Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pečte jako naše babičky s vlastním kváskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Zrychlená doba si žádá zrychlená řešení. Vaříme a pečeme z polotovarů a dochucujeme chemií. Jídlo pak ztrácí na kvalitě a nemá potřebné výživové hodnoty. Zkusme se proto na chvíli zastavit a připomenout si, jak se pekly dobroty za našich babiček.

Článek

Už je to dávno, co vizitkou každé hospodyně byla perfektně uklizená domácnost, denně uvařené vydatné jídlo a o víkendech napečené buchty. Samozřejmostí byl i domácí čerstvý chléb, jehož vůně se při otevření pece rozprostřela po celém domě a lákala ke snídani, kde si na ještě teplý krajíc každý člen rodiny s radostí namazal trochu másla, nebo škvarkové pomazánky a s chutí se do něj zakousl. Křupavá kůrka jen umocňovala požitek z chutné snídaně.

Základem všeho pečení je kvásek

S pečivem, které si můžete dnes koupit v supermarketu, nemá to domácí nic moc společného. Polovina sortimentu je z mraženého polotovaru a druhá polovina je už při dovozu gumová. V dnešní uspěchané době bohužel nemá nikdo příliš času upéct vlastní pečivo, natož si pro něj připravit vlastní kvásek. Nejedná se přitom o nic složitého. Základem je žitná mouka a voda. To je vše.

1. den

Do čisté sklenice dejte přibližně dvě polévkové lžíce vody a dvě polévkové lžíce žitné mouky. Zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě na kuchyňské lince.

2. den

Po cca 24 hodinách přidejte do sklenice jednu lžíci vody a jednu lžíci žitné mouky.

3. den

Opakujte postup z druhého dne. Na hladině byste měli vidět první bublinky. Je to známka toho, že se vašemu kvasu daří.

4. den

opět opakujte postup z druhého dne. Bublinek by mělo být znatelně více, než předchozí den.

5. den

opakujte postup z druhého dne. Kvásek by měl být cítit lehce nakyslou, ale příjemnou vůní.

6. den

Kvásek by měl být již připravený k použití. Uskladněte ho do lednice, nebo použijte pro pečení.

Pečování o kvas je snadné

Nebudete-li kvas okamžitě používat, uschovejte jej přikrytý do lednice, musí však dýchat, takže fólii, nebo víčko na sklenici perforujte. Chlad způsobí zpomalení procesu. Je ale potřeba kvas přiživovat, takže i přesto, že „spí“, měli byste ho alespoň jednou do týdne přikrmit jednou lžící vody a jednou lžící žitné mouky.

Ve chvíli, kdy se rozhodnete kvas použít, vezměte čistou sklenici a jednu lžíci již hotového kvasu do něj přendejte, dokrmte jej lžící vody a mouky a dejte opět odpočívat. Zbytek můžete použít celý na pečení.

Takovýto kvásek vám vydrží už napořád. Stačí jej neustále přiživovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz