Hlavní obsah
Finance

Vlastní bydlení máte na dosah ruky, ani o tom možná nevíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/n%C3%A1kup-d%C5%AFm-n%C3%A1kup-domu-nemovitosti-3113198/

Jistě jste někdy narazili na nádherný byt, přesně podle vašich představ. Peníze na něj ale nemáte a hypotéka by vám byt prodražila na dvojnásobek. Možná ale máte pro tuto situaci v šuplíku poklad ve formě smlouvy o stavebním spoření.

Článek

V dnešní době, kdy se Česká ekonomika vzpamatovává z krize a vysoké inflace formou zvýšených úrokových sazeb, existuje stále jedna možnost, jak dosáhnout relativně nízkých úroků z úvěru. Nemám na mysli žádné obcházení pravidel, nebo využití nebankovní společnosti, jejichž praktiky často připomínají lichvařinu. Peníze si za určitých a mnohem výhodnějších podmínek můžete půjčit i od své stavební spořitelny, respektive od společnosti, u které máte sjednané stavební spoření.

Výhodná, proto nepříliš propagovaná

Před dvěma lety jsem si zřizoval stavební spoření. Můj finanční poradce mi při podpisu smlouvy sdělil, že součástí je i možnost čerpání úvěru ze stavebního spoření. Výhodou této půjčky je fakt, že úroková sazba (zpravidla ta aktuální na trhu), která figuruje ve smlouvě při podpisu, se nemění po celou dobu trvání smlouvy. V praxi to pro mě znamenalo, že jsem tenkrát uzavřel smlouvu o stavebním spoření s možností čerpání úvěru s úrokovou sazbou 3 %, zatímco hypoteční úvěry jsou dnes nabízeny s úrokovou sazbou kole 6 %. To znamená, že i dnes mám možnost získat úvěr ze stavebního spoření s přinejmenším polovičními náklady oproti jiným úvěrům.

Každá hra má svá pravidla

Zní to až moc krásně, aby to byla pravda? Možná. Jako vše, má i úvěr ze stavebního spoření svá pravidla. Smlouva od smlouvy se může lišit, ale až na detaily bývají podmínky získání úvěru shodné. Výčet těch nejběžnějších:

- pravidelně spořit

- mít naspořeno alespoň 20 % z cílové částky

- úvěr může být čerpán maximálně do výše jednoho milionu

- spořit alespoň dva roky

Při splnění výše uvedených vám zpravidla již nic nebrání v uzavření smlouvy o úvěru ze stavebního spoření. Jak jsem jíž zmínil, každá společnost může mít odlišné podmínky, ale v zásadě si jsou velmi podobné.

Výhodná, ale ne vždy

Úvěr ze stavebního spoření nemusí být vždy tou nejvýhodnější formou financování. Porovnejte veškeré dostupné úvěry bankovních společností a porovnejte je s vaší smlouvou o stavebním spoření.

Pokud jste například uzavřeli smlouvu nyní, a to s úrokem kolem 6 procent, vyplatí se vám pravděpodobně minimálně jeden rok vyčkat, jelikož ČNB ohlašuje v následujícím roce pokles úrokových sazeb. Následně financujte nemovitost formou hypotečního úvěru, který bude s velkou pravděpodobností výhodnější.

Není pro každého

Hodláte-li koupit nemovitost v lokalitě, kde se pohybují jejich ceny kolem jednoho milionu korun, určitě je úvěr ze stavebního spoření právě pro vás. Máte-li naspořenou většinu kupní ceny nemovitosti a chybí vám částka do jednoho milionu korun, také je úvěr ze stavebního spoření nejspíše ideální volbou. Máte-li však v úmyslu koupit byt například v Praze, budete muset sáhnout po hypotéce, nebo jiné formě financování. A to hlavně díky limitu čerpání.

Co je vlastně stavební spoření

Stavební spoření je finanční produkt, který umožňuje spořit a zhodnocovat peníze a dále také financovat stavbu, rekonstrukci nebo koupi domu či bytu prostřednictvím úvěru. Spoření trvá minimálně 6 let. Během této doby účastník stavebního spoření pravidelně vkládá peníze na svůj účet. Výše vkladů je stanovena ve smlouvě o stavebním spoření. Vklady jsou úročeny základní úrokovou sazbou stavební spořitelny. Kromě základní úrokové sazby má účastník stavebního spoření nárok také na státní podporu. Státní podpora činí 10 % z ročně naspořené částky, nejvýše však 2 000 Kč. Státní podpora je účastníkovi připsána na účet jednou ročně. Stavební spoření je vhodné pro osoby, které plánují v budoucnu financovat stavbu, rekonstrukci nebo koupi domu či bytu. Stavební spoření je také vhodným produktem pro osoby, které chtějí zhodnotit své peníze a získat výhodný úvěr.

Závěrem

Máte-li v plánu koupit vlastní dům, nebo rekonstruovat za pomoci vypůjčených peněz, zkuste se podívat do smlouvy o vašem stavebním spoření. Je možné, že můžete financovat za mnohem výhodnějších podmínek, než jste si doposud mysleli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz