Hlavní obsah
Zdraví

Defibrilátor neslouží k nahození srdce, jak nám filmy někdy tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/prvn%C3%AD-pomoc-loutka-cvi%C4%8Den%C3%AD-aed-4089599/

Ilustrační obrázek - použití AED na figuríně

Z amerických filmů se nám občas může zdát, že nejlepší metoda k „nahození srdce“ je defibrilátor. K tomuto závěru můžeme dojít nepochopením vyobrazené scény, nebo (a to je mnohem horší) chybným zpracováním, tedy i vyobrazením, metody ve snímku.

Článek

Defibrilátor je přístroj používaný k defibrilaci, tedy přerušení fibrilace srdečních komor při kardiopulmonární resuscitaci způsobené nekoordinovanými stahy svalů srdce. Dochází k ní při komorové tachykardii, nebo fibrilaci komor. Defibrilátor pomocí silného elektrického výboje přeruší nezdravý nepravidelný rytmus, a následně se srdce rozběhne v pravidelném chodu. Aby mohla být defibrilace úspěšná, musí být srdce schopno samostatné činnosti, tedy nesmí být například příliš poškozeno infarktem.

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) a kdy ho použít

Ve vyspělých zemích (poslední roky v tomto směru pokročila i Česká republika) je hojně na veřejných prostranstvích dostupný automatizovaný externí defibrilátor (AED). Jedná se o automatizovanou a zjednodušenou variantu přístroje, jejíž obsluhu zvládne i laik.

V případě, že jsme poblíž člověka, který zkolaboval, v první řadě si zavoláme o pomoc, zajistíme uvolněné dýchací cesty zakloněním hlavy, voláme záchrannou službu číslem 155 a zjistíme, zda dýchá a bije mu srdce. Pokud člověk nedýchá normálně (má např. lapavé dechy, chrčí), zahájíme resuscitaci - nepřerušovaně oběma rukama stlačujeme střed hrudníku frekvencí 100-120/min do hloubky 5 - 6 cm.

Dalšího člověka pošleme pro AED. Pokud jsme sami, s masáží nepřestáváme a přístroj nevyhledáváme.

V průběhu masáže srdce nalepíme elektrody dle návodu AED na odhalený hrudník postiženého. AED provede analýzu a v případě nutnosti pošle elektrický výboj, nebo vyžádá jeho vyslání. Před vysláním výboje ustupte od postiženého. Po podání výboje okamžitě pokračujte ve stlačování hrudníku, a to až do úplného vyčerpání, nebo do chvíle, kdy se postižený aktivně nebrání. AED bude po celou dobu analyzovat stav postiženého a v případě nutnosti vyšle další výboj. Nálepky s elektrodami neodlepujeme do příjezdu Záchranné služby.

Povinnost pomáhat

Aktuální právní úprava říká: Trestný čin Neposkytnutí pomoci podle §150 trestního zákoníku (trestní sazba až 2 léta) spáchá ten, „kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví vážné známky poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného“. Berme zároveň na vědomí, že jakákoliv snaha o záchranu cizího života se počítá, i ta neodborná. Je však dobré znát alespoň základní postupy. I z tohoto důvodu bychom měli být na podobné krizové situace připraveni. Nevyhýbejte se proto zdravotnickým školením ve firmách, či školách. Dnes to můžete být Vy, kdo bude zachraňovat životy. Zítra se můžete ocitnout v úplně jiné roli.

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/ISO_7010_E010.svg

Mezinárodní symbol umístění automatizovaného externího defibrilátoru

Zdroje:

Obrázek: https://pixabay.com/cs/photos/prvn%C3%AD-pomoc-loutka-cvi%C4%8Den%C3%AD-aed-4089599/

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/ISO_7010_E010.svg

https://cs.wikipedia.org/wiki/Automatizovan%C3%BD_extern%C3%AD_defibril%C3%A1tor

https://cs.wikipedia.org/wiki/Defibril%C3%A1tor

https://is.muni.cz/th/h6lrx/neposkytnuti_pomoci.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz