Hlavní obsah
Umění a zábava

Sňatek bych zrušila, diskriminuje všechny nesezdané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Dnes trochu lehčí téma, ale o to více pravdivé.

Článek

V současné době se společnost pře, zda dovolit či nedovolit manželství párů stejného pohlaví, jakým způsobem upravit právně jejich společné soužití. Podle mého názoru je to ale špatně postavená otázka. Podle mého názoru by se měl totiž naopak institut sňatku zrušit úplně. Diskriminuje totiž všechny lidi, kteří sezdaní nejsou.

Podle původní myšlenky měl sloužit sňatek jako ochrana lidí, kteří společně vychovávají děti. Ve skutečnosti ale v současnosti sňatek především upravuje jejich společné majetkové poměry a řeší, jak po sobě mohou dědit. Co se týče výchovy dětí, je to věc v zásadě bezpředmětná, protože pokud je někdo samoživitel, je na něm, jestli dá své dítě hlídat partnerovi, babičce nebo třeba kamarádce. A je jedno, jestli žije s přítelem či přítelkyní stejného nebo jiného pohlaví, zkrátka na přímou výchovu dítěte nemá to, zda je někdo sezdán či nesezdán vůbec žádný vliv.

Tento účel sňatku je proto z hlediska péče o děti úplně nadbytečný, až s výjimkou adopce, která by neměla být vázána na nějaký právní akt sezdání, ale na to, zda adoptující jsou slušní lidé schopni dítě vychovat a jestli to budou dva heterosexuálové, dva lidé stejného pohlaví nebo společenství přátel dramatické literatury, je fakticky úplně jedno. Stejně děti vychovává kde kdo kdejakým způsobem a nikde není psáno, že domácnost o jednom nebo dvou lidech je biologický předpoklad k tomu, aby z dítěte vyrostl normální jedinec.

Další věc, kterou sňatek zajišťuje, je společenský status. Původně měl také sloužit jako ochrana dětí. A tady jsme u jádra diskriminace. Jestliže existují děti, které jsou nuceny vyrůstat v neúplných rodinách nebo v ústavech určených pro péči o děti, dochází k tomu, že jsou oproti těm z takzvaných rodin úplných diskriminovány a přitom s tím nemají vůbec nic společného. Proto by měl být sňatek zrušen úplně.

Právní výhody ze společného soužití dvou lidí by se měly řešit samostatně jako právní úmluvy nesouvislé s čímkoli jiným a lidé by zároveň neměli být povinni mít společenskou smlouvu s někým, s kým podle předpokladu společnosti sdílejí postel. Proč by si nemohlo být zvykem vyřešit svoje právní záležitosti s kamarádem nebo s kamarádkou nebo prostě s někým, komu důvěřujete stejně, jako je to dnes mezi manželi? Stejně existuje mnoho lidí, které sexuální život vůbec nezajímá a raději by žili s partou kamarádů nebo s osobou blízkou a třeba stejného pohlaví, i když nejsou homosexuálové, a dnešní společnost tuto možnost prakticky diskriminuje také, protože se na takové lidi dívá s podezřením, rozhodně v oblastech mimo velká města. A to je podle mého názoru špatně.

Za mě říkám jednoznačně: zrušte sňatky úplně. Nabídněte několik balíčků společenských smluv zohledňujících vztahy mezi lidmi včetně předpokládané péče o dítě mezi dvěma rodiči, jejichž skutečný vzájemný status se často mění během života a sňatek v nich často jen vyvolává stres, že nedostáli něčemu, co se tváří, že je jakási právní norma, jakýsi společenský befel. Z toho pak vznikají rozvodová traumata.

A to je další věc. Zrušte sňatky úplně a odpadnou rozvodová traumata dětí. Až se rodiče budou mít dost, prostě se zařídí jinak a dítě nebude vystaveno žádným právním bitkám rodičů vytočených na svět, který je do takové právní pasti s názvem sňatek zatáhl.

Závěr: sňatek diskriminuje nesezdané lidi i děti z nesezdaných rodin a jedná se podle mého názoru o společenský a právní přežitek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz