Hlavní obsah
Finance

V ekonomickém systému chybí dobré peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Úvaha o kvalitě ekonomického prostředí a o tom, jak ho změnit.

Článek

Co jsou špatné peníze?

Špatné peníze jsou všechny ty peníze, za kterými vězí nějaký špatný nebo nedokonalý či nerozumný motiv, který nějakým způsobem podněcuje něco, co není v pořádku a vytváří to škody na prostředí, na vztazích, na přírodě, na společenském systému a podobně.

Špatné peníze jsou například peníze určené na likvidaci konkurence tam, kde je možné s ní férově soupeřit. Špatné peníze jsou určené na podněcování hazardu, špatné peníze jsou peníze vynaložené na nesmyslné a bezesmyslné aktivity, které nic pozitivního nepřináší, jen zakrývají například nějaký špinavý byznys nebo někomu takzvaně točí peníze.

Špatné peníze jsou ale také dotace, které jednak nejsou vynaloženy na smysluplné projekty, takové, které jsou využity na vyhrožování někomu odebráním dotací, takové, které neseriózně poškozují konkurenci, která se dokázala vypracovat bez dotací, takové, které jsou zneužívány jako dojná kráva firem, které se živí získáváním dotací pro jiné, nebo takové, které nereflektují návrhy, které přesahují všechny ostatní, jen je nelze přesně nalinkovat dopředu.

Obecně dotace jsou velmi často na hraně špatných peněz. Patří tam všechny zneužité dotace lidmi, kteří na ně fakticky nemají nárok, ale prošli úředním sítem, jako například takoví, kteří berou velké dotace na bydlení a jiné příspěvky, ale sami mají peněz či majetku dost. Špatné peníze jsou dotace, které jedny dotují, ale jiné ve stejné situaci nikoli, takže jim tím škodí.

Jaké tu máme další špatné peníze? Špatné jsou půjčky všeho druhu, které jsou na podnikatelské aktivity, ale půjčující nenese žádné podnikatelské riziko. Špatné peníze jsou peníze ukradené, špatné peníze jsou veškeré peníze půjčené na nesmyslně vysoký úrok. Špatné peníze jsou peníze použité na nezdravé věci nebo na přípravky a služby, které by se daly udělat daleko efektivněji a zdravěji jak pro člověka tak pro jeho prostředí.

Špatné peníze jsou peníze do podniků, které potřebují jen ti, kteří skrze ně chtějí peníze vydělávat a točit, špatné peníze jsou takové peníze, které ruinují životní prostředí a špatné peníze jsou peníze propagující a podněcující škodlivé chování, kam patří i přílišná zábava. Špatné peníze jsou peníze z projektů, jejichž jediným cílem bylo leštění něčího ega, a došlo při nich k plýtvání zdroji a možnostmi ostatních.

Špatné peníze jsou obecně všechny peníze, které někdo poskytuje se špatným záměrem, chce si někoho zavázat nebo zotročit či ho chce rovnou vydírat. Špatné peníze jsou peníze vynaložené na to, někoho ponížit. Špatné peníze jsou především peníze, které se točí ve špatně nastaveném systému, který podporuje nezdravé mechanizmy a potlačuje mechanizmy dobré, například záměrně neumožňuje lidem fungovat na životních pozicích, které jsou pro ně i celý systém optimální, nechává neschopné lidi rozkazovat schopným a schopné vydírá, případně se tváří jinak, než jaký ve skutečnosti je.

Špatné peníze fandí něčímu neúspěchu a podporují neuvědomění si propojenosti všech věcí. Špatné jsou v současné době skoro všechny peníze, protože pozitivní okruhy peněz byly skoro všechny protaženy špatnými penězi, a proto ekonomika kolabuje.

Špatné peníze pocházejí ze sobeckých investic, ze lží, z plýtvání zdroji a z poškozování lidí a prostředí. Špatné peníze stojí na bublinách, emotivních pohádkách a falešných světech.

Co jsou dobré peníze?

Dobré peníze jsou takové, které podněcují iniciativu a tvůrčí potenciál lidí v souladu se snahou o harmonii a funkčnost celku. Dobré peníze jsou takové, které podporují férovost a trvají na ní a proti neférovosti jsou chráněné. Dobré peníze umožňují lidem uplatňovat své schopnosti, aniž by byli ponižováni, obtěžování a těženi systémem špatných peněz a jejich neschopných lidí. Dobré peníze staví lidi do rolí a pozic podle skutečného stavu jejich podstaty a vytváří společenské systémy založené na realitě. Dobré peníze jsou investice do skutečných dobrých vztahů, nejen těch obchodních a založených na penězích.

Je na čase začít vytvářet dobré peníze. Špatné peníze jsou totiž extrémně drahé a lidstvo si je už nemůže dovolit, ani ti, kteří se velmi rádi bavili na cizí účet. Ti jsou totiž největšími škůdci dobrých peněz.

Peníze totiž nejsou žádná sranda

V současné ekonomice se k penězům přistupuje asi tak, jako kdyby lékaři na operačních sálech, v ordinacích a v nemocnicích hýkali smíchy na účet svých pacientů a léčili je jak se jim zrovna zachce jen proto, aby se tím dobře bavili, bez ohledu na výsledky. Tak takovou energii mají současné peníze a v tomto stavu se v současnosti nachází náš slavný kapitalismus.

A protože mu došla sranda, začal se hroutit. Je totiž jasné, že s penězi už žádná sranda nebude, protože ti, kteří generují dobré peníze, už je nehodlají dělat pro srandu bláznivcům a pro podporu říší bláznivých fantasmagorií, které na penězích už nikdo také nepostaví.

Asi je na čase začít uvažovat reálně a pragmaticky a hlavně konečně začít fungovat ekonomicky vyspěle a čistě. A kdo to neumí, bude muset poslouchat ty, kteří to dovedou, jinak by se stal brzdou a o všechny dobré peníze by přišel. A pokud budou v systému jen dobré peníze, nikdo se špinavými triky a špatnými záměry se k nim nedostane.

Až takhle jednoduché to je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz