Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čeští ekonomové neumějí počítat a Češi kvůli nim chudnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Ekonomové jsou tu od toho, aby fungovala ekonomika, a ta zjevně nefunguje, jak by měla.

Článek

Umět počítat, ještě neznamená vědět, že jedna plus jedna rovná se dvě. To je sice také důležitý předpoklad, ale umět počítat znamená, umět si dát věci dohromady. A ekonomie není jen o číslech a o matematice. Ekonomie je věda společenská a musí umět především dávat si dohromady věci spojené se společností jako celkem a s nimi pak počítat a dosazovat k nim ty správné vzorce a myšlenkové koncepty.

Podle toho, jak to v současnosti v Česku vypadá, můžeme konstatovat, že čeští ekonomové, kterých jsou v Česku tisíce a možná desetitisíce, nezvládají svou práci. Podle mého názoru by se čeští ekonomové měli zodpovídat z toho, proč ekonomika v Česku nefunguje. Čeští politici, kteří vedou a řídí stát, a jejich činnost s fungující ekonomikou úzce souvisí, mají jako své poradce ekonomy, a to dokonce nejen české, ale i zahraniční.

Co ale tito ekonomové dělají, když česká ekonomika nefunguje? Kde je tedy chyba? Nesnaží se náhodou hodit na lidi to, že jsou příliš hloupí, líní a neschopní, a proto ekonomika nefunguje? Co když je to ale jinak? Co když jsou neschopní ekonomové, nevědí, co si počít, ale nechtějí přijít o svoje dobře placená místečka? Podle mého názoru B je správně.

Ekonomové nezvládají svou práci, a to z toho důvodu, že se změnila zásadně společenská situace, změnilo se i myšlení a chování lidí, a většina ekonomů netuší, co s tím, především z toho důvodu, že většina ekonomů nikdy skutečnými ekonomy nebyla, jen se učili poučky a koncepty toho, jak společnost fungovala a funguje a jaká funkční řešení, podle kterých se donedávna v ekonomice místní i světové jelo, navrhlo pár chytrých lidí, kteří ekonomice opravdu rozuměli.

Teď ale tato řešení přestala fungovat a ekonomové jsou postaveni před nové výzvy a vůbec je nezvládají. Osobně bych ekonomy, kteří v současnosti radí a zajišťují ekonomickou situaci v Česku, vedla k zodpovědnosti za to, co vše tu nefunguje. A pokud za to oni nehodlají nést zodpovědnost, ať přestanou být ekonomy a přestanou si hrát na něco, co vůbec nevykonávají, a brát peníze za něco, co nejsou schopni zajistit.

Proč si myslíte, že nefunguje česká ekonomika? Protože ekonomové nepřišli na to, v čem je problém. Nezjistili, kde se stala chyba. A všichni to tu odnášíme. Kvůli jejich neschopnosti myslet, kvůli jejich neschopnosti dát si věci dohromady a kvůli jejich neschopnosti počítat. Jedná se o ekonomické neumětelství. Tolik vysokých škol ekonomických máme v Česku, tolik prestiže a vytahování kolem nich, tolik kravaťáků se tu producíruje s kufříky a hrají si na mistry světa v počtech a papírování, tolik nadací a pseudochytrých řečí o tom, jak se přesouvají ekonomické nástroje ze strany na stranu, jak se nastavují indexy a limity, jak se řídí centrální banka, ale skutek utek. Výsledek nula, tedy spíše mínus, ekonomika v háji. A kdo za to může? Ti, kteří si celou dobu hrají na ty, kteří se v tom vyznají, ekonomové. Nevyznají se v ničem, ani ve vlastních penězích se nevyznají, a pak to hážou na všechny okolo.

Ekonomika není složitá věda, ale vyžaduje opravdového fištróna, a toho tu momentálně evidentně žádný ekonom nemá a ukázalo se, jak se všichni místní ekonomové jen na něčem vezli, jen z něčeho těžili, a když to něco zmizelo, koukají jako husa do flašky, opakují otřepané fráze, koktají poučky, tápou ve tmě a hledají, kdo to kde zhonil.

Zhonili to oni sami a měli by za to platit. Stáli nás všechny celou dobu pěkný ranec, tak ať si to teď zodpoví a přenechají svoje místa někomu, kdo na rozdíl od nich umí počítat a vyzná se ve společnosti, umí analyzovat neznámou situaci a je schopen navrhnout originální řešení, které povede jinam než nikam. Věřím, že někdo takový existuje, jen mu banda neschopných ekonomů, kteří svoje šance už dávno promarnili, musí přestat zaclánět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz