Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co o vás prozrazuje váš pes?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Pes je věrný přítel člověka a co vy, jste taky věrní přátelé svého psa?

Článek

Vždycky jsem měla ráda zvířata a zajímala se o celou živočišnou říši. Obdivovala jsem rozmanitost a nápaditost, s jakou v přírodě různí tvorové uskutečňují svou existenci, jejich flexibilitu, a dodnes se ráda podívám na novinky z živočišné říše nebo doplním svoje znalosti. Mezi zajímavé tvory obývající tuto planetu patří bezesporu také pes.

Pes je přítelem člověka odnepaměti a je spjat s jeho genetickým kódem takřka organicky. Pes je prodlouženou rukou svého pána a často také vizitkou rodiny nebo osob, se kterými žije.

Důvody, proč si lidé pořizují psy

Lidé si pořizují psy z různých důvodů a motivů a také různým způsobem dochází k tomu, jaké plemeno si vybírají. Někdo dostane nebo najde štěňátko a zamiluje si ho bez ohledu na jeho rasu. Je známou věcí, že kříženci, takzvaní voříšci nebo pouliční směsky, mají často zajímavé vlastnosti a svou neotřelou povahou předstihnou kdejakého šampiona. Jen při dalším křížení se na jejich geny nemůžeme spoléhat a můžeme od jeho potomků čekat prakticky cokoli a proto pro chov nejsou tak oblíbení jako takzvaní psi papíroví, u kterých je kontrolována rodičovská linie a sledován soubor vlastností, kterých se chce u daného plemene dosáhnout.

Někteří lidé si pořizují papírové psy, tedy psy s rodokmenem, protože chtějí buď dané plemeno dál množit nebo ho chtějí uplatnit v rámci soutěží, chtějí mít doma šampiona či upřednostňují jistotu, že pes bude mít právě ty vlastnosti, kvůli kterým si ho pořídili a vybrali. Psích plemen je nepřeberné množství a sama se ve všech rozhodně nevyznám. I dnes mne překvapí nová plemena. Ale ani v rámci jednoho plemene se nedá spolehnout na konkrétní povahu pejska a je možné, že svými vlastnostmi nejednoho majitele překvapí.

Zase jiní lidé si pořizují psa spíše podle účelu, tedy podle toho, na co psa pořizují. Někdo potřebuje hlídat dům, jiný chce psa loveckého, někdo psa k dětem, další bojového psa, psa do soutěže, psa slepeckého nebo na policejní výcvik, ale do domácností si často lidé pořizují psa jako přítele nebo společníka. V takovém případě je ideální, když se porozhlédnou po rase, která je k tomu nejlépe vybavená jak psychicky, tak fyzicky. Do malého prostoru menší a klidný pes, do volného prostoru a na delší procházky živý a větší pes. Doufám, že nepatříte mezi ty, kteří si pořizují pejsky proto, aby se s nimi mohli vytahovat a hrát si na spořádanou rodinku a psa u toho týrají nudou.

Ne vždy se ale takový majitel úplně trefí a ve srovnání se svými potřebami při výběru psa buď značně přestřelí, nebo úplně mine. Pomineme případy, kdy někdo pejska zdědil nebo dostal a nebyl nikdo jiný, kdo by se o něj postaral. Mluvme teď o těch nejčastějších případech, kdy si lidé pořídí psa jen tak, protože se to tak dělá, protože to je v módě, protože u takových lidí nejvíce hrozí, že si vyberou psa pro sebe úplně nevhodného, neboť si ho vybírají z nesprávných důvodů.

A teď ke konkrétním rysům vašeho výběru.

Co o vás prozrazuje výběr plemene

Tak třeba vyberete si voříška neboli směsku. Bude to pes směsice vlastností dobrých nebo otravných? To už je na vás. Pořídili jste si bojové plemeno do paneláku? Asi trpíte macho komplexem nebo se hooodně bojíte zlodějů. Tento příklad svědčí o vaší ustrašenosti více než o vaší bojovnosti.

Otravuje váš pes vaše okolí obsesivním štěkáním?

Je štěkání zdravé a štěkání obsesivní neboli nezastavitelné. Pokud váš pes štěká jen občas a na výrazný podnět, jako třeba na podezřelé neznámé lidi nebo z radosti, dá se to pochopit. Ale pokud štěká na vše, co se hýbe, jen tak do prázdna celé hodiny, asi jeho psychika není v pořádku. Není v pořádku totiž vaše chování k němu. Možná jen vyštěkává frustraci, kterou na něj jako celá rodina nakládáte.

Třeba si jen hrajete na spokojenou domácnost, ale vaše sociální city nejsou tak silné, aby vám pronikly pod vaší hroší kůži, pes má ale svou sociální kůži velmi citlivou. Nezapomeňte, že je vaší prodlouženou rukou již odnepaměti. V okamžiku se tak stane zosobněním vašich rodinných problémů. A hned to všichni vidí. Nemyslete si, že to utajíte před vašimi sousedy a neznámými lidmi. Mnozí si pak začnou ťukat na čelo, co jste zač. A to přeci nechcete.

Pes se dá zlozvykům odnaučit pečlivým výcvikem na cvičáku či jinde, ale to byste mu museli věnovat čas, a opravdu to děláte? Obsesivní štěkání může odhalit emocionální týraní psa a jeho sprosté zanedbávání.

Pes a vy: pes jako vaše zrcadlo

Všimli jste si někdy, že se psi často fyzicky blíží podobě svých pánů a paniček? Třeba buldog se zračí v obličeji či výrazu obličeje svého pána nebo uštěkaný pinč sekunduje naondulované paničce, která ho hrdě před celou ulicí vede na vodítku. Jako by na sebe oba chtěli upozornit jaké to mají kumpány, že jsou opravdu z jednoho těsta. Vrána k vráně sedá a pes se hodí ke svému majiteli.

Než si budete psa pořizovat, zamyslete se nad tím, co vlastně jste zač a jestli s tím můžete vůbec něco udělat. Třeba vám nezbyde nic jiného, než si pořídit psíka stejně frustrovaného jako jste vy sami. V tom případě, pokud nechcete mít z ostudy kabát, se opravdu snažte moc nerušit. Frustrace totiž křičí do vašeho okolí víc než psí štěkot.

Pes jako emoční zátěž nebo vy jako emoční zátěž psa?

Nudíte se nebo jste zklamaní z mezilidských vztahů? Tak si prosím psa nepořizujte. Pokud totiž neumíte „dělat“ vztahy, pes není věc, ale bytost, která také jistou úroveň ve vztazích požaduje. Potřebuje notnou dávku emoční ochrany a bezpečí, aby byl s vámi spokojen. Jste schopni mu ji dát? Buďte k sobě upřímní, jestli ano nebo ne. Pokud ne, psa svou přítomností netýrejte.

Pes vám v takovém případě dlouho nevydrží, možná i onemocní na nějakou psychosomatickou nemoc, ke které má geneticky podle plemena nejblíže. Připravte prosím svému psovi takové prostředí, abyste se spolu cítili dobře. Vztah není o vašem jednostranném pohodlí, jak si očividně myslí řada majitelů psů, jejichž psi se projevují nezvládnutými zátěžemi svých majitelů. A pamatujte, dog friendly office je pořád jenom office. Pes potřebuje výběh a tím není myšleno poskakování na stolech a počítačích vašich kolegů.

Přeji vašim psům, abyste si je zasloužili.

Haf.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz