Článek
Systém školního stravování je u nás (na rozdíl od jiných států) dlouhodobě regulovaný a podporovaný státem. Vyhláška o školním stravování určuje tzv. spotřební koš, který udává množství podávaných skupin potravin (např. ovoce, zeleniny). Vyhláška je doplněna dále Doporučením ke spotřebnímu koši, které upřesňuje složení jídelníčku nad rámec regulace. Nabídku automatů a kantýn na ZŠ pak reguluje tzv. pamlsková vyhláška. Spotřební koš však vznikl před více než 30 lety a neřeší všechny současné nutriční výzvy optimálně.
Nová verze vyhlášky č. 107/2005 Sb., která by mohla vstoupit v platnost už v září 2025, má přinést modernizaci pravidel a komplexnější úpravu školní výživy.
Novela reaguje na alarmující nárůst dětské obezity, který za poslední tři desetiletí v České republice pozorujeme. V roce 2022 bylo mezi českými dětmi zaznamenáno významně vyšší množství případů obezity ve srovnání s rokem 1990, a to zejména u chlapců.

FAKTA:
- České děti kvůli nadváze či obezitě přichází o téměř 17 let života prožitého v plném zdraví.
- Více než polovina (55 %) obézních dětí zůstává obézních i v dospívání. 80 % obézních dospívajících si obezitu přenáší do dospělosti.
- To zvyšuje riziko cukrovky, astmatu, rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, vysokého tlaku i psychických obtíží.
- Děti se přizpůsobují prostředí, které jim vytváříme my dospělí – rodiče, učitelé, trenéři i politici. Nestačí jen osvěta, je třeba odstranit překážky podporující nezdravé návyky.
ROZSAH ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ V ČESKU
- Ve školních jídelnách se stravuje 80 % dětí a dospívajících.
- Jídelny navíc poskytují stravu i zaměstnancům či seniorům, a denně se pak ve školních jídelnách stravuje skoro 20 % české populace.
- Jídelny v Česku poskytují minimálně třetinu denního energetického a nutričního příjmu dítěte. V případě mateřských škol pak dokonce 60 % energetického příjmu.
Proč si české školní stravování zaslouží aktualizaci?
Školní prostředí hraje v prevenci obezity klíčovou roli a promyšlené změny ve školních jídelnách mohou mít dlouhodobý dopad na zdraví celé generace.
Zlepšení kvality školního stravování, spolu se zavedením daně z cukrem slazených nápojů a zrušením daňového odpočtu na reklamu, patří mezi nejúčinnější a zároveň nákladově nejefektivnější způsoby, jak předcházet dětské obezitě. Jídelníčky se mění směrem k většímu obsahu ovoce a zeleniny, snížení objemu cukru, soli i nezdravých snacků a omezuje se podávání slazených nápojů.
Best buy USA: Healthy, Hunger-Free Kids Act týkající se 99 tisíc škol a přibližně 50 milionů dětí: Zákon sice neměl primárně za cíl redukovat obezitu, ale podle modelových propočtů měl největší dopad ze všech sledovaných intervencí.
- Data z roku 2022: Dostupnější školní jídla by mohla snížit podíl dětské obezity o 2,6 %. Pro srovnání – samotná daň na slazené nápoje má potenciál přinést zhruba třetinový efekt.
- Kombinace více opatření – pokud by se kromě zdravějšího školního stravování uplatnila také daň na slazené nápoje, omezení daňových úlev pro marketing nezdravých produktů a pravidla pro výběr školních svačin, mohlo by se předejít až 2,9 milionu případů dětské obezity do roku 2025. Jednalo by se tedy o pokles prevalence o více než 4 %.

Proč už déle nečekat?
Cílem připravované novely není revoluce, ale jasná pravidla odpovídající současným výživovým doporučením, která většina školních jídelen již dnes dobrovolně naplňuje. Nová pravidla prošla úspěšným pilotním ověřením v různých typech školních zařízení po celé České republice, které potvrdilo jejich realizovatelnost bez významného zvýšení nákladů či personální zátěže.
Novela umožňuje školám roční přechodné období (školní rok 2025/2026), během něhož budou mít dostatek času na adaptaci s plnou metodickou podporou státu. Zavedení nových pravidel do školního stravování je nezbytným krokem k řešení krize veřejného zdraví a k naplňování vládních strategií v oblasti zdraví a výživy. Díky novele získá více než 1,6 milionu dětských strávníků lepší přístup ke zdravé a udržitelné stravě.
Ve prospěch novely a její implementace se vyjádřili odborníci v Otevřeném dopise nutričních terapeutů, adresovaném Státnímu zdravotnímu ústavu. K němu své podpisy připojila řada akademiků a lékařů
Z pohledu epidemiologie je nutričně hodnotná, pestrá a méně průmyslově zpracovaná strava jedním z nejúčinnějších prostředků k posílení veřejného zdraví. Pevně věřím, že schválení vyhlášky a její implementace přinese v dlouhodobém horizontu hned několik synergických efektů: sníží výskyt nadváhy a obezity, posílí nutriční gramotnost dětí, ale i personálu školního stravování, omezí zátěž zdravotního systému a pozitivně tak ovlivní připravenost populace na budoucí zdravotní výzvy. V roli lékaře, pedagoga i výzkumníka zabývajícího se prevencí nemocí proto novelu plně podporuji.
Co novela přináší?
Zdravější strava: Změny odpovídají aktuálním doporučením WHO, EFSA a dalších zdravotnických autorit.
Vyšší kvalita surovin: Aktualizuje spotřební koš a standardy, které podporují kvalitu použitých surovin (celozrnné produkty, méně volných cukrů, více ovoce a zeleniny).
Lepší jídelníček: Pilotní ověření a metodická příprava zajišťují, že školní jídelny dostanou jasnou metodiku, jak nová pravidla zavést do každodenní praxe.
Dostupnost, chutnost, kvalita: Změny byly pilotně testovány bez negativních dopadů na dostupnost nebo zvýšení finanční či organizační zátěže.
Zdroje:
https://www.dataozdravi.cz/temata/clanky/vyziva/detskaobezita
https://www.ministrzdravi.cz/aktualita/kvuli-obezite-a-nadvaze-prichazeji-o-17-let-zivota/
Simmonds M, Llewellyn A, Owen CG, Woolacott N. Predicting adult obesity from childhood obesity: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2016 Feb;17(2):95-107. doi: 10.1111/obr.12334. Epub 2015 Dec 23. PMID: 26696565.
https://docs.google.com/document/d/1hmf5A1DibMj9JYE6sI_TaqYtDkDaU6DgyavtxXgK89U/edit?usp=sharing
https://www.dataozdravi.cz/temata/clanky/vyziva/obezitogenni_prostredi
https://mzd.gov.cz/wp-content/uploads/2025/07/Podpora-doc-Madar-LF-Ostrava.pdf