Hlavní obsah
Nakupování

Nakupování Vánočních dárků z čínských e-shopů se už raději vyhýbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Blíží se Vánoce a s nimi i čas na obdarování našich nejbližších. Toto období proto bývá jedno z nejnákladnějších v roce. Není divu, že se spousta lidí odhodlá k nákupu dárků přes mnohdy násobně levnější čínské e-shopy.

Článek

Jednou z nekalých obchodních praktik je skokový nárůst cen před Vánocemi, které se pak v rámci akce zlevní a jeví se jako výhodné. Podobné „akce“ můžeme vidět na každém rohu. Člověk tak snadno utratí mnohem více, než měl původně v úmyslu. Mnoho lidí proto hledá levnější varianty k nákupu dárků a směřují například na čínské e-shopy, kde se dají za příznivé ceny pořídit stejné, nebo velmi podobné výrobky, jako ve známých prodejnách.

Není všechno zlato, co se třpytí

Kdo někdy něco objednal z čínského e-shopu, jistě ví, o čem budou následující řádky. Na většině těchto e-shopů je možné koupit prakticky vše, od špendlíku po dům. Na základě mých zkušeností bych doporučil nakupovat spíše levnější položky, abyste v případě nějakých komplikací nepřišli o mnoho peněz.

V první řadě nečekejte příliš vysokou kvalitu. Textilní výrobky jsou často nepěkně sešité, párají se, bývají znečištěné, nebo z materiálů, které byste od pohledu neoznačily jako zrovna jako bio. Svou zkušenost s textiliemi mám v případě oblečení. Koupil jsem několik sportovních triček, které zapáchaly chemikáliemi, a to i po vyprání na vyšší teplotu. Bavlněné tričko problém se zápachem nemělo, ale potisk se z něj začal odlupovat ihned po rozbalení. Prakticky veškeré oblečení mělo nějakou vadu.

Elektronika, nebo elektronické součástky jsou kapitolou sami o sobě. Powerbanka se solárním panelem mohla být vystavena přímému slunci celý den a přesto nic nenabila. Nabíječky na telefon se neskutečně přehřívaly, konektory nepřenášely data a flashdisk nešel přečíst. To je jen hrstka nefunkčního zboží, které jsem obdržel.

Kromě nejisté kvality se můžeme spolehnout také na nedodržení dodací lhůty. Zde se však musím zastat obchodníka, ten totiž zboží většinou odešle hned. Problém nastává u dopravních společností. Mezi miliardami balíčků z Číny se občas něco ztratí, nebo zapomene a do Evropy to doputuje za několik týdnů, až měsíců. V některých případech balíček vůbec nedorazí. V tomto případě se můžete rozloučit s penězi, které jste za zboží zaplatili. E-shop sice komunikuje, ale reklamace se vyřizuje velmi složitě.

Jsou i světlé výjimky

Přestože se na čínském e-shopu setkáte ve velké většině s nekvalitními šmejdy, můžete nakoupit i celkem dobře a výhodně. Jeden z mých prvních nákupů byl vcelku odvážný. Koupil jsem mobilní telefon jedné dnes velmi populární čínské značky. Je však potřeba upozornit, že se nejednalo o neznámého prodejce, ale o oficiální obchod, který využíval k prodeji platformu čínského e-shopu. Koupil jsem tak telefon za polovinu české prodejní ceny. Velmi spokojený jsem byl také s fitness náramky, které se dají sehnat od sto korun. Sluchátka hrají také perfektně, univerzální ovladač k televizi si nemohu vynachválit. Za zlomek ceny pořídíte také kryty na telefon, ochranná skla a jiné doplňky. Příkladů, kdy jsem byl s nákupem opravdu spokojen, mám mnoho.

Recenze prozradí hodně

Pokud si nebudete jisti, zda vybraný výrobek z e-shopu objednat, či nikoliv, přečtěte si recenze. Mohou vám posloužit ke snadnějšímu rozhodování. Zákazníci často sdílejí své zkušenosti s prodejci.

Nakupovat s rozmyslem

Určitě vám nechci doporučit, ani nedoporučit nákupy přes čínské e-shopy. Zkuste si objednat nějakou maličkost za pár korun a přesvědčte se sami, jestli se vyplatí v nákupech pokračovat.

Já osobně nákupům jasné ne neříkám. Vyhnu se však veškerému hodnotnějšímu zboží a všemu, co bych potřeboval mít doma do určitého termínu. Vánoční dárky je za mě lepší kupovat v českých obchodech. Máte alespoň nějakou jistotu, že zboží dostanete včas a v určité kvalitě. A pokud ne, komunikace v českém jazyce je při reklamaci přeci jen snazší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz