Hlavní obsah
Zdraví

Kolik zubařů trpí mamonem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Avij (talk · contribs), Public domain, via Wikimedia Commons

Měla jsem dentistu, měl poloviční ceny, a když pak koupil dům pro své středisko, znásobil je. Péči ale nezkvalitnil.

Článek

Kladu si otázku, kolik může stát takový malý implantát či malá korunka nebo kvalitní plomba doopravdy? Opravdu se musíme při normálním ošetření pohybovat v cenách 9000 - 50 000 Kč? Není to loupežničina? Praktičtí lékaři stávkují, Ministerstvo zdravotnictví se diví, ale nechápu, proč se nikdo nediví ceně zubařské péče.

Zuby přitom mají hlavní vliv na celkové zdraví organismu. Podle toho, jestli máte zuby v pořádku, se vám mohou v těle podpořit chorobná bujení a nemoci. A tím zase zatěžujete praktické lékaře a jiné odbornosti. To tu nikdo nechápe zdravotní souvislosti? Nelze stanovit cenu za jednoho lékaře 0 a za druhého 50 000 Kč a doufat, že to lidé budou akceptovat, a ještě budou happy, a hlavně budou zdraví jako řepa.

Ptám se, kdo tohle umožnil v rámci luxusní zdravotní péče v ČR, kterou jinak má. Buď ať se zkomercionalizuje celá, a vidím jasně, co co stojí, o prevenci se starat umím, lékaře zpravidla nepotřebuji, nebo ať stojí i zubař stejně jako ostatní. Maximálně nějaký příplatek navíc.

Nebo zubař není lékař? Berete ho jako nějakého obchodníka s teplou vodou? Zdá se tomu tak, protože řada zubařů se už ani nevěnuje svému původnímu poslání. A tou je léčit zuby a předcházet jejich problémům. Zubaři nabízí různé estetické bělení zubů a lepí na zuby bílé fólie a kdoví co.

Neměli by se zubaři přísně regulovat zákonem? Respektive jejich služby? Neměl by být stanoven finanční strop za jejich služby a materiál, který užívají? Taková korunka se dnes zdá, že je pomalu z nějakého kosmického materiálu vhodného buď pro váš chrup a v případě možnosti pro vědecké účely výzkumu kosmu v NASA. Připadá vám to normální? Mně rozhodně ne.

Jasně, pěknou pálku stojí přístroje a jiné vybavení, ale český stát dotuje kde co, tak proč ne něco v zájmu pacientů? Ať se zubaři nemusí vymlouvat na to, že jim musí pacienti uhradit hypotéku na barák i s příslušenstvím.

Tak ať se Ministerstvo zdravotnictví hezky postará o zdravotnictví, ale o celé. A to zahrnuje i zubaře. Nebo máte pocit, že zuby do vašeho zdraví nepatří? Tak podle toho, jaký chrup řada lidí má, to tak vypadá. A co člověk, který se o zuby opravdu stará, ale čas od času potřebuje nějaký zákrok? To by si měl brát na zuby pomalu hypotéku? Nebo raději nechat zuby být, protože na ně nemá peníze? To tu opravdu nikdo není tak soudný, aby pochopil, že zubaři jsou součástí integrálního zdravotního systému a ne oceňovat nejvíc ty, kteří se chovají jako bezohlední podnikatelé?

K mému zubaři už jít nechci, chci někoho méně chamtivého, ale schopného, jeho rozhovory dříve spočívaly v tom, jaký může nastat problém a jak o zuby pečovat, dnes jen navrhuje zákroky, které by zaplnily jeho kapsu, ale o zdraví mých zubů nejde. To se taky můžu domýšlet, jestli si nějaký ten kousek problému s kazem pan doktor sám nepřidá, když ho vyvrtá, sotva kdo už zjistí, jestli tam ten kaz skutečně byl. A pro pana doktora pak je dalších pár tisíc v kapse na úkor mého zubu. Dokázat se to ovšem nedá. To je tragédie předražené stomatologie, že provokuje k takovému chování.

A že méně kvalitní materiály stojí míň? A proč proboha mít v ústech méně kvalitní materiály? To má být nějaký výsměch, nebo se někdo snaží naznačovat, že společnost je tak zoufale chudá, a musí mít v ústech druhou ligu? V žádné technice si nikdo jen tak nedovolí horší materiály, a když se takové výrobky vozí z Číny, to je kolem toho pane povyku, ale do úst si je má nechat dát kdekdo?

Problém se starými zubaři zase spočívá v tom, že nevlastní moderní nástroje a přístroje. Každý složitější zákrok řeší můstkem, přičemž zničí dva okolní zdravé zuby. A ti mladí sice znají nové postupy a vlastní moderní zařízení, ale jsou zase chamtiví a o zdraví vašeho chrupu jim jde až v druhé řadě.

Tak co s tím?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz