oči) dítě do péče babičky nedoporučit.

Není tedy na uváženou přestat házet pěstouny, kteří se rozhodnout pomoci alespoň jedné ztracené duši (často to bývají například lidé, kteří kvůli věku nad 40 let mají malou šanci na adopci) s těmi, kteří si ze sociálních dávek udělali živnost?

Zásadně nesouhlasím s tím, aby lidé nepracovali, nesouhlasím s tím, aby lidé plodili děti z důvodu, že se jim to vyplatí, ale prosím nesuďme každého pěstouna stejně jako lidi, pro který je náš sociální systém jako dělaný. Starat se o děti bez domova je velmi záslužná a nelehká práce. Co vše pěstounství obnáší kromě pěstounských dávek doporučuji k přečtení v odkazu níže

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz