Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč pořád více dotujeme špinavé fosilní zdroje místo čistých obnovitelných?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka od Leopictures z Pixabay

Při diskuzích o přechodu na obnovitelné zdroje energie často padá argument o tom, že fosilní zdroje jsou zkrátka levnější.

Článek

V kontextu energetické krize by se potom mohlo zdát, že přechodem na OZE hrozí ještě větší riziko energetické chudoby, kdy je pro část obyvatelstva energie zkrátka cenově nedostupná. Jenže situace na trhu není přirozená – je ovlivněna státními dotacemi.

Vzhledem k ambicím Evropské unie o dosažení klimatické neutrality a různým incentivám, které v rámci této snahy vznikly, byste si možná mohli myslet, že podpora půjde právě do obnovitelných zdrojů energie. Věděli jste ale, že fosilní průmysl dostává v Česku vyšší dotace než OZE?
Mikuláš Peksa

Podle Centra pro dopravu a energetiku činil v roce 2020 souhrn implicitních fosilních dotací v ČR 230 miliard korun a vládní dotace na podporu fosilních zdrojů v posledních letech narůstají. V kontrastu dotační program na obnovitelné zdroje a zateplování Nová zelená úsporám má na deset let alokaci 39 miliard korun. Mezi lety 2016 a 2021 v Česku vzrostla přímo investovaná částka v případě uhlí, ropy i zemního plynu.

Co si konkrétně pod pojmem fosilní dotace představit? Zahrnuje přímé dotace pro výrobce a podporu fosilních paliv na trhu, investiční dotace snižující náklady na výstavbu nových a údržbu existujících infrastruktur. Jde ale také o negativní externality emisí, které výrobce nemusí kompenzovat – například znečištění ovzduší nebo ztráta biodiverzity. Klíčové je, že tyto dotace způsobují rozdíl mezi skutečnými náklady na výrobu a spotřebu fosilních paliv a jejich současnou tržní cenou.

To je také odpověď na otázku, proč nevidíme větší investice do klimatické neutrality – kvůli státním intervencím se to zatím nevyplácí. A to i přes to, že dotace do fosilních paliv se státu dlouhodobě nevyplatí. Cenu za znečištění vzduchu ponese zdravotnictví, ztrátu biodiverzity odnáší příroda i zemědělství. V kontextu ruské invaze v Ukrajině je státní podpora energetické závislosti na fosilních palivech ještě nepochopitelnější.

Podle CAN Europe dotace do fosilních paliv rostou celosvětově, v roce 2021 byla jejich podpora oproti OZE dvojnásobná. Dokud nepřevezmeme jednotnou a jasnou definici fosilních dotací, která bude zahrnovat všechny externality, pokřivení trhu nevyřešíme.

Anketa

Do čeho by Česko mělo více investovat?
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
85 %
FOSILNÍ PRŮMYSL
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz