Hlavní obsah
Bydlení

Do nájmu neinvestujte ani korunu navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Osobně vůbec nechápu lidi, kteří si pronajmou nemovitost, zútulní ji nebo vybaví za obrovské peníze, a pak se diví. Nebuďte mezi nimi, vůbec se to totiž nevyplatí.

Článek

Pokud si pronajmete nemovitost, ať už z komerčních nebo osobních důvodu pro práci, podnikání nebo bydlení, myslete už předem na investice, které takové podnikání nebo bydlení vyžaduje a porovnejte si je s dobou, jak dlouho asi tyto investice budete užívat a také s tím, jaká je praděpodobnost, že o ně přijdete.

Pokud si pronajímáte například byt, procházíte holobyty a sníte o tom, jaké si z nich uděláte nádherné hnízdečko, měli byste zbystřit. Pokud si pronajímám byt já, a párkrát v životě jsem to udělala, vždycky jsem myslela zásadně na to, kde je strop naprosto minimálních nutných investic do takového bydlení a jestli se mi to vůbec vyplatí.

Nemyslete si, že musíte pokaždé bydlet luxusně a že je ostuda bydlet jinak. Naopak. Ostuda je nechat se někým oškubávat na nájmu a na investicích, které nejdou do vaší vlastní nemovitosti. Ostuda není mít doma obyčejné židle a dočasné spaní na zemi, ostuda je mít na krku exekutora, přestože to vůbec nebylo nutné. Ostuda je zrekonstruovat si pronajatý holobyt a pak se zděšením sledovat, jak vám váš pronajímatel legálně zvyšuje nájem s tím, že přece už bydlíte v daleko lepším bytě, než jaký jste si původně pronajali, a tudíž je podle něj logické, že za něj chce víc. Přece teď, když jste ho tak skvěle vybavili, vybílili, pořídili podlahy a vestavěli novou kuchyň, by ho takový pronajímatel pronajal za daleko více někomu jinému, tak vám dá snadno vybrat, abyste buď platili vyšší nájem, nebo se rozloučíte. Takové věci se dějí naprosto běžně a jen úplný naivka věří, že rekonstruovat a vybavovat cizí byt je bez rizika.

Existují dokonce pronajímatelé, kteří jsou tak toxičtí, že hledají právě takové nájemce, u kterých je pravděpodobné, že jsou takoví ťunťové, že jim sednou na lep, pronajmou si za levno omlácený holobyt a na vlastní náklady mu ho pak zvelebí. Ano, jsou jistá pravidla, za co vám musí pronajímatel v nájmu zaplatit, ale praxe je jiná. Třeba řekne, že jste ty podlahy mohli pořídit daleko levněji nebo tu novou koupelnu udělat za polovinu, a máte polovinu investice v háji.

Stejné je to u pronájmu komerčních prostor a platí to i pro přenosné vybavení bytu, protože ne všechen nábytek se hodí do všech prostor a proto při stěhování můžete mít problém a nutnost část nábytku vyhodit nebo ho nechat původnímu pronajímateli. S tím také často počítají, že jim po bývalých nájemnících něco zbyde, a tak například tvrdí, že o žádnou lednici v bytě nestojí, když vědí, že ji odcházející nájemce už nepotřebuje, aby za ni nemuseli zaplatit ani korunu, a novému nájemci přidali na nájmu za to, že už mají byt vybavený třeba tou lednicí.

V oblasti pronajímání nemovitostí se obecně dějí hrozné věci. Pokud nemusíte, zásadně si nikdy nic nepronajímejte. Je daleko lepší se domluvit na společném přechodném bydlení se širší rodinou a nebo přáteli, podělit se o náklady a trochu se potrénovat v sociálních dovednostech. Je to daleko lepší, než mít nějaké vyladěné hnízdečko, které vás později úplně zruinuje. Osobně se divím, že se možnosti alternativního a společného bydlení nevyužívají daleko častěji, lidé by se alespoň cvičili v tom, lépe se snášet a mohli by si také občas pomoci navzájem.

Nepodléhejte mediální masáži firem, které potřebují pronajímat, protože je pronajímání živí. Pokud už musíte žít v pronájmu, počítejte s tím na co nejkratší dobu a investujte naprosto nezbytné minimum. Z vlastní zkušenosti mohu naprosto vřele doporučit to, že například pokud někde bydlíte jen krátkou dobu, tedy pár týdnů až rok, vůbec se žádným předěláváním věcí nezabývejte. Spát se dá perfektně na kvalitních vlněných rohožkách a ve spacáku a dobře se uvaří i na jednoplotýnce zapojené do zásuvky. A prát se dá v koupelně v lavoru v ruce, dřív se to nedělalo jinak a to mívali lidé třeba deset dětí…

Sama jsem takový pobyt vyzkoušela a rozhodně nelituji trochy nepohodlí navíc, které může člověka naopak otužit, ale rozhodně bych litovala zbytečně vyhozených peněz do zvelebování cizího bytu. To si ty peníze raději ušetřete a investujte později buď do vlastního bydlení nebo do něčeho užitečnějšího, třeba si nechte pořádně spravit zuby, na stáří se vám to bude hodit. Nebo investujte do kvalitních bot či do akcií, obecně zdraví a trvalá udržitelnost jsou dvě věci, do kterých se investovat vyplatí, narozdíl od investic do cizího.

Doufám, že jsem vás dostatečně motivovala a při přemýšlením nad tím, jak to v tom novém bytě, kam se přechodně stěhujete, udělat, nebudete vůbec plýtvat penězi a raději na to půjdete od lesa.

Určitě se vám to vyplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz