Hlavní obsah
Lidé a společnost

Konec letního a zimního času. Jak moc nám střídání škodí a jaký by měl zůstat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Změna na letní čas škodí našemu zdraví

Na úrovni Evropského parlamentu se již několik let debatuje o zavedení jednotného času pro všechny státy po celý rok. Po roce 2026 by měl zůstat už jen jeden. Bude to ten zimní?

Článek

Z praktického hlediska to pro nás znamená, že si nebudeme muset každý rok přenastavovat hodinky a zvykat si na časnější, popřípadě pozdější, vstávání. Nejbližší posun času, a to na zimní, nás čeká 29. října. To si hodiny posuneme o 60 minut zpět.

Konec střídání v roce 2026

Dle Nařízení vlády č. 348/2021 Sb., které vzešlo v platnost 1. ledna 2022, je znám rozpis změn času do 25. října roku 2026. Po tomto datu by se neměl čas již dále měnit a měl by být sjednocen ve všech členských státech Evropské unie.

Rozpis termínů, kdy se bude zavádět a rušit letní čas

Letní čase se zavádí v:

v roce 2024 dne 31. března,

v roce 2025 dne 30. března,

v roce 2026 dne 29. března.

Letní čas končí v:

v roce 2023 dne 29. října,

v roce 2024 dne 27. října,

v roce 2025 dne 26. října,

v roce 2026 dne 25. října.

Anketa

29. října se bude měnit čas a my si tedy zase o hodinu déle pospíme. Za tři roky se mají Evropské státy dohodnout na jednotném čase a ukončit jeho střídání. Jste pro zachování letního, či zimního času?
Letní čas
22,3 %
Zimní čas
77,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3943 čtenářů.

Posun času a jeho vliv na zdraví

UAB Martin Young, Ph.D., z oddělení kardiovaskulárních chorob z University of Alabama v Birminghamu v rozhovoru pro vědecký magazín Science Daily uvedl, že po posunutí ručičky o hodinu dopředu, tedy že si o hodinu méně pospíme, se objevuje o deset procent více případů srdečních příhod, než je obvyklé. Naopak tomu je na podzim, kdy posouváme ručičku o hodinu zpět. Riziko srdeční příhody se nezvyšuje v okamžiku posunutí hodin, ale zpravidla v pondělí, kdy jsme nuceni o hodinu dříve vstávat. „Proč přesně se to děje, není známo, ale existuje několik teorií,“ říká Young. „Spánková deprivace, cirkadiánní hodiny těla a imunitní reakce - to vše může vstoupit do hry při zvažování důvodů, proč změna času o hodinu může být pro něčí zdraví škodlivá.“

Jak působí posun času na naše tělo

Nedostatek spánku

Jedinci, kteří mají nedostatek spánku, jsou náchylnější k obezitě a jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku cukrovky nebo srdečních onemocnění. Spánková deprivace může také změnit další tělesné procesy včetně zánětlivé reakce, která může přispět k infarktu.

Cirkadiánní hodiny

Každá buňka v těle má své vlastní hodiny, které jí umožňují předvídat, kdy se co stane, a připravit se na to. Když dojde k nějaké změně v prostředí člověka, buňkám trvá, než se přizpůsobí. Při posunu času vpřed buňky předpokládají ještě hodinu spánku ve chvíli, kdy vám už zvoní budík. Buňky dostanou šok a to působí negativně na celé tělo.

Imunitní funkce

I imunitní buňky mají své hodiny a jejich imunitní odpověď závisí na denní době. Ve studiích na zvířatech, kdy je myši podána subletální dávka LPS a endotoxinu, který u zvířat vyvolává silné imunitní reakce, záviselo přežití myši na denní době, kdy jim byl podán tento endotoxin. Myši, které prošly fázovým posunem, podobným jako je letní čas, měly slabou odezvu imunitního systému a zemřely, zatímco zvířata, která nebyla vystavena posunu, při podání stejné dávky LPS přežila.

Zdroj:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-348#p3

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3344012-letni-cas-bude-zacinat-a-zase-koncit-dalsich-pet-let-vyplyva-z-navrhu-zverejneneho

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120307162555.htm

úvodní foto: https://pixabay.com/cs/photos/bolest-b%C5%99icha-infarkt-l%C3%A9k-doktor-2493327/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz