Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stejná událost i místo. Střelbu však rychle opětuje jiný student

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Po pražské tragédii v minulém týdnu se jako lavina šíří petice ohledně zpřísnění podmínek pro držení zbraní v naší zemi. Není řešením situace pravý opak, když známe zkušenosti z USA?

Článek

To, co je pro nás šok a nové, je pro společnost za oceánem bohužel velmi častá realita. Střelba šílence ve veřejných místech a budovách na nic netušící lidi je něco, o čem jsme slýchali dlouhá léta nezúčastněně. Bezpečnostní aparát se na toto riziko naštěstí v tichosti připravoval, laická veřejnost žila v naivní nepravdě o tom, že se nic takového stát u nás nemůže. Lidé v záchranných a bezpečnostních složkách však dlouho věděli a říkali, že otázka není zda, nýbrž kdy. Odpověď nyní známe.

A známe také dlouhodobý postup, který se snaží prosazovat za oceánem, totiž zpřísňování držení zbraní pro veřejnost. Spojené státy se vydaly touto cestou a výsledek? Útoků šílených střelců na školách neubývá. Neznám přesné statistky všech podobných událostí v USA, ale mohu-li soudit z mě známých skutečností, zakazování držení zbraní veřejnosti řešení problému nijak nepomáhá.

Střelbu ve škole opětuje svědek s legálně drženou zbraní

Pojďme si v našich podmínkách a po nedávném průšvihu, který máme ještě v dobré paměti, zkusit podívat na danou situaci opačným pohledem. Ten samý útočník, ten samý scénář. Stejný den, totožný čas, opět budova školy na Palachově náměstí, do které přichází řádný mnoholetý student školy, jemuž nic nebrání ve vstupu. Chodí tam přeci každý školní den, jako jeho spolužáci.

Událost začíná, útočník bere do rukou připravené zbraně a začíná nemilosrdně pálit do každého, koho na chodbách školy potká. Nyní se ale scénář mění. Mezi napadenými je student se zbrojním průkazem a legálně drženou střelnou zbraní. Prošel výcvikem na ovládání zbraně, má ji u sebe a ví, jak ji použít. Také ví, že svým zákrokem může zabránit horším následkům, než když neudělá nic a dá se také na útěk. Tasí zbraň a střílí na útočníka.

Pomohlo by, kdyby student zbraň mít nemohl?

Nechme pro teď stranou úvahu, zda střelce vybaveného neprůstřelnou vestou by standardní ruční střelná zbraň dokázala zpomalit, nebo dokonce zastavit. Jádrem pudla zůstává skutečnost, že došlo ke změně scénáře dané události. Na obranu bezbranných v daném okamžiku postavil někdo, kdy byl ve správný čas na správném místě. Dokázal by to udělat, kdyby kvůli zpřísnění podmínek na zbrojní pas nedosáhl?

Mám-li si já sám vybrat mezi zpřísněním podmínek pro držení zbraně pro slušné lidi a člověkem, který bude aktivně bránit bezbranné ve svém okolí, volím jednoznačně druhou variantu. Současně doplňuji neodmyslitelný fakt, že držení zbraně není „koníček“ pro každého. Přesto si myslím, že i dnes musí zájemci o držení zbraně splňovat řadu podmínek, včetně psychotestů.

Ovšem jak známo, psychopat dokáže obelstít kde co. Současně nikdo nikomu nevidíme do hlavy a netušíme, co se v nás odehrává. Myslivci a lovci mají doma snad už staletí trezory plné dlouhých střelných zbraní a pálí s nimi ve školách do lidí? Problém není v držení zbraně, nebo ano?

Anketa

Jaké řešení problému upřednostníte?
Zachování současného stavu přístupu k získání zbrojního pasu
82,8 %
Dramatické zpřísnění podmínek pro získání zbrojního pasu
13,8 %
Naprostý zákaz držení zbraní pro veřejnost
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 319 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Střelba v USA

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz