Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Tankování na dálničních benzínkách se vyplácí. Stačí k tomu palivová karta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Free licence pixabay.com.

Ilustrační foto

Začal jsem využívat palivové karty, abych nemusel dojíždět za levnějším benzínem dlouhé kilometry. A šetřím až neuvěřitelné peníze.

Článek

Motorista se přirozeně snaží ušetřit každou korunu na pohonných hmotách, které běžně potřebujeme ke každodennímu životu a stojí nás nemalé peníze. Na dálnicích, kde jsme pořád, netankujeme, ceny jsou astronomické. A jezdíme, často hodně daleko, k levnějším benzínkám. Jenže ne každý je má v dosahu a jak jsem zjistil, být to tak vůbec nemusí. Tedy levné benzínky ke svému domu nepřestěhuji, ale mohu na těch velkých na dálnicích tankovat za opravdu zajímavé ceny.

V motoristickém světě vám paradoxně nejvýhodnější nabídky na ceny pohonných hmot nedají sami provozovatelé. Věrnostní aplikace se slevami mají dnes téměř veškeré řetězce s pohonnými hmotami, ale pokud jsem správně počítal, často je to jen pozlátko.

Na dálnici ušetříte přes pět korun na litr

Nutno podotknout, že motoristé nepodnikatelé mají jen velmi omezené možnosti toho, jak na pohonných hmotách ušetřit. Vesměs všechny řetězce nabízí úsporu v řádech desítek haléřů nebo koruny na litr lepších paliv. Pokud jezdíte málo, téměř žádná úsporo nenastává, pokud více, jsou to úspory kosmetické.

Zcela jiný svět cen pohonných hmot se však dlouhé roky nabízí podnikatelům a firmám. Paradoxně nezískáte výhodnější ceny přímo od samotných řetězců, ale od obchodních aliancí, které jsou díky sdružování velkého množství firem schopné vyjednat si u dodavatelů PHM ceny, které už mnohé řeší. Ono totiž ušetřit na jednom litru více než pět korun, není od věci. A do systému může vstoupit každý živnostník, třeba i s jedním vozem.

Dvě varianty palivových karet

Asi nejdál v systému slev na pohonné hmoty došla společnost Shell. Sama smysluplný systém palivových karet nenabízí, ale na českém trhu působí hned několik společností, které zvýhodněné tankování u Shellu nabízí. Každý podnikatel nebo firma tak má na výběr, od kterého poskytovatele si palivové karty pořídí.

Velké dopravce nechme stranou, ti mají ještě své vlastní obchodní podmínky. Zaměřme se dále na podmínky pro drobné podnikatele. Vybrat si můžete ze dvou variant karet, nebo i z jejich kombinace. Buď zvolíte variantu pevné slevy 1,20 Kč ze stojanové ceny, nebo plošně vyhlašovanou cenu. První varianta je vhodná tam, kde máte k dispozici menší čerpačku s nižšími cenami. Já mám takovou cca 30 km daleko a vyplatí se mi tam tankovat pouze, mám-li cestu kolem. Jinak by to nedávalo smysl.

Vyhlašovaná cena platí i na dálnicích

Využívám proto většinově druhou kartu s plošně vyhlašovanou cenou. Každé pondělí je vyhlášena plošná cena nafty a naturalu, která je platná pro tankování u všech čerpacích stanic, tedy i u těch dálničních. Takže bez ohledu na cenu, jaká je na totemu u dálnice, tankuji za úplně jinou cenu. Jen pozor, jiné řetězce mají vyhlašovanou cenu a z ní pak dávají slevu. A zpravidla platí, že se to nevyplatí.

Ceny PHM platné k 12.03. v mém okolí:

  • Cena Naturalu 95 u Ona (nemám v okolí) 36,90
  • Cena Naturalu 95 vyhlášená cena k mé kartě 37,49
  • Cena Naturalu 95 Shell na dálnici (mám nejblíže) 42,90
  • Cena Naturalu 95 Shell mimo dálnici (70 km tam i zpet) 38,90
  • Cena Naturalu 95 Orlen v nejbližším městě 38,50
  • Cena nafty u Ona 35,90
  • Cena nafty vyhlášená cena k mé kartě 36,99
  • Cena nafty vyhlášená konkurenční karta 37,15
  • Cena nafty Shell na dálnici 42,90
  • Cena nafty Shell mimo dálnici 38,90

Měsíční poplatek se mi už násobě vrátil

Nutno podotknout, že ke své palivové kartě mohu čerpat také slevu 2 Kč na prémiová paliva. A proč tvrdím, že tankování na dálnici s palivovou kartou je výhodnější než Ono, když tam jsou ceny stále nižší? Protože já za své tankování sbírám body, za které dostávám hoooodně věcí zdarma. Například třeba tu myčku, nebo spoustu dobrot. Když tedy spočítám rozdíl cen a připočtu benefitní program, dostávám se na mnohem zajímavější podmínky. Nehledě na to, že už jsem přestal lovit ceny PHM u levných benzínek a šetřím tím čas i ujeté kilometry.

Sluší se dodat, že jistou nevýhodou používání palivových karet může být pro někoho trošku komplikovanější administrace, ale ani to nemusí platit vždy. Současně platím poplatek 120 korun měsíčně, který se mi už ale násobně vrátil v uspořených penězích na cenách PHM.

Anketa

Využíváte pro tankování palivové karty?
Ano
18,2 %
Ne, ale uvažuji o tom
12,1 %
Ne a ani o tom neuvažuji
69,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz