Hlavní obsah
Finance

Jak se vzdělávat v investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Canva

Chcete se stát investorem a nevíte, jak začít se vzděláváním? Každý si pod pojmem investor představí trochu něco jiného. Jaké jsou 3 základní typy investorů a následné cesty k jejich vzdělávání?

Článek

Na investičních fórech čas od času narazím na dotaz „Jak a co si přečíst, či jak se jinak vzdělávat, pokud chci začít investovat“. Tazatel většinou získá velké množství doporučení, takže kdyby poslechl všechna, zřejmě by studoval několik let, než by skutečně s investováním začal. Proto se nyní pokusím dát dohromady pár ucelených informací o tom, kde a jak se začít vzdělávat v investicích.

Ještě než začnete, je důležité si uvědomit, jaký typ investora chcete být. První kámen úrazu je totiž v tom, že každý si pod pojmem investor představí trochu něco jiného. Pojďme si tedy představit 3 základní typy investorů a následné cesty k jejich vzdělávání.

1. Aktivní investor

Do této skupiny patříte, pokud se chcete skutečně investování aktivně věnovat. Nechcete delegovat výběr svých konkrétních investic na žádné správce fondů či investiční poradce. Chcete si hledat své investiční příležitosti a věnovat tomu odpovídající čas. Pak byste ale měli být připraveni takovému investování věnovat minimálně několik hodin týdně.

Tento způsob investování je velmi časově náročný a vyžaduje si opravdu hluboké znalosti problematiky. Je třeba si uvědomit, že máte pouze malou šanci být lepší než profesionální správci, pro něž je investování hlavní pracovní náplní. Tady vám určitě nestačí si přečíst 1-2 knihy a poslechnout si pár videí či podcastů. Potřebujete minimálně ekonomické znalosti a znalosti účetnictví, abyste mohli fundovaně jednotlivé příležitosti analyzovat. Hodila by se Vám tedy nějaká ekonomická škola nebo jiné studium ve stejném rozsahu.

Ještě než se ale definitivně rozhodnete vrhnout se do světa aktivního investování, určitě si přečtěte knihu od Mikuláše Splítka - Stát se investorem.Tato kniha vás buď přesvědčí o tom, že do toho skutečně chcete jít, nebo vás od toho naopak odradí.

Již v průběhu studia samozřejmě můžete získávat zkušenosti s praktickým investováním například do akcií, kde to je nejjednodušší a lze tam začít i s malými částkami. Ale začínejte pouze s penězi, které si můžete dovolit ztratit. Ekonomické studium si pak můžete doplnit o zajímavé podcasty o investování. Z českých doporučuji třeba podcast Lenky Schanové Jak Investovat, ze zahraničních doporučuji podcast The Memo by Howard Marks. Z knih je určitě ideální začít s „investiční biblí“ Benjamina Grahama – Inteligentní investor či jeho další knihou Security Analysis, popř: podobný pohled získáte i při přečtení knihy českého investora Daniela Gladiše – Akciové investice. Pokud budete mít více času, spoustu investorů sbírá inspiraci ve výročních zprávách společnosti Bershire Hataway nejúspěšnějšího investora všech dob – Warrena Buffetta. Spoustu dalších tipů na aktuální publikace, články a blogy ze světa aktivních investorů najdete na webu www.investicedoakcii.cz, který provozuje autor stejnojmenné knihy Petr Čermák.

2. Pasivní investor, který si řídí své portfolio sám

Do této skupiny patříte, pokud nechcete věnovat tolik času výběru konkrétních titulů a nebo nejste přesvědčeni, že jste schopni svojí aktivní správou porazit trh. Nechcete ale platit investičního poradce, který by část práce udělal za vás (nebo chcete mít poradce proto, aby pro vás byl rovnocenným parťákem, se kterým si můžete ověřovat své nápady). Investování vás baví a chcete se mu věnovat alespoň pár hodin měsíčně.

Hlavní náplní práce takového investora je připravit si investiční strategii a vybrat do svého portfolia takové nástroje kolektivního investování, které vám zajistí realizaci investiční strategie.

I tady doporučuji si v prvé řadě připravit svůj vlastní finanční plán, který vám pomůže zúžit výběr možných investic dle různých finančních cílů. S tím vám pomůže například kniha Tomáše Tyla a Petra Syrového – Osobní finance.

K tomu, jak vybírat jednotlivé produkty a na co si dát pozor, vám může pomoct sledovat obsah z dílny Rozbitého prasátka nebo Investiční brambory. Učte se od nich ale především hlavní principy a postupy. Doporučení na konkrétní nástroje (pokud se tam objeví) neberte jako dogma, nemusí být vhodné právě pro vás. Existuje i mnoho dalších zdrojů, videí, podcastů apod., které mají stejný záměr – naučit samostatně investovat. Mnoho z nich je ale velmi nekvalitních a řekla bych, že víc škodí než pomáhají.

Všechny další zdroje, které jsem doporučovala pro první skupinu, jsou určitě vhodné i pro vás, ale rozhodně je nemusíte sledovat všechny. Především nepotřebujete hluboké znalosti fundamentální analýzy firem. Co naopak považuji za nezbytné, je mít průběžný přehled o tom, co se na trzích děje a jak to může ovlivnit vaše portfolio. Tady doporučuji sledovat zpravodajství Patria Finance či byznys sekce Hospodářských novin či E15. Nejde o to, abyste při každé změně situace či nálad překopávali svá portfolia, ale abyste byli schopni průběžně vyhodnocovat rizika a možné výnosy a měli tak správně nastavené očekávaní.

3. Pasivní investor, který chce investování věnovat co nejméně času a chce si najmout někoho, kdo mu s tím pomůže

Do této skupiny patříte, pokud investujete hlavně proto, abyste dosáhli svých finančních cílů, především finanční nezávislosti. Samotné investování vás nebaví nebo na to nemáte čas, ale zároveň si uvědomujete, že bez investování nelze zachovat reálnou hodnotu svých peněz. Chcete využít znalosti a zkušenosti odborníka a ne znovu objevovat Ameriku.

Pro vás je pak strašně důležité si uvědomit, že ani v tomto případě to bez vzdělávání nepůjde. Svěřit své peníze někomu cizímu bez základních znalostí je to nejhorší, co můžete udělat. A nemusí to špatně dopadnout jenom proto, že se ukáže, že váš poradce patří k tvz. šmejdům. Důležité je mít díky vzdělání dobře nastavené očekávání a dobře odhadnout své budoucí emoce. Budete tedy muset věnovat dostatek času výběru správného parťáka a počátečnímu vzdělávání, ale poté už vám bude stačit, pokud se investování budete věnovat několik hodin ročně.

Při vyhledávání informačních zdrojů pro vzdělávání bych se tady zaměřila především na takové informace, které vám pomohou správně vyhledat kvalifikovaného poradce a poté s ním vést alespoň trochu vyrovnanou diskuzi. Určitě i vám doporučuji jako základ si přečíst knihu Tomáše Tyla a Petra Syrového – Osobní finance a můžete jí ještě doplnit knihou od Veroniky Kalátové – Finanční zralost. Ta vás naučí především právě to, jak svého poradce najít a jak s ním komunikovat. Dále je dobré znát obecné principy finančního trhu, to vás naučí třeba další jednoduchá kniha od Petra Syrového – Investování pro začátečníky nebo další kniha Daniela Gladiše – Naučte se investovat. Pak už vám jenom stačí se udržovat alespoň trochu v obraze sledováním komentářů k finančním trhům od svého poradce. Je dobrý se ho ptát a diskutovat s ním o tom, co vám nebude úplně jasné. Občas je samozřejmě dobré si i některé informace ověřit z dalších zdrojů a probrat s poradcem, co si o tom myslí, pokud jiné zdroje říkají něco jiného. I to vám pomůže poznat, jestli je daný poradce pro vás tím pravým.

Na závěr ještě pár obecných doporučení, které platí pro všechny kategorie investorů:

  • Často se objevují v doporučené investiční literatuře knihy jako například Bohatý táta, chudý táta od R. Kiyosakiho nebo Nejbohatší muž v Babylóně od George S. Clasona. Tyto knihy jsou motivační, nikoliv odborné. Pokud vám chybí motivace k investování, určitě si je přečtěte, ale nic konkrétního vás nenaučí.
  • Vždy je dobré se při investování vzdělávat v oblasti toho, jak emoce ovlivňují vaše finanční rozhodování. Téměř za povinnou literaturu doporučuji knihu od psychologa, který se stal nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, Daniela Kahnemana – Myšlení rychlé a pomalé. Všechny základní investiční chyby, za které může náš nedokonalý mozek pak najdete přehledně v knize od Michala Stupavského a Davida Havlíčka – Investor 21. století.
  • Vyhněte se investování dle doporučení jiných investorů na sociálních sítích. Od mnoha investičních influencerů nyní můžete získat spoustu „doporučení“ (pod kterými je disclaimer, že se nejedná o doporučení:-). Někteří z těchto tzv. influencerů říkají úplné nesmysly. Jiní investování rozumí mnohem lépe a jsou mezi nimi i opravdoví profíci. Ale stejně se nikdy nerozhodujte podle jejich rad. Vždy berte v úvahu vaši vlastní situaci a připravte si vlastní investiční strategii. Z rad profesionálů si berte především jejich způsob uvažování a principy při tvorbě strategie.
  • Investorem se často nazývají i lidé, kteří sice ke své činnosti využívají finanční trhy, ale s investováním jejich činnost nemá nic společného. Jde o tradery a spekulanty, někteří z nich jsou gambleři. Výše uvedené doporučení se netýkají žádné z těchto činností. Tam fungují úplně jiné principy a pravidla, které nejsou nic pro mě a proto vám ani nedokážu doporučit, jak se v těchto činnostech vzdělávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz