Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přestaňte plýtvat vodou. Zkuste přerušované sprchování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Každý Čech denně spotřebuje denně podle Českého statistického úřadu téměř 90 litrů vody. Ročně to je neskutečných 32,4 kubíků vody na osobu. Přinášíme Vám proto několik tipů pro snížení spotřeby vody.

Článek

Při průměrných cenách vodného (46,1 Kč/m3) a stočného (41 Kč/m3) jsme s výše zmíněnou spotřebou na částce 2800 Kč za studenou vodu. Tu je nutné pro koupání , mytí nádobí, nebo praní ohřívat. A čím více vody ohříváme, tím více platíme. Cenu značně ovlivňuje i způsob ohřevu. Tím se dostáváme i k prvnímu tipu úspory.

Ohřev vody

Je velký rozdíl, zda k ohřevu vody využíváme bojler, kotel, nebo třeba průtokový ohřívač. Nejlépe na tom bývají bytové domy s vlastním jedním kotlem, který ohřívá vodu pro všechny bytové jednotky najednou. Nedávno se jevily výhodně i centrální ohřevy vody. V některých krajích však díky energetické krizi těmto domům vzrostla cena teplé vody o 300%. Pokud ohřev vody závisí čistě na vás, můžete náklady na něj ovlivnit celkem snadno.

Máte-li doma letitý kotel s vysokou spotřebou energie, zkuste si propočítat, zda by se nevyplatilo pořídit nový, úspornější kotel. Návratnost investice může být překvapivě rychlá.

Spotřebu energie lze snížit také teplotou, na kterou se má voda v kotli ohřívat, dejte si ale pozor na nebezpečnou bakterii Legionellu, která se tvoří v nižších teplotách.

Mytí nádobí

Nemáte doma myčku jen proto, že je to žrout energií? Dnešní myčky nádobí mají neuvěřitelně nízkou spotřebu vody i elektřiny. Dokáží spotřebovat mnohem méně vody, než proteče během ručního mytí. Navíc vám ušetří spoustu času.

Pokud nemáte možnost vlastnit myčku nádobí, zkuste tento způsob mytí: Veškeré špinavé nádobí nechte odmočit ve vodě se saponátem, v té jej také očistěte. Následně pod tekoucí horkou vodou opláchněte.

Přerušované sprchování

Některé rodiny šetří vodu tak, že napustí vanu a následně se ve stejné vodě vykoupe celá rodina. Tento způsob je velmi nehygienický a navíc tak neušetříte prakticky nic. Mnohem úspornější a efektivnější variantou je přerušované sprchování. Spočívá v tom, že se opláchnete, následně vypnete vodu a namydlíte se. Poté opět vodu zapnete a spláchnete ze sebe mýdlo.

I na splachování se dá ušetřit

Standardem jsou dnes dvě tlačítka ke splachování, kdy pustíte do záchodové mísy právě tolik vody, kolik je potřeba. Existují i systémy, kdy ke splachování využíváte vodu po sprchování, nebo praní. Instalace takového systému však vyžaduje stavební úpravy.

Čůrejte při sprchování

Tento tip se vám může zdát nehygienický, ale není tomu tak. Voda okamžitě vše spláchne. Navíc ušetříte několik litrů čisté vody, která by jinak protekla toaletou.

Úsporné hlavice

Investice několika stovek korun do úsporných hlavic se může velmi rychle vrátit. Moderní systémy dokáží díky zúženému průtoku a smíchání vody se vzduchem ušetřit a zároveň zefektivnit sprchování.

Jaká úsporná řešení doma využíváte vy?

Zdroje:

https://www.czso.cz/

https://www.komunalniekologie.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz