Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak pro sebe získáte talentované zaměstnance a ne papoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

HR management - proč nefunguje?

Článek

Majitelé firem si často stěžují, že mají problém sehnat schopné lidi, že nejsou na trhu. Přitom problém začíná a končí u jejich HR manažerů. Ti se podobají dřívějším vrátným ve velkých podnicích. Pokud se jim někdo nelíbil, k řediteli ho nepustili. A tady záleží na tom, jaký ten váš „vrátný“ je.

Průměrný člověk nemůže vybírat nadprůměrný talent

Jak často probíhá HR proces? Někdo projde životopisy a položí rutinní otázky vybraným kandidátům podle předem určených kritérií. Dává to smysl? Ano, pokud chcete najmout cvičeného papouška. Ale když narazíte na opravdový talent… Pozná ho takto váš HR manažer? Jedině tehdy, když i HR manager bude opravdový talent sám.

Vyberte si člověka, který má cit na nadprůměrné lidi a kdo je osobnostně unese. To ale zase předpokládá, že vy sám jste talent, protože jinak nebudete vědět, koho si k sobě vybrat. Znáte to, vrána k vráně sedá. Předpokládejme čistě teoreticky, že jste sám talentovaný majitel firmy. Což už je sama o sobě vzácnost.

Pokud si budete schopen vybrat schopného HR manažera tak budete mít na pohovoru opravdové talenty, které vám předvybere. Protože jeho síto bude chytré a ne jako podle pravítka ze základní školy .

Talentovaní lidé jsou osoby kreativní a myslící mimo běžný systém a škatulky. A proto takového člověka nezatěžujte zbytečnou administrativou, vyberte si člověka, kterému to pálí a který bude mít prostor na to, aby mohl o druhých opravdu přemýšlet, a ne jen procházet a odškrtávat položky v životopisech.

Rutinní otázky pro papoušky vynechejte

Nejčastější otázka, kterou určitě slyšel každý a zřejmě si ji žádná firma z nějakého bizarního důvodu neodváží pominout, je: „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“ Co čekáte že vám na tenhle bizár někdo odpoví? Na takovou otázku vám cvičený papoušek odpoví velmi snadno. Tuto a jiné podobné otázky totiž čeká na každém pohovoru. Od pohovoru na zaměstnance pohřebního ústavu po výběr top manažera (žel).

Poznáte tak něčí talent? Co takhle spíše říci, co si myslíte o naší firmě? Takhle se ptát můžete, jen pokud unesete realistickou zpětnou vazbu k vaší firmě.

Zjednodušte výběrový proces

Talentovaní lidé se rychle znudí listováním v nekonečných formulářích a kolonkách, které musí vyplňovat pro registraci na pohovor. Pokud nechcete někoho především zdatného na vyplňování formulářů, dejte spíše lidem prostor, ať ukáží, co v každém z nich je.

Nechte je zaslat vám nějaký zajímavý projekt, který realizovali, to o nich vypoví daleko více než počet let či počet firem, které má člověk za sebou.

Pokud po nich budete chtít vypracovávat nějaké zkušební projekty pro vás osobně, tak jim zaplaťte aspoň „skicovné“, jen hlupák by dělal něco zadarmo jen tak pro srandu králíkům.

A takové zaměstnance snad nehledáte.

Anketa

Jak vybíráte nové zaměstnance?
Přes agenturu
0 %
Vybírám si je sám jako majitel
54,2 %
Mám na to schopného manažera
4,2 %
Přemýšlím, že svou personalistku vyměním, nefunguje to
12,5 %
Mám na to celé oddělení
29,1 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz