Hlavní obsah
Názory a úvahy

Posudky na Cimického svědčí o amatérismu českých psychiatrů a psychologů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Nevěřila jsem vlastním očím, když jsem to četla. Prý má Cimický iluzi vlastní důležitosti a nízkou míru empatie.

Článek

Tak za prvé, pokud o člověku, který je v Česku jeden z nejznámějších psychiatrů, který se zná s kdekým od prezidenta po uklízečku, napíšete, že trpí iluzí o vlastní důležitosti a fantazií o tom, jak se stýká s důležitými lidmi, tak jste asi letadlo. Je to, jako byste dělali psychiatrický posudek na lodního kapitána, který svou lodí ohrozil tisíce lidí. Napsali byste, že kapitán ten a ten trpí iluzí o tom, že řídí loď. Mám takový neodbytný pocit, že tyhle posudky svědčí spíše o iluzích a fantaziích jejich autorů a rozhodně v případu Cimický obětem nepomáhají. Spíše nahrávají viníkovi. Tím, že jsou prostě otevřeně hloupé.

Další aspekt, který posudky zdůrazňují, je nízká úroveň empatie u tohoto psychiatra. A já se ptám. Jakto, že nejsou vyžadovány psychotesty po psychiatrech a psycholozích před tím, než započnou svou praxi s lidmi? Proč tohle chcete jen po hasičích, policistech a profi řidičích? Nejsou právě psychiatři a psychologové tou skupinou, která by měla lidem pomáhat a chránit je, a mělo by být jasně vidět, s kým ostatní jednají a mají tu čest?

Zjevně je celý mechanismus psychotestů a psychodiagnóz úplně mimo. Když znalci došli k závěru u Cimického, že, cituji: „Dominoval u něj subdepresivní projev premorbidní narcistně laděné persony,“ tak mám pocit, že jsou asi z jiné planety. To myslí jako trvalý nebo přechodný rys ten subdepresivní projev? Zjevně se Cimický před usvědčením ze zločinů za depresivního nepovažoval. Je tohle nutné? Posudky přeci mají posuzovat trvalé tendence člověka a nezachycovat jen přechodné stavy. Pak jsou k ničemu. Necítili jste se taky někdy v depresi? Já někdy kdysi ano. Ale aby mě kvůli tomu někdo označil za depresanta, byl by dost vedle.

Teď téma psychotestů ožilo v souvislosti se střelbou v Praze. Najednou se přišlo na to, že psychotesty nejsou podmínkou pro zbroják, a kdyby byly, zhroutil by se systém, protože tolik testů za rok Češi prostě nestihnou. Na co si to hrajete? Vyplnit test lze za hodinu a vyhodnotí ho bez problémů počítač. Problém je, že ty testy stojí za starou belu a důkaz máte přímo na psychiatrovi Cimickém.

Ještě zpátky k tomuto trapnému posudku, který ale musíte brát u soudu vážně, protože byl zhotoven sice znalci, kteří produkují podle mého nesmysly, ale mají na to certifikát, stejně jako má certifikát odborníka z oboru psychiatrie pan Cimický. Komentuji jednotlivá zjištění soudního znalce, uvedená tučně:

Subdepresivní: pan doktor má asi být z tohoto vyšetřování vesel…

Sebestředný: pamatuji si z vlastní zkušenosti, jak oficiální česká terapeutická doktrína učí pojímat věci z pohledu vlastní osoby jako středobodu vnímání a jiný přístup považuje za nadbytečný.

Chce svou osobní prezentaci v dobrém světle: ups, to je ale podivný požadavek!

Využívání interpersonálních vztahů ve svůj prospěch: znáte někoho, kdo to dělá jinak?

Je patrné chybění určité empatie a schopnosti vžít se do pocitů a potřeb jiných: kde vzal titul z psychiatrie? Nevystavila mu je náhodou česká akademie? Ti stejní „odborníci“, kteří dnes jeho kvalifikaci znevažují?

Odborníci v oborech psychologie a psychiatrie do závěrů přidali popis, jak se obecně psychopatie u lidí projevuje. „Porucha osobnosti nebo akcentované osobnostní rysy obecně jsou trvalou charakteristikou jedince a jeho vzorců chování, které se značně odchylují od kulturní normy v oblastech vztahů k jiným lidem: vtipný popis u společnosti, jejíž kulturní rysy jsou samotnými psychiatry popisovány jako psychopatické. Nemají tihle odborníci tak trochu schízu? Ještě jednou, označovat někoho za psychopata, protože nesouladí se společností, kterou sám označím za psychopatickou, svědčí o jakém úsudku? Neleze jim tak trochu jejich práce na mozek? Nežijí v nějakém nereálném psychosvětě?

Myslím, že si tímhle vystavili posudek sami na sebe. A není zrovna příznivý. Skoro se stávají podobně směšnými jako pan psychiatr Cimický, kterému ze všeho nejspíš vlezla sláva na mozek a neuhlídal si kalhoty a ruce šmátralky… No, takových chlápků znám a kdybych je měla všechny zažalovat, asi by se na to stály fronty. Ale protože je teď v módě za to hnát k soudu a všechny ženy jsou čisté jako okvětí bílé lilie, tak si to pan doktor vypije, i když v době, kdy se to dělo, se o tom vědělo a evidentně to nikdo nehodlal řešit jinak než jen pana doktora vyhodit. Nenesou takoví lidé náhodou také trestní spoluzodpovědnost? Ale koho ještě vybrat jako spoluzodpovědného, když to věděli všichni, že?

Dodatek:

A čeští muži, kteří toto chování svého času považovali za naprosto akceptovatelné a normální a buď se chovali stejně nebo to brali jako normu, a byla jich většina, už jsou dnes staří, nemocní, ubozí, mají často vypité mozky a jsou v zásadě k ničemu. Jejich kdysi před samičkami naparující se rudé krocaní náprsenky už dávno splaskly a jen vrásčitě plandají v upoceném textilu. Ti už panu doktorovi svými kontakty nepomůžou, ti jsou rádi, že jsou zalezlí někde v kutlochu či hlubinách svých zaprášených kanceláří a doufají, že nedopadnou stejně.

A dámy, které se tetelily na takové chování to dnes nepřiznají, kdepak, celá generace takových dámiček neřekne otevřeně, co je celý život bavilo a co bylo považováno za normální, jak se rády nechávaly plácat po zadku a nejen to, dnes je v módě být od mládí starými úzkostnými pannami s kalhotami ke krku a ony se tomu nekompromisně přizpůsobí, aby splynuly s davem, jak to mají rády.

Co bylo dřív považováno za projev kance, je dnes považováno za důvod k žalobě. Doba se mění. To je tak, když člověk spoléhá na to, že to, co se kolem něj děje, má věčné trvání a trvalou hodnotu. I ti, kteří dnes dělají věci s pocitem, že je kryje duch doby na věčné časy, by se měli vážně zamyslet nad tím, co bude za pár let.

Aktualizace:

Sexuoložka Fifková vypověděla, že o zneužívání pacientek se veřejně vědělo. Místo toho, aby dala podnět k vyšetřování, udělala si na tom svou atestační práci. Neměla by jít taky sedět spolu se všemi dalšími, kteří o tom věděli nebo to sami provozovali, jak paní doktorka naznačuje? Co se to tedy v těch Bohnicích, nejznámější psychiatrické léčebně v Česku, tehdy dělo a jaká je tedy lékařská tradice českých psychiatrů? Pokračuje doteď? Hraje v tom roli sbírání kompra na lidi? Proč to vlastně pan doktor dělal? Neměl k tomu ještě nějaké jiné, skryté důvody, než to, že rád obtěžuje pacientky? A nepokračuje jen v tradici vídeňských psychiatrů? Přečtěte si něco o tom, jak vznikala psychiatrie a co všechno páni doktoři pacientkám poskytovali. Třeba jen pan doktor sledoval již známé postupy. A nenaštvalo nejvíc náhodou ty pacientky až to, když zjistily, kolik jich vlastně je? No řeknu vám, že to celé tak smrdí, až to sahá kdo ví kam. A někdo to chce zjevně smést s panem doktorem pod koberec. Jestli je běžné, že se tu takto chovali psychiatři, jak se tedy chovají místní pasáci?

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/v-bohnicich-se-mezi-lekari-rikalo-ze-cimicky-zneuziva-pacientky-vypovedela_2401161128_vtk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz