Hlavní obsah
Bydlení

Vysoká poptávka proměnila nájemní byty v nedostatkové zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nerovnost mezi společenskými vrstvami roste, protože ti, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní nemovitost, vydávají větší část svých příjmů za nájemní bydlení.

Článek

Obchodníci s nemovitostmi jsou si toho vědomi. V Curychu si makléři na prohlídky berou víno a čokoládu, aby vynikli v davu a získali nemovitost do svého portfolia. V Amsterdamu tráví univerzitní studenti měsíce tím, že se snaží zajistit si ubytování, než začnou termíny zkoušek. V Dublinu a Lisabonu to mladí vzdávají a stěhují se zpět ke svým rodičům.

Většina z nás se někdy dostala do situace, kdy jsme hledali sobě, nebo někomu blízkému, nové bydlení. Nabídek není mnoho, a těch solidních je jako šafránu. V největších evropských městech převyšuje poptávka nabídku. To způsobuje strmý růst cen.

Foto: https://www.czso.cz/csu/czso/ceny_bytu

Index nabídkové ceny bytů

Největší evropská města se potýkají s vážným nedostatkem bytů, který tlačí ceny k rekordním výšinám. Rostoucí úrokové sazby hypoték donutily lidi vzdát se nákupu vlastní nemovitosti. Současná inflace zvyšuje náklady stavebních materiálů a brzdí tak nabídku nových bytů. Vládní politika a postpandemické pracovní trendy táhnou do velkých měst kvalifikované zahraniční pracovníky, kteří si často mohou dovolit platit více než místní.

Trend rychle rostoucího nájemného od doby pandemie není ojedinělý jen v Evropě, ale na starém kontinentu je umocněn relativně malou rozlohou měst a vyšší koncentrací historických a nízkopodlažních budov. Pokud vlády nepřijmou opatření, zejména pokud jde o nabídku, riskují drasticky narůstající nerovnost mezi obyvateli, protože ti, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní nemovitost, vydají měsíčně větší část svých příjmů na bydlení.

V Praze je situace stejná, jako v jiných metropolích. Vzhledem ke stíženým podmínkám hypoték a vysokým cenám nemovitostí se musí i střední třída spokojit s nájemním bydlením, které je v posledních letech také velkým zásahem do rozpočtu.

Příklad koupě bytu v Praze

Průměrná cena bytu v Praze je aktuálně podle serveru sreality.cz 126 860 Kč/m2. Padesátimetrový byt tedy v této lokalitě vyjde na necelých 6 500 000 Kč. Běžnou podmínkou je pro získání hypotečního úvěru mít 20 % z ceny nemovitosti z vlastních zdrojů. V našem případě tedy 1 300 000 Kč. Při úrokové sazbě 5,5 % je měsíční splátka 29 500 Kč s délkou splácení 30 let. Byt nás po řádném doplacení vyjde na 10 600 000 Kč.

Stejný byt si můžeme pronajmout za necelých 20 000 Kč měsíčně ( data ze serveru sreality.cz: Průměrná cena nabízeného pronájmu bytu v Praze 396 Kč/m2).

Studiem k nedůstojnému životu

Studenti vysokých škol jsou často nuceni žít v nedůstojných podmínkách, protože cenově dostupnější koleje nemají dostatečné kapacity. Studenti si tedy hledají bydlení převážně ve sdílených bytech a skládají se na nájem. Často pak za účelem rozložení nákladů žije ve dvoupokojovém bytě i 8 studentů.

Foto: pixabay

Sdílené bydlení

Podražilo i cestování

Z vlastní nedávné zkušenosti mohu potvrdit, že najít cenově dostupné (v mém případě krátkodobé) bydlení je problém. Cena pokoje v hotelu začíná na ceně kolem 3 000 Kč za noc. Nejlevnější jsou hostely se sdílenými ložnicemi, kde ale nocujete s několika dalšími lidmi. Tam začíná cena lehce nad 500 Kč za noc. Kompromisem jsou pak ubytovny, nebo sdílené byty. Víceo mé nedávné cestě do Prahy jsem psal zde:

Přes Airbnb jsme koupili ubytování v neexistujícím hotelu

Zdroje:

https://www.czso.cz/csu/czso/ceny_bytu

https://www.bloomberg.com/news/features/2023-09-04/housing-shortages-turn-rental-apartments-into-a-scarce-commodity-across-europe#xj4y7vzkg

https://www.mesec.cz/kalkulacky/jaka-bude-vase-splatka-uveru/

https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

https://www.kurzy.cz/hypoteky/hypoteka-urokova-sazba/

https://pixabay.com/cs/photos/ob%C3%BDvac%C3%AD-pokoj-byt-d%C5%AFm-domov-2155353/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz