Hlavní obsah
Zdraví

Hubněte bez radikální diety. Zkuste přerušovaný půst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

ilustrační obrázek - přerušovaný půst

Přerušovaný půst je stravovací vzorec, při kterém se střídají fáze půstu a fáze jídla. Neříká CO jíst, ale KDY jíst. Na svém webu ho popisuje PharmDr. Margit Slimáková.

Článek

Ve zkratce to znamená, že si 24 hodin rozdělíme na dva celky. V delším, kdy i spíme, nekonzumujeme žádné jídlo (ani kalorické nápoje). V kratším úseku pak jíme běžné potraviny.

Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou:

- 16/8 (16 hodin půstu a 8 hodin prostoru pro jídlo) – muži

- 14/10 (14 hodin půstu a 10 hodin prostoru pro jídlo) – ženy

Jak rozvrhnout jídelníček

Neznamená to ale, že bychom měli do fáze vyhrazené pro jídlo nacpat snídani, oběd, večeři, a k tomu nějakou svačinku.

„Při přerušovaném půstu typu 16/8 může být např. vynechána snídaně, začíná se obědem v 11 hodin, pak může následovat odpolední svačina a končí se večeří v 19 hodin. Kalorický příjem se u přerušovaného půstu nemění. Během období půstu je ale třeba dbát na dostatečný příjem tekutin (čistá voda, neslazený čaj, ale možná je i káva), díky kterému překonáme zároveň možnou únavu.“ říká Slimáková.

Benefity

Slimáková díle uvádí: „Přerušovaný půst zlepšuje inzulínovou senzitivitu a zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty, zlepšuje buněčnou regeneraci, snižuje riziko srdečních onemocnění a zlepšuje kognitivní funkce. IF pomáhá při redukci váhy, léčbě cukrovky 2. typu, při vysokých hladinách triacylglycerolů, LDL cholesterolu a chronickém zánětu.“

Není pro každého

Jako u všeho, nemusí být ani přerušovaný půst vhodný pro všechny. Nedoporučuje se těhotným, dětem a jedincům s podváhou. Nemocní, či výrazně starší by měli tento svůj záměr konzultovat s lékařem.

Zkusili jste už přerušovaný půst? Napište mi o tom do komentářů.

zdroj:

https://www.margit.cz/encyklopedie/prerusovany-pust/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz