Hlavní obsah
Aktuální dění

Koupit vlastní byt už nemusí být jen sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/architektura-d%C5%AFm-modrotisk-6921523/

Nic není na věky. Ve světě peněz to platí dvojnásob. Přibližně každých deset let dosáhne ekonomika svého vrcholu a následně ji čeká strmý pád. A to proto, aby pak mohla opět stoupat ke svému vrcholu. Tyto jevy se odráží také na trhu s nemovitostmi.

Článek

Mnozí máme ještě v živé paměti finanční krizi z roku 2008. Silně poškodila světovou ekonomiku. To vedlo k poklesu cen nemovitostí a prudkému nárůstu nezaměstnanosti. Dopady s tím spojené byly obrovské a finanční systémy ovlivňují dodnes. V USA přišlo o práci víc než osm milionů občanů, muselo skončit přibližně 2,5 milionu podniků a zabaveny byly téměř čtyři miliony domů.

Vývoj ceny nemovitostí

V roce 2007 se pohybovala v Praze cena za m2 podlahové plochy bytu těsně pod hranicí 100 000 Kč. V následujícím roce přišla finanční krize, která se zakrátko začala podepisovat také na cenách nemovitostí. Úrokové sazby začaly stoupat, prodeje klesaly a prodejci byli nuceni zlevnit.

Minimum v roce 2014

V roce 2014, kdy už se ekonomika z nejhoršího vzpamatovala, měl vyhráno ten, kdo si naspořil nějaké peníze stranou. Trh s nemovitostmi totiž dosáhl svého minima a stejný byt v Praze, který v roce 2007 stál 100 000 Kč za m2, byl nyní téměř na polovině této ceny.

Postupné zdražování

Ceny se ale na tomto minimu dlouho neudržely. Následující roky ceny postupně stoupaly, až se v dubnu roku 2022 dotkly svého dalšího vrcholu, a to neuvěřitelných 132 000 za m2. Takže šedesátimetrový byt jste v průměru mohli pořídit za 8 milionů korun (v roce 2014 za 3 miliony korun).

Stagnace

Ekonomové očekávali stagnaci a následný pád cen již v roce 2020, a to díky krizi způsobené pandemií covid-19. Finanční trh se ale otřepal a s několika modřinami fungoval dál. Rozhodnou ránu mu zasadila ruská invaze na Ukrajinu. Kvůli ní se otřásl trh s energiemi, a to roztočilo inflační spirálu. ČNB reagovala použitím protiinflačního nástroje, a to zvýšením úrokových sazeb. Jejich zvyšování se zastavilo až s příchodem nového guvernéra Aleše Michla. Nicméně tato strategie ochladila realitní trh a prodeje nemovitostí se zpomalily.

Bublina praskla

Zpomalení prodejů nemovitostí způsobilo prasknutí takzvané realitní bubliny. To znamená, že jsou prodejci nuceni reagovat na pokles poptávky snížením nabídkové ceny nemovitostí. Podle dat z portálu sreality.cz můžeme vyčíst, že průměrná cena bytu v Praze klesá a jeho cena za metr čtvereční byla v srpnu roku 2023 již pod hranicí 126 000 Kč. Takže šedesátimetrový byt jsme schopni v průměru pořídit o půl milionu levněji než v roce předchozím.

Bude se historie opakovat?

Vše naznačuje tomu, že by ceny nemovitostí měly nadále klesat, jak hluboko a jak rychle není lehké předpovědět. Je však jisté, že kdo v minulých letech šetřil, může v těch následujících velmi zajímavě nakoupit.

Rada pro kupující

Prodejci si jsou velmi dobře vědomi, že se nemovitosti neprodávají dobře. Průměrná doba inzerce je dle portálu sreality.cz za tento rok 107 dní. V roce 2017 to bylo pouze 67 dní. Pokud budeme předpokládat, že se inzerát odstraní okamžitě po realizovaném prodeji, vyčteme z dat, že v roce 2017 si každá nemovitost našla svého nového vlastníka za dva měsíce. Zatímco v roce 2023 se tento interval prodloužil na bezmála 4 měsíce. Doporučujeme sledovat jak dlouho je vyvěšená nemovitost o kterou máte zájem. Makléři vědí, že pokud se jejich nabídky drží v portfoliu déle, než je průměrná doba, je něco špatně. Pokud tedy sledujete, že se váš vysněný dům drží neobvykle dlouho v nabídce (a není nějak závadný po právní, nebo technické stránce), je ideální příležitost oslovit prodávajícího s možnou slevou. Úspěch je velmi pravděpodobný.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz