Hlavní obsah
Jídlo a pití

Není burčák jako burčák. Nenechte se nachytat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/o-vine/pruvodce-vinem/deleni-vina/deleni-podle-legislativy/burcak

Od prvního srpna do konce listopadu je dle legislativy možné prodávat burčák. Ochutnat ho můžete prakticky u každého vinaře, co burčák vlastně je?

Článek

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který se vyrábí v České republice a v dalších vinařských zemích. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína, který je k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu.

Chuť a složení

Burčák má sladkou a harmonickou chuť, která je způsobena vysokým obsahem cukru. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 1 a 7 %, čímž se burčák řadí mezi nízkoalkoholické nápoje.

Stádia kvašení

Burčák se vyrábí v několika stádiích kvašení:

  • Mladý burčák je nejsladší a má nejnižší obsah alkoholu.
  • Burčák ve varu je charakteristický sytou barvou a vysokým obsahem alkoholu.
  • Zlomený burčák je méně sladký a má vyšší obsah alkoholu než mladý burčák.
  • Mydliňák je posledním stádiem kvašení, kdy se v burčáku tvoří mydlové látky.

Jak poznat kvalitní burčák

Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více nebo méně zkalen kvasným kalem. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. nabízený částečně zkvašený hroznový mošt nebo částečně zkvašený hroznový mošt nabízeného spotřebiteli pod označením „burčák“ k přím spotřebě musí být viditelně označen údajem, že se jedná o částečně zkvašený hroznový mošt nebo „burčák“ a kdo je jeho výrobcem.

Jak a kdy se pije burčák

Burčák se pije vychlazený nebo při pokojové teplotě. Často se podává jako aperitiv nebo jako součást slavností spojených s vinobraním. Důležitější než jak, je ale možná vědět kdy. Od prvního srpna do konce listopadu je možné prodávat dle legislativy burčák. Mimo tuto dobu si ho z praktického hlediska ani dát nemůžete, jelikož se jedná o meziprodukt, který je „živý“ a mění rychle své vlastnosti.

Burčák v české kultuře

Burčák je tradičním českým nápojem, který je spojen s vinobraním. V České republice se každoročně konají burčákové slavnosti, na kterých se burčák pije a prodává.

Zdraví prospěšné účinky burčáku

Burčák obsahuje řadu vitaminů a stopových prvků, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Mezi tyto látky patří vitaminy B, C, K a E, dále draslík, vápník, hořčík a železo. Burčák má také antioxidační účinky.

Rada na závěr

Dejte si pozor od koho burčák kupujete. Vinaři ho málokdy chtějí ve velkém prodávat. Ten, který koupíte ve stánku u silnice bývá často naředěný jablečným džusem.

Zdroj:

https://www.burcakoveslavnosti.cz/burcak/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bur%C4%8D%C3%A1k

https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/o-vine/pruvodce-vinem/deleni-vina/deleni-podle-legislativy/burcak

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz