Hlavní obsah
Finance

Investiční kouč: Investování není jen pro bohaté. Začít se dá s pětistovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sergeitokmakov - Pixabay.com

Jako investora si většinou představíme bohatého podnikatele v luxusním obleku a drahém autě. Investorem ale může být kdokoliv a nemusí se nutně topit v penězích.

Článek

Investováním se zabývám přes deset let a během té doby jsem zkusil mnoho jeho forem. Některé mohu označit za přešlapy, některé za velmi dobré kroky. Ty zajímavější, kde není potřeba začínat s vysokými vklady, si přiblížíme v následujících řádcích.

Co to vlastně investice je?

Investici můžeme všeobecně chápat jako vklad finančních prostředků do něčeho, kde do budoucna předpokládáme zisk. Může se jednat o nemovitosti, cenné papíry, drahé kovy, ale také vzdělání, nebo technologie.

Firmy například mohou investovat do školení svých zaměstnanců za účelem zefektivnění jejich práce, nebo koupit nový stroj, aby se zrychlila a zkvalitnila produkce. Stejně tak mohou investovat do mezd, které následně motivují zaměstnance k lepšímu výkonu.

Z pohledu jedince chápeme investici nejčastěji jako vklad finančních prostředků například na spořící účet, kde se úročí a po určité době je se ziskem vybereme. Investovat však můžeme i do vzdělání s vidinou kariérního růstu.

Na začátek stačí 500 Kč

V dnešní digitální době je investování mnohem jednodušší než kdy dříve. Investovat může prakticky každý z gauče a stačí k tomu opravdu jen pár stovek. Nejjednodušším způsobem jsou tzv. ETF instrumenty, vybírat ale můžete z desítek příležitostí.

Nejrizikovější, ale zároveň s možností nejrychlejších zisků

V případě ETF je na místě notná dávka obezřetnosti. Určitě nesáhněte po první investiční aplikaci, na kterou narazíte, a nevkládejte do ní veškeré úspory. Aplikací je spousta, stačí si jen vybrat tu pro vás nejvhodnější. Téměř všechny lze nainstalovat do mobilu, pak se jen přihlásíte, vložíte libovolnou částku a hurá do toho. Na začátku buďte ale opatrní. Mohlo by se vám také stát, že o svůj první vklad během chvíle špatnou investicí přijdete. Pro úplné nováčky má většina aplikací tzv. demo účet, kam dostanete fiktivní obnos peněz a můžete si vyzkoušet, jak funguje trh. Až si budete jisti, můžete zkusit investovat s reálnými penězi. Často vám opravdu stačí i 500 Kč. Vzpomínám si na svoje první zkušenosti s ETF aplikací. Nevěnoval jsem příliš času testování v demo účtu a okamžitě se pustil do investování s reálnými penězi. Samozřejmě jsem během jednoho dne o svůj vklad nenávratně přišel. Aplikaci jsem se vztekem smazal. Uplynul však nějaký čas a moje chuť do investování se vrátila. Nedalo mi to a do mobilu jsem si stáhl podobnou aplikaci od jiného poskytovatele. Na začátku jsem značnou část vkladu opět ztratil, ale jak se říká chybami se člověk učí. Poznával jsem investiční prostředí a jeho nástroje a po nějakém čase se mi začalo konečně dařit. Nevydělával jsem závratné částky, ale nebyl jsem konečně v červených číslech.

Pokud se rozhodnete o investování přes ETF, určitě využijte demo účet. Můžete tak získat cenné zkušenosti a zbytečně nepřijít o vložené peníze stejně jako já.

Staré dobré nemovitosti

Pokud jste ale trochu konzervativnější a dáváte přednost hmatatelnějším aktivům, bude pro vás zajímavější investice do nemovitostí. A ano, i do nemovitostí můžete investovat s částkou v řádech stokorun. Na trhu je spousta developerských společností, kteří nabízejí drobným investorům vklad v malých částkách. Po nashromáždění dostatečného kapitálu developer koupí nemovitost a zisk z jeho následného prodeje, nebo pronájmu rozdělí mezi investory.

Půjčka od lidí lidem

Další investiční příležitostí s možností nízkého vkladu mohou být nebankovní společnosti, kde skrze společnost půjčíte někomu jinému peníze a po splacení daného úvěru se vám váš vklad vrátí i s úrokem.

Pomoc druhým se vyplácí

Velmi zajímavou příležitostí jsou startupy neboli začínající firmy. Existují webové stránky, na kterých se mohou nadějní podnikatelé zviditelnit se svým nápadem a požádat o finanční prostředky na rozjezd svého podnikaní. Drobní investoři jim mohou poslat finanční podporu a za odměnu jim podnikatel nabídne například část budoucího zisku, produkty zdarma, nebo akcie společnosti.

Akcionářem ČEZu, proč ne?

Podobně jako v případě startupů se dá investovati do již zavedených firem, a to koupí jejich akcií. Stačí si jen vybrat. Koupí akcie se stáváte částečným vlastníkem firmy a máte nárok v případě vyplácení dividend na podíl ze zisku. I jedna akcie vám na dividendách vynese ročně nějaký zisk a samozřejmě čím více akcií, tím více peněz dostanete. Pro představu v roce 2023 byly nejvýnosnější akcie ČEZu, který vyplácel 117 Kč za každou drženou akcii.

Vždy investuj jen to, co nepotřebuješ

Zásadní chyba, kterou většina začínajících investorů dělá je, že vloží do nějakého instrumentu své úspory s vidinou vysokých zisků. V případě, že se ale investice nepodaří, vy nenávratně přijdete o celý svůj vklad. Proto je ideální odkládat si neboli investovat měsíčně určitou částku, která neohrozí váš rozpočet a můžete jí postrádat.

Nesázej na jednoho koně

Vložit veškeré finanční prostředky vyhrazené k investování do jedné komodity se nemusí vyplatit. Vždy je lepší rozložit finance do několika instrumentů. Pokud se některá z investic stane ztrátovou, nepřijdete okamžitě o všechny peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz