Hlavní obsah
Internet a technologie

Sociální sítě škodí zdraví víc, než se uvádí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mensanka

Odborníci celého světa se shodují na tom, že nadužívání sociálních sítí je nezdravé, závislost na nich je toxická a mnoho psychických neduhů souvisí právě s užíváním sociálních sítí.

Článek

Domnívám se ale, že tento pohled na věc ještě zdaleka nevystihuje negativitu tohoto fenoménu. Je to asi jako kdyby vám někdo řekl, že pít denně dva litry koly vám zhorší spánek. To je sice pravda, ale není to celá pravda. Když budete denně pít dva litry koly, vystavujete se daleko větším rizikům, než je jen zhoršený spánek jako například rizikům plynoucím z nadměrné konzumace cukru, kam patří obezita, cukrovka a v konečném důsledku infarkt, mrtvice a v neposlední řadě smrt. Tak takto se dnes informuje o sociálních sítích. Zdůrazňuje se, že zhoršují psychiku, ale ve skutečnosti vás mohou zabít. A to už při poměrně malé dávce užívání. Jak je to možné?

Sociální sítě totiž vychylují lidem instinktivní senzory, které souvisí s intuicí, vnímavostí na realitu, citem pro vnější svět a s přenosem pozitivních energií s druhými lidmi, který je nezbytný pro pocity fungování ve společnosti, které zase souvisí nejen s komfortem mozku, ale i s duševním rozpoložením, které ovlivňuje to, jestli si vypěstujete nějaké choroby, které mohou nakonec být i dost závažné. Na konci tohoto řetězce událostí může být i ta smrt.

Z opačného konce se zdá, že pozitiv, která sociální sítě přinášejí, je minimum. Odpovězte si sami na otázku: co by lidé ztratili, kdyby nebyli na sociálních sítích? Odpověď, pokud je upřímná, říká, že nic. Představíme-li si celou alternativní realitu, ve které sociální sítě neexistují, musely by je nahradit jiné nástroje a osobní kontakt mezi lidmi, které v konečném důsledku přinášejí větší uspokojení, méně balastu a menší potenciál pro konzumaci nevhodného nebo škodlivého duševního obsahu.

Sociální sítě se z nadhledu jeví jako semeniště duševních a psychosomatických chorob a sociální paralýzy. Přenášejí informace, ovšem vytržené z reálného kontextu a neobsahující energii, která k takovým informacím náleží. Nesou značně pokřivený tvar reality jak vnější tak duševní a konzumenti mají tendenci tento pokřivený obsah považovat za realitu a dál ho šířit tím, že si ho v životě zhmotňují. Nejhorší je to v případě dětí, které nemají žádnou dostatečnou odpovídající zkušenost s jinou realitou a nemohou tedy obsahy na internetu porovnat s tím, co zažily v realitě nevirtuální.

Generace starší, která ještě zažila část života v neinternetové době, si tuto dysbalanci zjevně vůbec nedokáže představit a nedokáže domyslet její důsledky, protože pokud by to tak bylo, už dávno by něco udělala pro to, aby děti necivěly od rána do večera do monitorů a nechodily by světem jako zombie. Fascinuje mne, jak to na celospolečenské úrovni nikoho ve skutečnosti nevzrušuje. Je vidět, že jsou si tu lidé jako společenský celek navzájem v podstatě šumák a zásadní chronické problémy jako je tento společnost netankuje a rozhodně nehodlá dávat prostor alespoň pár kompetentním lidem, kteří by s touto věcí mohli zatočit.

Dnes je tento názor na sociální sítě, který uvádím, považován za tabu a společnost ho odmítá akceptovat. Musela by si totiž přiznat, že už zase, jako v mnoha jiných případech, je jen zoufale neschopná s tím skoncovat.

A to je to, co mne na společnosti lidí zpravidla méně inteligentních, než jsem já, naučilo dokonalého sebeovládání. Zkuste si představit, že budete žít mezi lidmi, kteří jsou daleko méně chytří než vy. Buď se stanete mistry v sebeovládání, nebo se zblázníte. A já doufám, že obsahy sociálních sítí brzy dojdou takové úrovně hlouposti a nekonzumovatelnosti, a nemají k tomu daleko, aby i lehce nadprůměrně a průměrně inteligentní lidé dospěli k názoru, že se z nich buď zblázní, anebo s tím budou muset něco udělat.

Držím společnosti palečky a počítám, že alespoň se zpožděním několika desítek let dojde k tomu, co vím už dávno. Že jsou sociální sítě toxické od základu. Na to, že musím čekat nekonečné časové úseky na ostatní, než jim dojde to, co vím dávno, už jsem si taky zvykla. Buďte rádi, pokud nevíte, co to je za utrpení.

A až se zase budete hlásit na vaše sociální sítě a nakonec jednoho krásného dne dojdete k závěru, že jsou toxické, nedělejte prosím, že jste na to přišli sami.

Ví se to už dávno, jen to vědí lidé, které možná z duše nesnášíte, protože vědí všechno dřív než vy.

A vy, kteří už jste na to také dávno přišli, věřte, že s tím příšerným pocitem, že musíte povinně tahat tuhle natvrdlou společnost jako kouli na noze, nejste rozhodně sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz