Článek
Už je to dávno, co vizitkou každé hospodyně byla perfektně uklizená domácnost, denně uvařené vydatné jídlo a o víkendech napečené buchty. Samozřejmostí byl i domácí čerstvý chléb, jehož vůně se při otevření pece rozprostřela po celém domě a lákala ke snídani, kde si na ještě teplý krajíc každý člen rodiny s radostí namazal trochu másla, nebo škvarkové pomazánky a s chutí se do něj zakousl. Křupavá kůrka jen umocňovala požitek z chutné snídaně.
Základem všeho pečení je kvásek
S pečivem, které si můžete dnes koupit v supermarketu, nemá to domácí nic moc společného. Polovina sortimentu je z mraženého polotovaru a druhá polovina je už při dovozu gumová. V dnešní uspěchané době bohužel nemá nikdo příliš času upéct vlastní pečivo, natož si pro něj připravit vlastní kvásek. Nejedná se přitom o nic složitého. Základem je žitná mouka a voda. To je vše.
1. den
Do čisté sklenice dejte přibližně dvě polévkové lžíce vody a dvě polévkové lžíce žitné mouky. Zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě na kuchyňské lince.
2. den
Po cca 24 hodinách přidejte do sklenice jednu lžíci vody a jednu lžíci žitné mouky.
3. den
Opakujte postup z druhého dne. Na hladině byste měli vidět první bublinky. Je to známka toho, že se vašemu kvasu daří.
4. den
opět opakujte postup z druhého dne. Bublinek by mělo být znatelně více, než předchozí den.
5. den
opakujte postup z druhého dne. Kvásek by měl být cítit lehce nakyslou, ale příjemnou vůní.
6. den
Kvásek by měl být již připravený k použití. Uskladněte ho do lednice, nebo použijte pro pečení.
Pečování o kvas je snadné
Nebudete-li kvas okamžitě používat, uschovejte jej přikrytý do lednice, musí však dýchat, takže fólii, nebo víčko na sklenici perforujte. Chlad způsobí zpomalení procesu. Je ale potřeba kvas přiživovat, takže i přesto, že „spí“, měli byste ho alespoň jednou do týdne přikrmit jednou lžící vody a jednou lžící žitné mouky.
Ve chvíli, kdy se rozhodnete kvas použít, vezměte čistou sklenici a jednu lžíci již hotového kvasu do něj přendejte, dokrmte jej lžící vody a mouky a dejte opět odpočívat. Zbytek můžete použít celý na pečení.
Takovýto kvásek vám vydrží už napořád. Stačí jej neustále přiživovat.