Hlavní obsah
Názory a úvahy

Uvádění veselých příběhů z Británie je značně podezřelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Taky jste si toho všimli? Když naše slavná média uvádějí nějaký veselý nebo bizarní příběh ze života se šťastným koncem, můžete se na 90 % spolehnout na to, že to bude ve většině případů z Británie.

Článek

Není vám to podezřelé?

Mám to chápat tak, že zajímavé, bizarní nebo veselé příběhy na odlehčení se dějí vždy jen v Británii? Nebudu vám je zde vyhledávat, ale narážím na ně každou chvíli a poslední z nich byl o tom, jak jakási paní koupila kamarádce letenku do neznáma a vytiskla ji na obří papír. Ano, je to pitomost, ale když je zábavná, proč ne. Ale proč proboha pokaždé z Británie?

Víte, mám takový nějaký divný pocit, že tady všichni tak nějak svorně věří, že zábavná a zajímavá existence s kouzelným podtextem se odehrává pouze v Británii. Jako v Harry Potterovi. Ostatně do Británie směřuje spousta lidí z mnoha zemí, kteří tam chtějí žít a pracovat, ale mně se spíš zdá, že tam hodlají čekat na zázrak. Vzhledem k tomu, jak je Británie proslulá nejen svou koloniální minulostí a britskou monarchií, ale především také zahnojenou londýnskou Temží korespondující se špinavým byznysem, arogantním povýšeným postojem k lidem, elitářstvím, příšernou stravou a hrozným zdravotním systémem, nezbývá mi než se domnívat, že lidé, kteří tam jdou hledat své štěstí a dobrou budoucnost mohou spoléhat jedině na zázrak.

O to víc stále nemohu pochopit, čím si ta Británie tak zasloužila pozornost všech, kteří si ani neuvědomují, jak jsou podprahově manipulováni věčnými britskými příběhy a zkazkami z britské královské rodiny, kterými je média, a to i ta česká, pravidelně masírují.

Asi mají v Británii obrovský aparát na to, nedělat nic jiného, než pracovat na tom, aby jim všechny dostupné národy světa zobali z ruky. Ti Britové ale musejí být neuvěřitelně zakomplexovaní.

A není divu. Nejspíš je k takovému nátlakovému a manipulativnímu chování vede jejich podivná povaha, která se vytvarovala na zapšklém odlehlém ostrově plném ošklivého zamračeného deštivého počasí, ošuntělých domů a sešněrovaných mravů. Troufnu si tvrdit, že tvrdé jádro Británie se někdy v průběhu času posledních tisíciletí zbláznilo a snaží se to ze všech sil zamaskovat tím, že ovlivňuje veřejný prostor aktivními metodami tak, aby to vypadalo, že to, co z nich vychází, je normální, krásné, hravé a přitažlivé.

Jeden takový nádherný příklad za všechny je to, jak se Britové ve svých filmech ale i jinde rozplývají často nad někým, kdo páchá zločiny a zlo. Sama královna zjihle prohlásila o svém manželovi, že to byl rošťák. To, že jezdil po světě a urážel něčí zvyky a důstojnost, bylo pro Brity rošťáctví. Ale je to opravdu tak třeskutě vtipné pro ostatní národy? Britové mají slabost pro rošťáky, pro bizáry, pro podivné existence a pro pokřivenost jako takovou a pro ošklivost v umění, nejen v době dekadence, ale tak nějak ve svém přirozeném tíhnutí. A taky k naprosto bezohlednému chování vůči přírodě a okolí. Takový fenomén Dandy, který vznikl právě v Anglii, je postaven na tom, že každý den má daný „gentleman“ oblečení naprosto stejného střihu, zatímco to včerejší už vyhodil do popelnice.

Opravdu je nutné, abychom si za každou cenu nechávali neustále vnucovat britskou představu o normálnosti, která vůbec není normální? Jejich chování jsem si ověřila jednou, je to už nějaké roky zpátky, když se u nás začalo psát o tom, jak máme skvělé včelaře a jak nám to včelařství jde. Okamžitě pár dní na to, přesně jak jsem tehdy předpokládala, nastala mediální masáž z britských médií, která se to snažila shodit a znechutit. A takových příkladů bych mohla jmenovat víc. Vždycky, když se do něčeho začnou plést Britové, tak to tak nějak zhnusne a zkysne.

Podle mého soudu má Česko dost svých starostí na to, aby ještě místní média dělala propagandu Britům. Možná by se už Britové také mohli konečně vnitřně osamostatnit, udělat si jasno v tom, jaké hodnoty skutečně vyznávají a vybrat nějaké vyspělé hodnoty místo obdivování uchýlených jevů a ohavnosti, a přestat viset celému světu za nohu. Je to vážně trapné.

Asi se Britům z toho, co viděli po celém světě kam vlezli, totálně zamotala hlava a nevědí, co s tím. Z jejich historie je vidět, že vždy měli co dělat sami se sebou a teď, když se za posledních pár stovek let napletli do kulturních kontextů poloviny světa, jejich hlava evidentně vůbec nestíhá. Ale kdo to má za ně odnášet? Zahraničí? Ne, ať si Britové udělají pořádek sami a přestanou se cpát do kultur, kterým nerozumí, které poškozují, ve kterých dělají jen nepořádek a zmatek a nic zajímavého jim nepřinášejí.

A prosím zprávičky o rozkošných příbězích z Británie už ne. Děkuji pěkně. Máme tu své vlastní, na které se kvůli Britům kašle. A to je zločin, který ale rozhodně neobdivuji stejně jako neobdivuji Brity za to, že mají duši zabordelenou jako Temži a ještě se tím chtějí chlubit a důsledky házet na jiné. Ukliďte si nejdřív doma a pak vyvážejte svoje za vlasy přitažené příběhy do zahraničí, ale zadarmo. Respektive byste za to ještě měli platit, že vás někdo poslouchá.

A hlavně, ať britský král nejezdí do Česka, tu šaškárnu, kterou Britové po všech chtějí při návštěvě jejich nastrčené monarchie, ať si provozují sami, a když jim to tak chybí, tak ať si pořádně poklonkují ještě navíc před svými dalšími nadřízenými jako je jejich premiér Sunak původem z Pákistánu. A ať dělají povinně poklony a pukrlata před českým prezidentem a jeho manželkou. Tak je to totiž fér. Nežijeme někde ve středověku, abychom si hráli na králíčky a královničky. Že se nestydíte vy, kteří něco takového podporujete. Je to ubohost sama a výsměch demokracii, kterou zde všichni tak velebíte, tak si to konečně uvědomte.

Souhrnná zpráva o urážkách cizích kultur britským princem Philipem:

https://www.aljazeera.com/opinions/2017/8/13/the-priceless-racism-of-the-duke-of-edinburgh

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz