Hlavní obsah
Finance

Firma okradla seniory o dotace. Ti je teď musí vrátit státu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - Anaterate

Stát v posledních letech nabízí spoustu zajímavých dotací na rekonstrukci domu. Využít se této nabídky rozhodla spousta domácností. Některé firmy se je však pokouší zneužít a potřebné o dotace okrást.

Článek

Od minulého roku láká stát seniory v programu Nová zelená úsporám na výhodné dotace pro pořízení nových oken, tepelného čerpadla, nebo například solárních panelů. Firmy zabývající se instalací těchto produktů začaly okamžitě využívat této akce a rozjely masivní kampaně, kde slibují, že za vás vše vyřídí, vy se o nic nemusíte starat a navíc vás to nebude skoro nic stát. Zní to lákavě až pohádkově krásně, mnohdy tomu tak i může být, ne každá firma ale jedná poctivě.

Jednou z firem, která nejedná férově, se nechalo zlákat hned několik stovek seniorů. Jedná se o společnost Blue Boson, popřípadě Yellow Boson. Tato firma nabízí tepelná čerpadla, instalaci solárních panelů, nebo jiný typ modernizace na který se vztahuje dotace z programu Nová zelená úsporám. Zákazník zpravidla kontaktuje společnost s žádostí o instalaci například solárních panelů a okamžitě si domluví schůzku s obchodním zástupcem. Ten se v krátké době dostaví a sepíše se zákazníkem smlouvu o dílo. Společnost Boson vyřídí za zákazníka dotaci, která následně dorazí na účet zákazníka. V tento okamžik začíná pro poškozené peklo. Zástupci společnost Boson požadují okamžitý převod 100% získané dotace z účtu zákazníka na účet společnosti aby mohly práce začít. Problém však je, že práce ve většině případech nikdy nezačnou a zároveň firma Boson přestává odpovídat.

Bez nových oken a bez peněz, navíc dluží státu

Své o tom ví například Soňa Šmídová a Tibor Huszár, s nimiž Česká televize natočila nedávno reportáž a kteří byli podvedeni právě firmou Boson. Majitelem zmíněné firmy je Robert Zagoždžon a zdá se, že jeho podnikání spočívá převážně právě v inkasování peněz za neodvedenou práci. Paní Šmídová například získala za jejich pomoci dotaci ve výši 220 tisíc Korun na výměnu oken na svém domě, které okamžitě odeslala na účet firmy Boson. K realizaci slíbené výměny oken se však nikdo nedostavil a firma s paní Šmídovou přestala komunikovat. Jelikož ale uběhla lhůta po kterou měla být výměna oken realizována, stát požaduje po paní Šmídové peníze z dotací zpět, té však zůstaly jen oči pro pláč.

Robert Zagoždžon vlastní desítky firem po celém světě zabývající se energetikou a službami s ní spojenými. Prezentuje se jako vizionář a vynálezce. Pořádá semináře, kde se staví do pozice mentora a na okolí působí velmi důvěryhodně. Jeho serióznost na českém trhu podtrhuje také fakt, že jsou hned jeho tři firmy uvedeny na státním webu Nová zelená úsporám v sekci Specialisté. A právě tento fakt vzbudil důvěru například i v paní Šmídové, která vnímala firmu uveřejněnou na státním webu jako státem doporučovanou.

Stát před problémem zavírá oči

Proti tvrzení, že se nejedná o doporučení, se ohradil ředitel státního fondu životního prostředí, který tvrdí, že seznam specialistů je pouze pro orientaci a nijak nereflektuje jak moc je jaká firma důvěryhodná. O tomto tvrzení by se dalo polemizovat, každopádně stát nehodlá žádným způsobem přebírat zodpovědnost za firmy, které si zákazníci vyhledají na jeho stránkách.

Paradoxem je, že v době zveřejnění reportáže uváděl web dvě firmy Boson a nyní už dokonce tři.

Klientům, kteří se chystají využít některého z dotačních programů lze maximálně doporučit, aby si firmu, která bude jejich rekonstrukci realizovat, důkladně prověřili a nikdy neplatili stoprocentní zálohu před začátkem realizace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz