Hlavní obsah
Názory a úvahy

Češi jsou estebani tak nějak od přirození

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Češi si tu stežovali na StB, tvořili seznamy spolupracovníků Státní bezpečnosti, které jsou dlouhé jako telefonní seznam celého USA, a stejně s tím neudělali vůbec nic. Proč?

Článek

Znáte tu oblíbenou českou frázi, kterou můžete slyšet často mezi manželi, mezi rodiči a dětmi, mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, mezi přáteli, prostě mezi všemi Čechy a jejich vztahy a nevztahy? Ta věta zní: „Musíme si promluvit…“. A u toho se zpravidla tváří jako vyšetřovatelé z nechvalně známé pražské Bartolomějské, proslulého hnízda estébáků.

Ne, není tomu tak, že vás ostatní mají hrozně rádi. Ale hrozně rádi se o vás dozví všechno. V tom je ale sakra rozdíl. Proto tu tolik jedou klepy a hloupé řeči. Nikdo vlastně nechce, aby Jurečka odešel, ale stačí, když to na něj všichni máme, že je ten bez svědomí, který prostě neodejde, i kdyby se kolem někoho vystřílela celá vláda, a on se místo piety válel někde vedle v pokoji se šampaňským. Tak takhle to tu máte. To je asi tak zhruba ta představa.

A proč nemají estebani pověst tak dobrou jako bývalí kágebani v Rusku? Protože i na ně je dobré přeci něco mít a mít to proti nim. To jsou ty Cibulkovy složky proti StB. Sice tu každý ví o všem a všech všechno, stejně jako na Hrčavě, vesnici přezdívané Malá Praha, stejně jako v Praze samotné, každý věděl, kdo a kde je drogový dealer, ale nikdo s tím nic nedělá. Stačí mu to zadostiučinění vědět nějakou špínu na druhé.

Nevím, k čemu to Češi dělají, ale je to teda megaúchylka. Manželkám tolik nevadí být podváděny, jako se tetelit v tom, že to na své manžele ví a kdykoliv to na ně mohou vytáhnout. Zaměstnavatelům tolik nevadí, že je zaměstnanci okrádají o čas či přímo o peníze, protože jim dělá dobře, že to ví. Státním úřadům nevadí nechat se okrádat nekalými praktikami, bohatě jim stačí, že o tom ví. Národu českému nevadí nechat se okrást o vlastní dědictví, stačí mu, že ví, kdo ho rozkradl. Lidem nevadí špinaví politici jako Babiš, ale hlavně je těší to, že to na něj ví.

Je to divná perverze, ale je ryze česká. Prostě Češi jsou tak nějak estebani od přirození. Stejně jako v Německu zase jelo za války gestapo na plné pecky a zapojilo se do něj přes třetina národa, tak v Česku se zase do shánění špíny na druhé zapojuje kdekdo. Má to jeden háček, když tak strašně milujete shánět na někoho špínu, ani si nevšimnete něčeho dobrého ve vašem okolí, případně si tu špínu na někoho, kdo je proti druhým svatý, prostě musíte prachsprostě vymyslet. A to je pak double schíza, kterou šíříte kolem sebe.

Nehledě na to, že si pak takové špinavce, na které něco máte nebo na ně něco víte, pak oprašujete jako malý smradlavý pokládek, na úkor všech, na které nic nemáte, protože se například… chovají slušně. A proč to všechno Češi dělají, a tak rádi něco na někoho ví? Protože mají problém tak nějak všeobecně něco vědět. Jsou totiž v myšlení nedůvtipní a pomalí jako šneci. A jejich prý pověstná schopnost řešit neřešitelné je jen výsledkem neskutečně vlezlé potřeby do všeho strkat rypák, i když tomu vůbec nerozumí. Přijdou pak principem čisté náhody na mnoho věcí, které jim k ničemu nejsou, zato přitom leckomu zničí nebo vykradou práci nebo život. Co na tom, když se takový člověk naštve a něco jim za to udělá, budou to na něj vědět! A jsme zase na začátku.

V takovém prostředí se udrží akorát loupežníci a štětky, jak to tady bylo ve středověku evergreenem, pro které je špína zcela přirozený biotop. Neznám jinou zemi, kde by se veřejně šířilo, že politika je špinavá věc, možná až na USA, kde tuhle hlášku přivezli čeští imigranti do Chicaga. Bylo by dobré pro klid duše, kdyby si to Češi tak nějak přiznali a na sebe prostě vybalili. Ostatně jedním ze zakladatelů tajné služby v USA byl Čech. Neznám žádnou jinou zemi, kde by se třeba ředitel tajné služby jmenoval Čuňas. To je možné jen v Česku.

Češi mají takový jeden trik, na který jsem jim nikdy neskočila, předstírají, že jsou hrozně svobodomyslní a že vám dávají plný prostor k vaší kreativitě. Díky tomu vznikly některé nebývalé projekty, které ale jako obvykle vždy jeho tvůrci někdo ukradl. Zpravidla ten, který vůči němu předstíral stoprocentní transparentnost a zájem. Nebuďte naivní, když vám Češi dávají prostor svobodně vyjádřit názor, už už u vás někdo stojí s diktafonem či deníčkem a píše si to. Respektive dnes si to nahrává někde na kameru nebo ukládá na servery. Aby to mohl třeba později použít proti vám, co kdyby se to hodilo, že. Nebo vám to jen prachsprostě ukrást a zviditelnit se tím sám.

Máte pocit, že to je paranoidní postoj? Ani omylem. Češi své bližní udávali rakousko-uherským agentům, udávali je gestapu, udávali je KGB a StB a udávají je dál. Prostě historický a současný fakt. Pak si dokonce jednoho takového agenta chtěli zvolit prezidentem a jen se trochu přehmátli a vybrali si rozvědčíka. Taky neznám podobný stát na světě, kromě snad Severní Koreji.

Každá země má, co si zaslouží, a Češi si zaslouží být sledováni Velkým Bratrem nebo Velkým Otcem nebo čím to, za to všechno šmírování, sledování a otravovaní svých spoluobčanů. Když jde Čech po ulici, zpravidla má hlavu vždy otočenou do zahrádky svého souseda nebo do jeho oken, ne že by mu chtěl nějak asistovat nebo být užitečný, ale prostě špízuje, co by se dalo na toho druhého vyšťourat. Má špatně postavený plot, zasahuje jeho strom, kam podle něho nemá? Super, jde psát udání. Nebo si jde pořídit ještě lepší a dražší auto.

Myslíte si, že na tom je něco přehnaného, nebo naopak poetického? Ne. Je to hnusné, nechutné, odporné, zrůdné, zvedá se z toho mnoha lidem včetně těch ze zahraničí žaludek na první dobrou a nemá to vůbec žádnou budoucnost. Vzhledem k tomu, jak vám to myslí jako ve zpomaleném filmu, nejspíš budete zase krákat, jak to není pravda a co si to vymýšlím, ale až to těm vašim lenochodím mozečkům za pár týdnů nebo měsíců doteče, až budete v realitě potkávat přesně to, co vám říkám, najednou se zase začnou věci měnit. Pak mi z toho posílejte provize a energii, nebo vám to přinese neštěstí. Tohle mě naučila jedna černošská čarodějnice ve Švýcarsku. A s těmi se nežertuje slídilové a vzteklouni, takže si to dobře pamatujte, nebo se taky může stát, že se setkáte s nepěknou karmou, která bude ihned vaše a bude se vás držet jako Paní Smůla Bohdalová z jedné pohádky.

Česká povaha se změnit nedá, je to charakter vpravdě agentský a špízovačský. A je úplně jedno, jestli si říká StB, BIS nebo cokoliv jiného. Každá česká vesnická bába se chová jako vyškolená agentka, která strká svůj nos zpravidla do čeho nemá. Kdyby alespoň byla tím šťouráním něčím užitečná, ale to není její hlavní záměr. Hlavní je o vás vědět všechno. Sice nemá hlavu na to to zpracovat a netuší, co s tím, a většinou s tím jen škodí a vaří z toho psychobláloby a pomáhá vykrádat ty, kteří mají něco zajímavého, ale to jí vůbec nevadí, a taky ji to neomlouvá. Poznáte ji zpravidla podle věčně vypleštěného nadrženého výrazu na novinky, taková bába jakoby vypadla z Troškova rodiště.

Češi mají v hlavě syndrom uzavřené kotliny, z které se nikdy nevyškrábou, proto nesmí přijít o svou měnu, jak říká hlavní český schízař s německým přízviskem Klaus, euro je útok na Česko. Ten pán má pravdu, přesně tak většina jeho spoluobčanů uvažuje a žije.

Tak hurá, pojďte estebani, vy, kteří připomínáte krysy z kanálu, co nevynecháte ani jediného autora a snažíte se na něj vyhrabat nějakou tu špínu, či ji na něj vymyslet a hodit ji v komentářích pod jeho článkem.

Ukažte se a napište si na sebe kompro pod svým jménem rovnou na internetu, aby ho na vás nemusel nikdo vymýšlet. Aby každý věděl, jaké nesmysly a špinavosti máte v hlavě. A na vaše jména se bezpochyby kouknu v Cibulkových seznamech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz