Hlavní obsah
Finance

Neřešte dlaždice, když nemáte kde bydlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Canva

Podvádějí podílové fondy své klienty a měl by se jim rozumný člověk vyhnout? Toto téma rozvířilo v posledních dnech diskuzi na finančním Twitteru. Jsou ETF jediným správným řešením nebo na volbě produktu zas tolik nezáleží?

Článek

V posledních dnech jsem se zapojila do vášnivé twitterové diskuze, kterou rozpoutal článek na Seznam.cz s názvem Až 13 fondů tahá klienty za nos…Autorka článku v něm cituje studii, která obviňuje některé tvůrce aktivně spravovaných fondů z toho, že vybírají od svých klientů poplatky za aktivní správu, ale ve skutečnosti jen kopírují index. Proti tomu se rázně ohradili někteří správci aktivních fondů (nutno podotknout, že oprávněně, protože citovaná studie opravdu prezentuje své závěry zavádějícím způsobem). Reakce na tento článek ze strany čtenářů i investorů na Twitteru byly hodně bouřlivé a často odsuzující podílové fondy a prezentující levné burzovně obchodované fondy (tzv. ETF) jako jediné správné řešení.

Já osobně to takto jednoznačně rozhodně nevidím. Využívám ve své strategii kombinaci ETF i podílových fondů a oba tyto typy produktů mi dávají smysl. Ale nemyslím si, že je zásadní problém využívat pouze ETF či pouze podílové fondy. Dokážu sestavit dobré portfolio složené pouze z ETF, stejně tak dokážu sestavit dobré portfolio složené pouze z podílových fondů. Dokonce dokážu sestavit dobré portfolio pouze z fondů z nabídky jedné jediné banky.

Proč si to troufnu tvrdit? Důvodem je fakt, že vím, že 90 % investičního úspěchu je dáno tzv. strategickou alokací, tedy rozhodnutím, jak rozložím svůj majetek mezi jednotlivé třídy aktiv (akcie, dluhopisy, hotovost, nemovitosti, alternativní investice). Další významný podíl na investičním (ne)úspěchu mají naše vlastní chyby (snaha o časování trhu, investování podle historické výkonnosti, využitím špatné třídy aktiv vzhledem k finančním cílům, strach, chamtivost, stádní chování, apod.). Pouze malé procento zbývá na rozdíl mezi jednotlivými produkty.

Samozřejmě chápu, že je potřeba si klást otázku, zda dává aktivní správa smysl, pokud si vyžaduje tak vysoké poplatky a nepřináší přidanou hodnotu. Ještě důležitější je analyzovat, jestli je správné poplatky za distribuci a poradenství „schovávat“ do správcovských poplatků fondu a snižovat tak fondům konkurenceschopnost. Ale na druhou stranu považuji za důležité, aby vždy při té diskuzi zaznělo, že volba konkrétních produktů by při tvorbě investiční strategie měla být až na posledním místě. Toto rozhodnutí má pouze minimální vliv na celkové investiční úspěchy a jsou mnohem důležitější věci, které musí vzít investor při tvorbě investiční strategie v úvahu. Pokud se zabýváme pouze produkty, je to stejné, jako bychom před stavbou domu nejdříve řešili barvu dlaždic. Vybereme sice nejlevnější a možná i nejkvalitnější dlaždice, ale nevíme, jestli se nám do toho našeho domu budou vůbec hodit. Jestli budou ladit se zbytkem vybavení, jestli nebude lepší plovoucí podlaha apod…

V jakém případě tedy dobré investiční portfolio postavit nedokážu? V případě, že neznám cíle. V případě, že nemám k dispozici žádnou investiční strategii, žádné osobní preference a o daném člověku vůbec nic nevím. V takovém případě můžu mít k dispozici třeba sto zázračných produktů, které jsou v podstatě zadarmo a překonávají indexy, ale dobré investiční portfolio z nich postavit nedokážu.

Pečlivě jsem si přečetla diskuzi pod zmiňovaným článkem, kde mnoho lidí kritizuje podílové fondy jako nástroj pro zloděje. Ve skutečnosti za většinu důvodů, proč tito diskutující v podílových fondech v lepším případě nic nevydělali, podílové fondy vůbec nemohou. Shrnuji pár příkladů, které se často opakují:

1) Špatná práce finančního poradce či bankéře, který daný fond klientovi doporučil. Doporučil svému klientovi nevhodný produkt nebo špatně vysvětlil klientovi, co od produktu očekávat. Klient tedy obdržel špatnou službu, ne špatný produkt.

2) Hodnocení produktu určeného pro dlouhodobé investice po pár měsících. Klient odsuzuje produkt, který jen odráží situaci na trzích. Těžko můžete na ročním horizontu očekávat zázračné výnosy akciového fondu, když se akciový trh zrovna propadl o 20 %.

3) Srovnávání jablek s hruškami. Jako referenční měřítko se bere nejvíce výkonné ETF bez ohledu na to, jestli strategie ve fondu odpovídá strategii tohoto ETF či ne.

Za všechny tyto problémy podílové fondy rozhodně nemůžou. A je dost možné, že za pár let tu stejným způsobem budou lidé nadávat na ETF fondy. I pro vás je tak důležité, že pokud si z diskuze zapamatujete pouze to, že podílové fondy jsou fuj a ETF jsou budoucnost, pokud nebudete rozumět produktům, do kterých investujete a nebudete vědět, proč do nich investujete, hromadný úprk do ETF vám nepomůže s dosažením vašich cílů. Pořád platí mantra, kterou se snažím neúnavně znovu a znovu opakovat.

1) Nejdříve připravte projekt – finanční plán

2) Poté postavte základy – investiční strategie

3) Až nakonec vybírejte dlaždice, dveře, okna a nábytek – produkty

A hlavně se nenechte odradit složitostí výběru a nebojte se investovat. Nemusíte hledat ideální řešení. Lepší dražší a méně kvalitní podílový fond než neinvestovat vůbec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz